Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. listopada 2023.

Palijativna skrb u Virovitičko-podravskoj županiji: Briga o teško bolesnima i nemoćnima važnija nego ikad

Palijativna skrb je aktivna i cjelovita briga za osobu čija bolest više ne reagira na liječenje, kao i za bolesnikovu obitelji. Pružanjem palijativne skrbi nastoji se ublažiti bol i patnja te poboljšati kvaliteta života bolesnika i njegove obitelji.

Pri tome je potreban cjeloviti pristup bolesniku u liječenju i komunikaciji od strane zdravstvenih i drugih profesionalnih radnika koji pružaju zdravstvenu i socijalnu skrb. U skrb su uključeni liječnici, medicinske sestre i socijalni radnici. Veliku ulogu u pružanju palijativne skrbi imaju i nezdravstveni radnici – volonteri – koji su obučeni za pružanje pomoći neizlječivo bolesnima, kao i njihovim obiteljima.

Palijativna skrb u Virovitičko podravskoj županiji započela je s radom 1. srpnja 2018. godine. U rad su uključeni mobilni palijativni tim koji se sastoji od medicinske sestre i liječnika te koordinator palijativne skrbi. Prijave za palijativnu skrb mogu doći od obiteljskog liječnika, patronažnih sestara, bolničkog sustava i obitelji korisnika.

Palijativne pacijente posjećuje mobilni tim koji ima konzultantsku ulogu, razvija plan skrbi s obiteljskim liječnikom na temelju potreba bolesnika i obitelji. Mobilni tim ima savjetodavnu ulogu drugim stručnjacima te zajedno s njima sudjeluje u rješavanju složenih potreba simptomatskog liječenja i psihosocijalne skrbi.

Palijativna skrb pruža podršku i članovima obitelji koji njeguju bolesnika kako u samoj njezi, tako i u žalovanju. U svojoj domeni palijativa raspolaže s posudionicom ortopedskih pomagala (štake, hodalice, invalidska kolica, toaletna stolica, bolesnički krevet).

Za daljnji razvoj palijativne skrbi planira se organiziranje stacionarnog tipa palijativne skrbi u Virovitici. Vrlo je važno i otvaranje stacionarnog dijela palijativne skrbi u sklopu Doma zdravlja Virovitičko podravske županije.

Radovi za uređenje prostora planiraju se početkom 2024. godine uz nastavak dobre suradnje i podrške lokalne samouprave i Virovitičko podravske županije. Stacionarni dio je predviđen za osam palijativnih pacijenata, a proširivat će se sukladno daljnjim mogućnostima i potrebama.

Stacionarna palijativna skrb prvenstveno ima ulogu smještaja bolesnika u ustanovu s ciljem ublažavanja simptoma koji ne mogu biti zbrinuti u kući bolesnika te stabilizacije stanja pacijenta. Najčešći razlozi za stacionarnu skrb su simptomi koji se ne mogu adekvatno tretirati u domu.
Kroz palijativni registar na području Virovitičko-podravske županije prošao je 281 palijativni pacijent i svi su zbrinuti od strane mobilnog palijativnog tima.

Kako bi se pravovremeno palijativna skrb uključila u skrb pacijenta i njegove obitelji, u svi oni u potrebi mogu se javiti Koordinacijskom centru koji radi od ponedjeljka do petka od 7.00 do 15.00 sati. Koordinatorica palijativne skrbi Virovitičko-podravske županije je Maja Antoljak, koju pacijenti i članovi njihovih obitelji mogu dobiti na broj mobitela: 099 609 8006, poručuju iz Doma zdravlja VPŽ. (www.icv.hr, Dom zdravlja VPŽ)

Share Button