Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. listopada 2023.

Započeo veliki projekt “LIFE RESTORE for MDD” u kojem sudjeluje i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ

Održana je virtualna početna konferencija projekta Preserving and restoring floodplain forest habitats along the Mura-Drava-Danube rivers (Project 101113557 — LIFE22-NAT-AT-LIFE RESTORE for MDD) koji provodi 17 partnerskih institucija s područja Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije i Srbije.

Projekt u trajanju od pet godina provodit će se od 1. listopada 2023. do 30. rujna 2028. godine. Područje na kojem će se provoditi obuhvaća 2,071.6 km2 riječnog toka, povezujući tako 17 Natura 2000 područja i ostalih zaštićenih područja unutar UNESCO-vog Pentalateralnog Rezervata Biosfere Mura – Drava – Dunav.

U sklopu projekta provodit će se razne aktivnosti, a Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije će u suradnji s Hrvatskim vodama provoditi restauraciju rukavca rijeke Drave na području općine Lukač, blizu naselja Budrovac Lukački, na području zvanom Orlovo selište. Cilj je otvoriti rukavac cijelom njegovom dužinom i tako osigurati prisutnost vode unutar samog rukavca te uspostaviti povoljno stanje riječnog sustava uz povećanje bioraznolikosti područja.

Prvog dana početne konferencije pozdravne riječi okupljenima uputili su Gerhard Bachner iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Austrije i Arno Mohl iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode – Austrija (WWF). Ciljeve projekta i aktivnosti koje će se provoditi prezentirali su ostali članovi WWF-ov projektnog tima. Drugog dana, uvodnu riječ održala je Hajnalka Rezner (WWF AT), a prezentaciju o financijskom dijelu projekta i terminima i načinu izvještavanja održao Stewart Page (WWF AT).

Vrijednost projekta “LIFE RESTORE for MDD” iznosi 20.024.000,13 eura, sufinanciranje EU iznosi 67 posto, a Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije sudjeluje sa 609.397,10 eura.

Osim spomenute restauracije rukavca provodit će se i istraživanja početnog stanja bioraznolikosti u rukavcu, dodatna istraživanja ptica i riba, te pratiti stanje tijekom i nakon završetka projekta. Uz nabavu dodatne opreme provodit će se i kampovi za mlade čuvare prirode te organizirati sastanci projektnih partnera s ciljem praćenja stanja realizacije projektnih aktivnosti i razmjene znanja i iskustava. (virovitica-nature.hr)

Više fotografija možete vidjeti OVDJE

Share Button