Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

27. listopada 2023.

U Kazalištu Virovitica održana premijera predstave Miroslava Krleže “U agoniji”: Riječ je o vrhuncu hrvatske dramske književnosti

U Kazalištu Virovitica, održana je premijera predstave Miroslava Krleže “U agoniji” koja je nastala u koprodukciji Kazališta Virovitica i Hrvatskog kazališta Pečuh. Riječ je o vrhuncu hrvatske dramske književnosti koji je objavljen 1928. godine, a ova drama, druga iz ciklusa “Glembajevih”, danas se smatra najboljim i najpopularnijim Krležinim djelom. Posebnost ove izvedbe je ta što se radi o tročinskoj verziji koja se izvodi izuzetno rijetko, stoga je ova ekipa otišla korak dalje.

  • Raditi Krležinu “Agoniju” nikad ne bi trebalo bez razloga i ambicija, a upravo smo mi imali ambiciju da napravimo modernu dramsku predstavu koja se na neki način pokušava odmaknuti od klasičnog Krleže i ulazi u neki novi prostor same produkcije, te smatram da je publika mogla uživati u uzbudljivoj predstavi. Ulaziti u neko osuvremenjivanje je rizično, jer svako vrijeme govori nešto svoje. Zadržali smo se u Krležinom vremenu, a on govori o vremenu i društvu koje se mijenja te koje pokušava nametnuti ljudima život bez ljubavi. Glavna junakinja “Agonije” bori se upravo protiv tog i smatram da je ova odlična ekipa uspjela iznijeti jedno veliko djelo i da smo napravili jednu fantastičnu predstavu – istaknuo je redatelj Dario Harjaček.

Priča govori o Lauri i njenom suprugu, o borbi na život i smrt muškarca i žene, a jedan od glavnih likova je i advokat dr. Ivan Križovec, Laurin intimni prijatelj, kojeg je utjelovio Igor Golub.

  • Cijela priča vrti se oko odnosa muškarca i žene prije nekih stotinu godina, no mnogi su mogli prepoznati današnje konotacije. Iz današnje perspektive, lik Ivana Križovca bio bi karijerist jer sve što radi, radi za svoju korist, a opet k tome u sebi ima nekih ljudskih osobina što dovodi do kompleksnog lika kojeg je divno tumačiti na sceni – ističe Golub koji se ujedno osvrnuo i na sam rad na predstavi:
  • Mogu reći da se već dugo nije radilo ovako dobro, detaljno i kvalitetno. Ekipa je fantastična, dobro smo se slagali i to je jedan od glavnih preduvjeta za dobru predstavu. Premijeru smo odradili proteklog tjedna u Pečuhu, ljudi su bili oduševljeni i bila nam je to još veća motivacija za večerašnju predstavu ovdje u Virovitici – dodaje.

Lik protagonistice Laure Lenbach, nekadašnje plemkinje, utjelovila je pak Irena Tereza Prpić.

  • Ući u Laurine cipele nije lak zadatak, ali mi je kao glumici ovo velika čast i izazov. Proces je bio zahtjevan, ali i intenzivan, a mogu reći da je ovo najveća uloga koju sam do sada odigrala – naglasila je Irena Tereza Prpić i dodala:
  • Moram istaknuti da sam zadovoljna i samim procesom nastajanja ove predstave, posebno zbog tročinske verzije, a ujedno se nadam da ćemo upravo ovime potaknuti i zaintrigirati naše kolege da sudjeluju u ovakvim verzijama predstave – zaključila je Irena Tereza.

Dodajmo kako je dramaturginja predstave Dora Golub, scenografkinja Vesna Režić, skladatelj Damir Šimunović, kostimografkinja Ana Mikulić, oblikovatelj svjetla Domagoj Garaj, a asistent scenografkinje Krešimir Tomac. Uz Igora i Irenu Terezu, u predstavi još igraju Vlasta Golub, Goran Koši i Goran Smoljanović, a za sve koji u petak nisu uspjeli pogledati predstavu, reprizna izvedba zakazana je subotu 28. listopada od 19.30 sati. (www.icv.hr, Kazalište Virovitica, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button