Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

29. listopada 2023.

Dani arheologije: Suhopolje na istom mjestu okupilo Kelte, Rimljane i druge narode iz povijesti

U organizaciji Kulturne udruge KrEdA, uz financijsku potporu Virovitičko-podravske županije i općine Suhopolje, u subotu su održani Dani arheologije u Suhopolju. Inspirirani izrazitom arheološkom gustoćom nalaza na suhopoljskom području, organizatori na ovaj način nastoje zabaviti i educirati velike i male ljubitelje povijesti o zanimljivostima njihova rodnog kraja.

  • S organizacijom smo započeli prije nekoliko godina, no uslijed korone dogodila se mala pauza. U cijeli program uključeni su Dječji vrtić Suhopolje, Osnovna škola Suhopolje te naši volonteri. Cilj nam je da naši najmlađi kroz igru i kreativne radionice zapamte kako su se osjećali kada su “bili” netko iz prapovijesti ili srednjeg vijeka. Za odrasle smo pripremili zanimljive informacije o arheologiji suhopoljskog kraja, popraćene izložbenim fotografijama predmeta pronađenih na nalazištima diljem općine Suhopolje. Moram zahvaliti našoj Suhopoljčanki Silviji Salajić koja je idejna začetnica cijelog projekta te su sve informacije prikupljene upravo zahvaljujući njoj – istaknula je Natalija Kožić Lukačević, predsjednica KrEdA-e.

Suhopoljski mališani imali su prilike crtati kao pećinski ljudi, izrađivati nakit po uzoru na Kelte i nositi tradicionalne keltske frizure, fotografirati se u srednjovjekovnom dvorcu, izraditi sami svoj štit ili mač, kušati rimsku gozbu…

  • Lijepo mi je jer se svi zajedno igramo, zabavljamo plesom i pjesmom, bojamo… – govori Katja, suhopoljska vrtićanka.

Upravo je zbog onih najmlađih organizirana i radionica izrade keltskog nakita – plastelinom.

  • Uz popratne fotografije kako je to nekada izgledalo, djeca na zabavan način uče nešto više o našoj povijesti – objašnjava Rene Lukačević, djevojka u ulozi keltskog modela.

Arheološkim danima prisustvovale su i odgojiteljice Dječjeg vrtića Suhopolje.

  • Drago nam je da su se naši vrtićanci odazvali u ovako velikom broju. Djeca rado sudjeluju u ovakvim vrstama aktivnosti, vole takve stvari. Mogu igrati križić-kružić na prapovijesni način, slikati ciglom, bojati bojanke… – zaključuju odgojiteljice Renata i Leonarda.

Nakratko smo uhvatili i „kralja“ cjelokupne manifestacije, Roka Pančića iz Jugovog Polja, koji je bježao od svojih „suparnika“.

  • Sve mi je super, ali trenutno se borim sa svojim prijateljima koji me „ganjanju oružjem“, pokušavajući mi uzeti titulu – kaže.

I roditelji dijele zadovoljstvo ovim projektom.

  • Zanimljivo je što su uspjeli na tako malo prostora prikazati zaista mnogo toga; od keltske kulture pa sve do srednjovjekovnog doba. Jako mi je drago što je lokalna zajednica uključena, zajedno se opuštamo i zabavljamo kroz igru, a ponuda aktivnosti je zaista velika – ističe Marina Bulat, koja je i sama sudjelovala u aktivnostima KrEdA-e.

Udruga KrEdA u budućnosti planira i svojevrsno „mini studijsko putovanje“ kako bi djeca doživjela nešto o arheologiji i izvan same općine. Nadaju se ponoviti ovaj projekt u nadolazećim godinama jer je odaziv sjajan, a posjetitelji usput nešto i nauče. (www.icv.hr, Fotografije: Dora Jagarinec)

Više fotografija možete vidjeti OVDJE

Share Button