Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

05. studenoga 2023.

Županijska vatrogasna vježba: Pokazali da su spremni ne samo za potres, već i nesreće, ozlijeđene, požare i druge ugroze

Bilo je 22.00 sata, kada je stigla dojava kako je slatinsko područje pogodio snažan potres uslijed kojeg su se dogodili požari, automobilske nesreće, srušen je niz objekata, a velik broj osoba nestao je i ozlijeđen…

Vatrogasci iz cijele Virovitičko-podravske županije na poziv Zapovjedništva VZ VPŽ iz središnjeg stožera u Slatini krenuli su u pomoć sa svim raspoloživim vozilima, ljudstvom i sredstvima. Tako je izgledao početak velike noćne vatrogasne vježbe pod nazivom ”Potres 2023.” na području grada Slatine, lokacije koja je bila nepoznata do samog početka. Vježbu je organiziralo Zapovjedništvo VZ VPŽ.

  • Bila je ovo vježba za sve one intervencije koje redovno uvježbavamo u ne daj Bože slučaju potresa. Svi scenarij su uspješno, brzo i spretno svladani. Kroz vježbu naišli smo na nekoliko različitih scenarija i problema, ali sve smo uspješno riješili. Te vježbe i služe za to da prepoznamo i uvidimo probleme koji eventualno postoje na terenu. Cilj je da budemo što uspješniji na stvarnim intervencijama i sigurna sam da smo to i na ovoj vježbi pokazali – rekla je Mateja Fras Venus. Dodala je kako je u vježbi sudjelovalo 160 vatrogasaca iz cijele županije s 48 vozila te vrijedne ekipe Crvenog križa s područja VPŽ. 

A scenarij je bio sljedeći: Vatrogasci su po dolasku u stožer dobivali zadatke i krenuli u spašavanje. Bilo je tu tehničkih intervencija u prometu, požara, nestalih i ”poginulih” osoba, srušenih objekata, spašavanja na vodi, u šumi i drugo. Vatrogasci su spašavali unesrećene u napuštenoj kući koja gori, tražili četiri nestale osobe. Jedna je poginula uslijed prignječenja radnim strojem.

Nakon više od četiri sata neumornog i više nego kvalitetnog rada, vježba je uspješno završena. Odmah po povratku svih vatrogasaca u prostor oko Stožera, zapovjednica VZ VPŽ Mateja Fras Venus održala je smotru svih vatrogasca te ih pohvalila za iznimni brzinu, spretnost, sposobnost i hrabrost.

Podsjetila je kako vatrogasci ne gase samo požare, već da sve više imaju tehničkih intervencija. 

  • One su učestale i to pokazuje statistika i za ovu godinu. Imali smo od početka godine do danas više od 800 različitih vatrogasnih intervencija, dok je prošle godine u istom periodu bilo njih 400. Ove godine od tih 800 intervencija preko 600 čine tehničke, što govori da vatrogasci moraju biti prilično kreativni te se snalaziti u različitim situacijama s opremom koju imamo, a u situacijama u kojima nismo uobičajeno prisutni – naglasila je Fras Venus.

Bilo je ovo veliko iskustvo za sve vatrogasce, potvrdio je to Zvonimir Bandalo iz Orahovice i to odmah nakon što je izvukao ”poginulu” osobu koju je prignječio radni stroj.

  • Upravo zbog novih saznanja, želje da naučim nešto novo te suradnje s kolegama i situacijama u kojima sve radimo i dišemo jedan za drugog bili su razlozi moje prijave za ovu vježbu. Bilo je odlično sve pripremljeno, doista s gotovo stvarnim scenarijima i prepun sam dojmova – zaključio je Bandalo.

Vježbu su pratili i zamjenik župana VPŽ Marijo Klement te zamjenik gradonačelnika grada Slatine Ilija Nikolić.

  • Lijepo je znati da imaš spremne i kvalitetne vatrogasce i to ulijeva sigurnost cijeloj županiji. Hvala im za sve što čine i što svojim životima čuvaju naše – rekao je Marijo Klement.

Po završetku vježbe obratio se i dogradonačelnik Slatine Ilija Nikolić.

  • Naši županijski vatrogasci još su jednom pokazali i dokazali svoju spremnost, brzinu i kvalitetu i zaista mi je bila čast biti ovdje i vidjeti sve ovo. Mogu samo reći, divni ljudi hvala vam od srca što ste to što jeste – zaključio je Nikolić. Zaključak ove odlične vježbe je da građani Virovitičko-podravske županije mogu biti sigurni jer imaju svoje heroje modernog doba, vatrogasce koji su uvijek tu prvi da podmetnu svoja leđa i spase ih kada je najteže. (www.icv.hr, Fotografije: Vladimir Grgurić, ustupljene fotografije)
Share Button