Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

31. listopada 2023.

Odavanjem počasti poginulom hrvatskom branitelju Marijanu Derežiću obilježena 32. obljetnica akcije “OTKOS 10”

Polaganjem aranžmana i paljenjem svijeća kod Spomen-obilježja hrvatskom branitelju, pripadniku A satnije 127. brigade Hrvatske vojske Marijanu Derežiću, na mjestu njegove pogibije u Lončarici, predstavnici Grada Virovitice, PU virovitičko-podravske te pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s virovitičkog područja, obilježili su 32. obljetnicu akcije “Otkos 10”.

Ta oslobodilačka operacija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu počela je 31. listopada prije 32 godine. Izvedena je na području Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije, a završila je 4. studenog 1991. Zahvaljujući njoj oslobođeno je oko 300 četvornih kilometara okupiranog dijela Bilogore.

O samoj akciji, kao i pokojnom hrvatskom vitezu Marijanu Derežiću, ovom je prilikom govorio predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Virovitica Davor Špoljarić.

Istaknuto je kako je nositelj te oslobodilačke operacije bila 127. brigada Hrvatske vojske iz Virovitice, a u njoj su sudjelovali i: 19. MPOAD iz Virovitice, pripadnici Specijalne policije “Omega” iz Bjelovara, 52. samostalni bataljun Daruvar, 57. samostalni bataljun ZNG-a i Odred narodne zaštite iz Grubišnog Polja, Tenkovski vod 105. brigade Bjelovar i Koprivnička satnija dragovoljaca.

Ovo je zasigurno bila prva vojna operacija većeg opsega u kojoj su virovitički dragovoljci, tada kao pripadnici novoformirane 127. brigade HV-a, sudjelovali i bili njeni nositelji. Bez sumnje, bila je to i prva vojna operacija Hrvatske vojske provedena u Domovinskom ratu. U operaciji “Otkos 10” sudjelovalo je 2.647 branitelja, petorica su poginula, a više desetaka je ranjeno.

Nazočnim braniteljima, uz riječi zahvale za sve što su učinili da bi danas živjeli u slobodnoj Hrvatskoj, obratila se i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac. Počast Marijanu Derežiću odali su: predsjednica Gradskog vijeća Ivančica Fett-Škvarić, zamjenik načelnika PU virovitičko-podravske Nenad Križić te predstavnici braniteljskih udruga. (virovitica.hr, foto: M. Bašić i M. Šolc)

Više fotografija možete vidjeti OVDJE

Share Button