Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

08. studenoga 2023.

Više neće biti poplava: Izdana građevinska dozvola za građenja propusta ispod željezničke pruge u Čačincima

Napravljen je važan korak za saniranjem propusta ispod željezničke pruge u Čačincima. Naime, Upravni odjel za graditeljstvo, zaštitu okoliša i imovinsko-pravne odnose Virovitičko-podravske županije, izdao je građevinsku dozvolu, HŽ Infrastrukturi kao investitoru za građenja propusta ispod željezničke pruge na kanalu „Čačinačko crnje“. Ovaj propust, godinama, kod velikih kiša, ne uspijeva propustiti svu količinu vode, pa nastaju poplave, a prilikom jedne takve, ove godine je poplavljeno igralište i prostorije NK Čačinaca, te Dječji vrtić Lipa. Nakon toga, su inicijativu za žurnu sanaciju propusta dali i virovitičko-podravski župan Igor Andrović kao i načelnik Općine Čačinci Alen Jurenac.
Trenutni propust prostire se u duljini od 14,35 metara, izvorno je sagrađen od cigli, kasnije je ojačan torkretom. Širina otvora je 90, a visina na ulazu 150, te na izlazu 190 centimetara.

Novi propust koji će se graditi na istom mjestu, bit će značajno širi i viši. Predviđeno je da novi propust bude pravokutnog otvora širine 2,30m i visine 2,10m Njime će se povećati protjecajni profil za kanal „Čačinačko Crnje I. Propust se izvodi kao montažna armirano betonska konstrukcija. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button