Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

22. listopada 2023.

Fotogalerija: U povodu proslave 30. obljetnice postojanja i rada, Vatrogasna zajednica VPŽ održala je svečanu sjednicu

U povodu proslave tri desetljeća postojanja i rada, Vatrogasna zajednica VPŽ je u nedjelju u Tehnološko inovacijskom centru u Virovitici održala svečanu sjednicu kojoj su nazočili brojni vatrogasci, predstavnici lokalne samouprave, žurnih službi, vatrogasnih i drugih tvrtki, institucija i udruga.

Tako su uz domaćine, predsjednika VZ VPŽ Željka Palkovića i njegove zamjenice Mateje Doner, kao i zapovjednice VZ VPŽ Mateje Fras Venus, nazočili i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, župan Igor Andrović sa zamjenikom Marijom Klementom i predsjednikom Županijske skupštine Dinkom Begovićem, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, načelnici općina, Pitomača, Špišić Bukovica, Suhopolje i Sopje – Željko Grgačić, Hrvoje Miler, Goran Doležal i  Berislav Androš. Bila je tu i Lahorka Weiss ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu VPŽ, Dejan Tubić, dekan Veleučilišta u Virovitici, voditelj Službe policije PU VPŽ Mario Župan, predstavnici vatrogasnih postrojbi s područja Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije…

U ime domaćina goste je pozdravio predsjednik Vatrogasne zajednice VPŽ Željko Palković, istaknuvši da Vatrogasna zajednica danas broji 4.650 vatrogasaca raspoređenih u 16 članica. To su vatrogasne zajednice općina i gradova te samostalna dobrovoljna vatrogasna društva: VZO Pitomača, VZO Špišić Bukovica, VZO Gradina, VZO Lukač, VZO Suhopolje, VZG Virovitica, VZG Slatina, VZO Čađavica, VZO Sopje, DVD Čačinci, DVD Voćin, DVD Nova Bukovica, DVD Četekovac, VZO Crnac, VZG Orahovica, DVD Zdenci.

  • Ova brojka uključuje sve pripadnike vatrogasnih organizacija, a isto tako evidentirane su 54 vatrogasne organizacije najniže razine, javne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva, profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca raspoređenih u 54 DVD-a i dvije Javne vatrogasne postrojbe u Virovitici i Slatini. Za ovih tri desetljeća neprekidnog uspješnog rada prvenstveno valja zahvaliti onima koji su te 1993. godine u Slatini bili prvi osnivači, prvi predsjednik Stjepan Vošćak te prvi zapovjednik Milan Stipanić zajedno s drugim članovima upravnog i nadzornog odbora te Zapovjedništva zajednice. Jednako tako valja zahvaliti svima onima koji više nisu s nama, a dali su nemjerljiv doprinos radu VZ, posebno članova i zapovjednika Milana Stipetića, Milana Majetića i Stjepana Venusa- prisjetio se Željko Palković koji je svim vatrogascima zahvalio na ustrajnosti i požrtvovnosti, ali isto tako i predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, prvenstveno županu VPŽ Igoru Androviću koji u ime VPŽ nesebično pomaže vatrogastvo na području županije.

Župan Igor Andrović, koji je ovom prigodom pohvalio rad vatrogasaca u proteklih 30 godina.

  • Možemo reći da se puno toga dogodilo u protekla tri desetljeća, kako sretnih, tako i teških dana, a vatrogasci su se uvijek morali među prvima prilagoditi vremenu u kojem žive, od onih ratnih devedesetih, pa do mnogih elementarnih nepogoda, prometnih i drugih nesreća i pandemije. U svim tim nedaćama vatrogasci su svoje zdravlje i život stavljali u drugi plan, ne bi li pomogli svima onima kojima je u tim trenucima pomoć bila najpotrebnija. VPŽ je uvijek išla u korak s radom i potrebama žurnih službi, pa tako i vatrogasaca, a tako će biti i ubuduće – napomenuo je između ostalog župan Andrović.

Vatrogascima se obratio i gradonačelnik Ivica Kirin koji je još jednom istaknuo zahvalu vatrogascima, ali i značaj svih žurnih službi.

  • Svi vi koji ste prvi tamo gdje je potrebno, zaslužujete zahvalu svih nas koji smo se zatekli ili koji se možemo zateći u situaciji kada nam je potrebna žurna pomoć, neovisno radi li se o našem gradu ili županiji, ili širem prostoru Hrvatske. Zbog svih vaših zasluga u proteklih 30 godina, ali i puno prije njih, od kad i djeluju vatrogasci na ovim prostorima, veliko vam hvala – istaknuo je Kirin.

Vatrogascima su zahvalili i ostali visoki uzvanici. Saborska zastupnica Vesna Bedeković im je čestitala 30-ti rođendan.

  • Zahvaljujem svima koji su, svatko na svoj način, doprinijeli da se osnuje Vatrogasna zajednica u VPŽ i da bude uspješna u svom radu. Svi vatrogasci u našoj županiji, na čelu s predsjednikom Željkom Palkovićem i zapovjednicom Matejom Fras Venus, za to su itekako zaslužni, a to prepoznaju svi građani u županiji zajedno s nama državnim dužnosnicima – rekla je između ostalog Vesna Bedeković.

Saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e RH Josip Đakić također je od početka svog prvog saborskog mandata bio na raspolaganju vatrogastvu u VPŽ.

  • Sabor je donio Zakon o vatrogastvu koji je u korelaciji s vatrogasnim potrebama na korist vatrogasaca. U međuvremenu je donesen i Zakon o domovinskoj sigurnosti, a vi ste kao takvi veliki segment te sigurnosti koja je neophodna da zaštiti društvo u cjelini. Čestitam vam na vašoj hrabrosti i požrtvovnosti, a naša je dužnost da budemo uvijek u potpori kako bi u zakonske okvire stavili sve ono što je najpotrebnije, a da vi budete zaštićeni i osigurani financijskim sredstvima jedinica lokalne samouprave i u zajedništvu, te da i dalje budete u službi svoje domovine Hrvatske – rekao je između ostaloga Josip Đakić.

Na kraju je sve nazočne pozdravio i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, a uz dokumentarni film o vatrogastvu u VPŽ, u glazbenom dijelu nastupio je prvi ženski vatrogasni vokalni sastav “Alegria” (“Veselje”) iz Supetra i mažoretkinje Gradske glazbe Virovitica.

Tijekom sjednice dodijeljena su i vatrogasna priznanja, medalje, odlikovanja i zahvalnice. Brončanu medalju za poseban doprinos zaštiti od požara i vatrogastvu dobio je Domagoj Majstorović, dok su odlikovanja za sudjelovanje na intervencijama dobili Zdravko Ojkić, Tomislav Uher, Siniša Ileš, Mihael Belošević, Dario Čordaš, Siniša Andraši, Marinko Bilić, Ivan Doner, Matea Doner, Josip Gusić, Natalija Ivezić, Dominik Jurmanović, Željko Launek, Jakov Lejčić, Nikola Lejčić, Milan Pajtl, Saša Pejanović, Goran Šimić, Anđelko Vicić, Vinko Zdjelarević, Matej Booz, Ivan Gribl i Gabriel Solar. Nagrađeni su i vatrogasci DVD-a Voćin koji su sudjelovali u spašavanju pilota prilikom pada MIG-a 21 kod Voćina… (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button