Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

16. listopada 2023.

Nakon uvođenja javne usluge prijevoza putnika, u odnosu na prošlu godinu, na području VPŽ, bilježi se povećanje prodaje jednosmjernih autobusnih karata za čak 66 posto

Virovitičko-podravska županija, bile je četvrta županija u RH, koja je uvela javnu uslugu autobusnog prijevoza putnika. Njome se, zahvaljujući financiranju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Virovitičko-podravske županije, te svih općina i gradova na našem području, odobravaju popusti od 50 posto za jednosmjerne karte, te do 90 % na mjesečne karte, ovisno o zoni i kategoriji putnika. Osim toga, za učenike srednjih škola koji su članovi kućanstva, koje je korisnik zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje, te ako su učenici djeca bez roditeljske skrbi, pod skrbništvom (učenici socijalne kategorije), karte su financirane 100 posto i za njih su one – besplatne.


Prema rezultatima prodaje karata, javna usluga u ova 4 mjeseca bilježi sve veći broj korisnika, poglavito od rujna, kada je završila sezona „godišnjih odmora“.

  • Prodaja jednosmjernih karata bilježi porast od 67 posto u odnosu na razdoblje prije uvođenja javne usluge, a mjesečne karte bilježe porast od 10 %, a mreža linija se prilagođava potrebama stanovništva koje živi na području Virovitičko-podravske županije – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Struktura sufinanciranja Javne uslugu linijskog prijevoza putnika organizirana je tako da Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, sufinancira 75 posto, a ostatak, Virovitičko-podravska županija 12,50 % i jedinice lokalne samouprave preostalih 12,50 %, ovisno o broju kilometara prijeđenih na području pojedine općine i grada.

I dok je nekada cijene mjesečne karte, učenicima srednjih škola i studentima iznosila 61,60 eura, ona je danas zahvaljujući ovom projektu Virovitičko-podravske županije, 89 posto manja i iznosi samo 6,60 eura. Mjesečna karta za umirovljenike nekada je bila 80,08, a danas je 13,20 eura. Cijene jednosmjernih karata, prosječno su manje za 46 posto. U četiri mjeseca koliko se provodi 2.150.000 eura vrijedan projekt uvođenja javne u sluge autobusnog prijevoza na području Virovitičko-podravske županije, za 67 posto povećana je prodaja jednosmjernih, a za 10 posto mjesečnih karata. Broj polazaka veći je za 30 posto… (www.vpz.hr, Fotografije/Ilustracija: Kristijan Toplak)

Share Button