Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. listopada 2023.

Ivan Dodigović iz Košutarice kod Jasenovca osvojio je „Zlatnu žlicu“ za najbolji med 18. Županijskog i 15. Međunarodnog ocjenjivanja meda

Virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, u središtu Virovitice, u sklopu manifestacije „Jesen u gradu“, uručio je Ivanu Dodigoviću iz Košutarice kod Jasenovca, „Zlatnu žlicu“ za najbolji med 18. Županijskog i 15. Međunarodnog ocjenjivanja meda. Njegov med od medljikovca osvojio je 19,72 boda. Drugi najbolje ocijenjeni med imala je Gordana Jusup iz Orahovice (bagremov med), a „zeru“ lošiji bio je bagremov med OPG Jakupec iz Pitomače… Ove godine bilo je ukupno dvadeset utoraka s „prefiksom zlatni“, 23 ih je bilo srebrnog, a pet brončanog sjaja…

Priznanja je pčelarima uručio virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uz nazočnost pročelnika za gospodarstvo i poljoprivredu Bojana Mijoka.

  • Za ocjenjivanje meda ove godine stiglo je 49 uzoraka, nešto manje nego prijašnjih godina, ali sasvim razumljivo, s obzirom na sve vremenske uvjete koji su ovu godinu obilježili. U proljeće su to bile obilne kiše, koje su pogodile našu županiju, pa smo iz tog razloga proglasili i elementarnu nepogodu. Med je unatoč svim izazovima za pčelare dosta dobre kvalitete i svima im čestitam na uspjehu – rekao je župan.

Da mu “Zlatna žlica” puno znači u vidu prepoznate kvalitete u proizvodnji meda te da mu je poticaj za jednako dobar nastavak u pčelarstvu, rekao je nagrađeni Ivan Dodigović.

  • Imam stotinjak košnica, a pčelarstvom se bavim od 1985. godine. Proizvodimo med od bagrema, amorfe, kestena i šumski med, godišnje zna biti između jedne i tri tone. No ove godine vrijeme je bilo jako loše, kad god je trebalo mediti, padala je kiša. Pokušali smo i s ispašama, ali i dalje možemo očekivati da će meda biti 50 posto manje nego prijašnjih godina – istaknu je Ivan Dodigović koji kaže kako ovu ukusnu i zdravu namirnicu prodaju isključivo na kućnom pragu.

Ocjenjivanje je održano u organizaciji Virovitičko-podravske županija, grupacija pčelara HGK-Županijska komora Virovitica i Udruga pčelara Virovitica. U Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici, odradila ga je stručna komisija u sastavu – Dragan Bubalo, Mirjana Špehar, Ljubica Kravarščan, Nela Drača, Gordana Hegić, Saša Prđun. (www.vpz.hr, www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

 


Share Button