Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

03. studenoga 2023.

Korak bliže velikom projektu: Izdana građevinska dozvola za Sušionicu povrća s fotonaponskom sunčanom elektranom koja će se nalaziti u Virovitici

Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju Grada Virovitice, izdao je investitoru, Virovitičko-podravskoj županiji, građevinsku dozvolu za Sušionicu povrća u Virovitici. Sušionica povrća, kapaciteta 410 kg/h osušenog povrća s fotonaponskom sunčanom elektranom. Sunčana elektrana nalazit će se krovu sa sušarama, skladištem osušenog povrća, hladnjače, iznad parkirnih mjesta i upravno administrativne zgrade. Ona će biti instalirane snage od 2,0 MWP, primarno za vlastite potrebe. Fotonaponska elektrana na Sušionici povrća pokrila bi ukupne potrebe za električnom energijom Sušionice povrća u radu do 2 smjene 220 dana u godini. Bit će tu i akumulacija tople vode, kao i sustav za dogrijavanje tople vode za potrebe rada stroja za sušenje povrća.

Predviđen je i sustav za prikupljanje kišnice s krovova građevina predviđenih na postrojenju za sušenje povrća, a koja bi se koristila za grubo pranje povrća prije ulaska u pogon za pripremu povrća za sušenje. Kišnica bi se skupljala u podzemnom spremniku, a koristila bi se i u sanitarnom sustavu. Time bi se značajno smanjila potrošnja vode iz vodoopskrbnog sustava, a što bi posredno dovelo do smanjenja pogonskih troškova sušionice povrća.

  • Virovitičko-podravska županija je poljoprivredna orijentirana županija, a proizvodnja i prerada hrane je druga djelatnost ako gledamo po bruto domaće proizvodu u našoj županiji. Poznati smo po proizvodnji korjenastog bilja i povrća, koje bi se u budućnosti sušilo u toj sušionici povrća. Isto tako poznati smo kao županija koja je lider i u sustavima navodnjavanja. Ovom sušionicom povrća zaokružujemo poljoprivredni ciklus; od sustava navodnjavanja, proizvodnje korjenastog povrća, sušenja do plasiranja na tržište. Kako je riječ o visoko dohodovnim kulturama, cilj je da sušeno povrće dobavljači više ne nabavljaju izvana, već iz Hrvatske, iz naše županije, a da naši poljoprivrednici koriste sustave navodnjavanja i proizvode korjenasto povrće koje je potrebno za sušenje – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Izdavanje građevinske dozvole predstavlja korak bliže gradnji „pogona“ vrijednog oko 25.000.000 eura, u kojem će se moći sušiti gotovo sve vrste povrća, te potom koristiti u osušenom stanju (mrkva, češnjak, luk, peršinov i celerov korijen, poriluk, hren, cikla…). Ovim projektom planira se povezati velik broj kooperanata, a otvorit će se i nova radna mjesta. Projekt Sušionice povrća, prijavljen je za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“ za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalno razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Za njega je odobreno 536.100,47 eura bespovratnih sredstava, a 94.606,81 eura je pridodala Virovitičko-podravska županija. Zemljište za gradnju Sušionice darovao je Grad Virovitica. Sušionica povrća nalazit će se zoni Zapad 2 na zemljištu veličine 103.000 m2.

Sušeno povrće koristi se u prehrambenoj i mesnoj industriji, kao i za proizvodnju konzervirane hrane, gotovih jela, juha, umaka, mesnih prerađevina, dodacima jelima… Mesna industrija koristi velike količine sušenog češnjaka i luka u prahu, kao i drugog sušenog povrća, također najvećim dijelom iz uvoza. Na domaćem i inozemnom tržištu postoji znatna potražnja za sušenim povrćem. Općenito, većina sušenog povrća uvozi se, dok se u Hrvatskoj proizvedu zanemarive količine. Danas, sušeno povrće uvozi se od Poljske, Njemačke i Francuske do Egipta. Po pitanju izvoza važno je naglasiti da među deset najvažnijih izvoznih proizvoda Republike Hrvatske ulaze i pripravci za umake i pripremljeni umaci te miješani začini.

Vrijedni poljoprivrednici na području Virovitičko-podravske županije, proizvodnju povrtlarskih kultura, uzgajaju na 1252 hektara i po tome je naša županija poznata u RH. Sušionica je samo nastavak ulaganja u poljoprivredu jer Virovitičko-podravska županija je s ciljem snažnijeg razvoja poljoprivredne proizvodnje i dohodovnih kultura, sagradila sustave navodnjavanja Kapinci – Vaška I. i II faza, Đolta I. faza i Novi Gradac – Detkovac, a u budućnosti će se izgraditi i novi sustavi navodnjavanja Lukač, Čađavica, Đolta II. faza, Zdenci, Čačinci-Crnac. (www.vpz.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)

Share Button