Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

08. studenoga 2023.

U Kinu Park održana projekcija dokumentarnog serijala “Otkos, Orkan, Papuk – Propast projekta Velike Srbije”

U virovitičkom Kinu Park, u utorak je održana projekcija dokumentarnog serijala “Otkos, Orkan, Papuk – Propast projekta Velike Srbije” autora Miljenka Manjkasa, a publika je mogla pogledati 6. i 7. epizodu ovog serijala posvećenog prvim oslobodilačkim akcijama Hrvatske vojske, odnosno detaljan prikaz tijeka akcija Otkos i Orkan te početak operacije Papuk.

Prema riječima autora, radi se o prvom sveobuhvatnom dokumentarnom projektu o prvim oslobodilačkim operacijama u Domovinskom ratu koje su zanemarivane i prešućivane unatoč iznimnoj povijesnoj važnosti.

  • Postojale su velike razlike između Domovinskog rata početkom 1991. godine i prve tri velike operacije, te svega onog što se kasnije događalo u Bljesku i Oluju. Dvije su to potpuno različite priče i po broju žrtava kojih je u zapadnoj Slavoniji u operacijama Orkan, Otkos i Papuk bilo oko 400, što je deset puta više nego u Bljesku. Postavlja se tako pitanje zašto su one ostale zanemarene, a upravo se u posljednjem dijelu serijala bavimo tim pitanjem. Dio njih smatra da je razlog tome što tada Hrvatska vojska nije imala informativne službe budući da je ista ustrojavana munjevitom brzinom. Također, bilo je to razdoblje u kojem nakon provođenja vojnih operacija nitko nije ostajao kako bi ih obrađivao i objašnjavao kontekste jer se nije imalo vremena, dok su kasnije akcije postale i medijski važne – ističe Manjkas i dodaje:
  • Zbog svih navedenih razloga morali smo uložiti poprilično truda kako bi došli do arhivskih snimki, a ovo su većinom snimke entuzijasta, kao i branitelja, no tih je materijala bilo jako malo. S nekim suradnjama uspjeli smo skupiti dio njih, išli smo i od kuće do kuće te pregledavali privatne arhive, dok je dio obrađen igranim scenama i nadam se da smo sve uspjeli zorno upriličiti – govori autor.

Manjkas je također istaknuo kako je cijeli proces trajao četiri godine, a sugovornici koji se u serijalu pojavljuju vođe su postrojbi ili su bili na njihovom čelu, budući da isti znaju cijelu perspektivu o kojoj se u ovakvim projektima treba voditi računa.

U vojnim operacijama koje se tematiziraju u ovom dokumentarnom serijalu oslobođeno je gotovo pet puta više okupiranog teritorija nego u Bljesku, a pri tome je poginulo i deset puta više branitelja. Upravo su branitelji koji su sudjelovali u tim operacijama slomili kralježnicu Miloševićevom snu o Velikoj Srbiji, odredivši tim prvim pobjedama daljnji tijek Domovinskog rata otvorivši put prema konačnoj hrvatskoj pobjedi, što je potvrdio i predsjednik HVIDR-e i saborski zastupnik Josip Đakić.

  • Ovaj serijal vraća iz zaborava sve vitezove koji su položili svoje živote te vraća sjećanja na prve oslobodilačke akcije na Bilogori i Papuku, pa sve do Lipika. Operacije Otkos 10, Orkan i Papuk nisu vrednovane onako kako bi trebale biti i ovo je uistinu bila nužda i potreba kako bi se prisjetili što je bilo te 1991. godine, kako su postrojbe samo s dijelom snaga specijalne policije iz Bjelovara i policijskih postaja djelovale, te kako su djelovale brigade Hrvatske vojske u vrijeme kada su četnici sanjali o stvaranju “Velike Srbije”. Već su ovdje “slomili svoje zube”, a kasnije operacije završile su ono što je ovdje započeto te su oslobodile cijelu Hrvatsku – istaknuo je Đakić.

Kako je spomenuto, serijal “Otkos, Orkan, Papuk” okupio je većinu najvažnijih sudionika tih ratnih zbivanja koji su najdetaljnije do sad opisali što se točno događalo u zapadnoj Slavoniji u jesen i ranu zimu 1991. godine, a istina o Domovinskom ratu, prema riječima gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina, mora ostati u nasljeđe novim generacijama.

  • Ovakvi filmovi potrebni su nam za dokumentaciju povijesti temeljenu na istini, a upravo se u ovom serijalu vidi da je rat za Hrvatsku počeo na ovom području. Borbe koje su se ovdje vodile, vodile su se protiv puno jačeg protivnika, bile su zahtjevne, no pokazalo se da ne vrijedi oružje ako nemaš srca. Hrvatska vojska je upravo na temelju ovih pobjeda došla u puno bolji položaj koji je usmjerio tijek ratovanja, došli smo u povoljniji pregovarači položaj, a sve to dovelo je do toga da danas možemo slobodno pričati o svim zbivanjima tih 90-tih godina i biti ponosni na njih. I dalje vodimo brigu da branitelji ispričaju svoja sjećanja, da ona ostanu u nasljeđe našoj mladeži te da im svim još jednom kažemo veliko hvala – istaknuo je gradonačelnik Kirin.

U akciji Otkos 10 sudjelovao je i hrvatski branitelj Mirko Poljanac koji se iz svoje perspektive osvrnuo na to vrijeme.

  • Naša jedinica djelovala je na pravcu Gakovo i dalje, a kasnije smo se nalazili na Pakračkom ratištu. Osjećaji su danas pomiješani. Sretan sam što sam dio generacije koja je napravila posao o kojemu su drugi sanjali, no isto tako žao mi je svih žrtava, branitelja i prijatelja, jer platili smo veliku cijenu. Svjedoci smo da se istina o Domovinskom ratu iskrivljuje, da naša djeca sve manje uče o tim vremenima, no mi kao branitelji nastojimo preko udruga pričati iz prve ruke kao pripadnici borbenih operacija kako bi istina živjela i dalje – zaključio je Poljanac.

Uz spomenute, projekciji ovog serijala prisustvovali su zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, predsjednica Gradskog vijeća Grada Virovitica Ivančica Fett-Škvarić, voditelj Službe za javni red i sigurnost Policijske uprave virovitičko-podravske Marijo Župan, voditeljica Područne jedinice Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Marina Kraljić, voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Ministarstva obrane RH Javor Bogati, hrvatski branitelji te ostali dužnosnici, predstavnici županija, gradova i općina kao i gradskih institucija. (www.icv.hr, mra, foto: Grad Virovitica)

Više fotografija možete vidjeti OVDJE

Share Button