Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

13. listopada 2023.

Redovni studenti s područja naše županije, neograničeno i besplatno se mogu voziti vlakom, u prvih devet mjeseci zabilježeno 300.000 putnika željeznicom u VPŽ

Redovni studenti s područja Virovitičko-podravske županije i ove će se godine, zahvaljujući sufinanciranju Vlade RH i Virovitičko-podravske županije, besplatno voziti vlakom diljem Hrvatske. Ova mjera, sufinanciranja troškova javnog prijevoza, koju Virovitičko-podravska županija provodi od prošle godine, lani je bila pun pogodak. Više od 800 studenata s područja VPŽ ju je koristilo i besplatno putovalo diljem Hrvatske…

A ove godine, interes za nju je već pokazalo još 200 novih studenata. Prema sadašnjoj projekciji, Virovitičko-podravska županija će za 1.000 studenata s našeg područja, koji imaju prebivalište u VPŽ, „od danas“, sufinancirati putovanja vlakom. Studenti će, kamo god budu željeli putovati željeznicom – putovati besplatno.

Tim povodom, virovitičko-podravski župan, Igor Andrović i predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić, uz nazočnost zamjenika župana Marija Klementa, županijskih pročelnica, Jasne Abramović (Služba za poslove župana i opće poslove) i Martine Bunić (Upravni odjel za obrazovanje i demografiju), te direktorice Prodaje i marketinga HŽ-a Putnički prijevoz Snježane Malinović, potpisali su ugovor o sufinanciranju javnog željezničkog prijevoza za studente s područja Virovitičko-podravske županije.

  • Ova mjera, sufinanciranja prometa željeznicom, pokazala se kao pun pogodak. Uz prošlogodišnjih 800, imamo već 200 novih redovitih studenata s područja naše županije, koji će koristiti ovu mjeru. Za tu mjeru je u Proračunu izdvojeno gotovo 70.000,00 eura. Ovime se obuhvaćaju neograničena svakodnevna putovanja redovnih studenata vlakom od mjesta stanovanja do mjesta studiranja, ali i povremena putovanja kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na koncerte, utakmice, ljetovanja i druga putovanja, u 2. razredu redovnih vlakova na području Republike Hrvatske. Javni poziv je otvoren, prijave se podnose do kraja kalendarske 2024. godine. Inače, Virovitičko-podravska županija je bila među prve četiri županije u Hrvatskoj, koja sufinancira i javnu uslugu javno linijski promet autobusima, a zahvaljujući tome, karta je do 90 posto jeftinija nego je to bila prije i sve se više koristi čime poboljšavamo mobilnost naših građana kako u Virovitičko-podravskoj županiji, tako i diljem Hrvatske – naglasio je Andrović.

Predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić je kazao.

  • Odlukom Vlade RH, djeca, predškolske i osnovne i srednjoškolske dobi, mogu neograničeno putovati diljem Hrvatske. Ovime, zahvaljujući Vladi RH i Virovitičko-podravskoj županiji, omogućili ste besplatan i neograničen javni prijevoz željeznicom svim mladim ljudima s područja Virovitičko-podravske županije. Na ovaj način, stvaramo naviku putovanja kod mladih ljudi za putovanje željeznicom, posebno kad se željeznica u idućim godinama bude obnavljala.

Putovanja željeznicom postaji pravi hit.

  • Da, u prvih devet mjeseci, na području Virovitičko-podravske županije, zabilježeno je 300.000 putnika, što je 20 posto više nego u 2022. godini. To su pokazatelji kako ove mjere doista daju rezultate  – zaključio je Željko Ukić. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)
Share Button