Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. studenoga 2023.

Za djecu u ruralnim područjima uvjeti za obrazovanje kao za djecu u gradovima: Kreće obnova Područne škole u Okrugljači


Nakon provedenog postupka javne nabave za radove na energetskoj obnovi Područne škole Okrugljača, koja se nalazi pri matičnoj OŠ Augusta Cesarca Špišić Bukovica, virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, potpisao je ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi navedene škole, s Mariom Koićem, direktorom tvrtke Cestogradnja d.o.o. Slatina. Ukupna vrijednost radova iznosi 120.845,13 eura, od čega temeljem Programa održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, sufinancira u iznosu od 59.000,00 eura, a ostatak će izdvojiti Virovitičko-podravska županija.

  • Ulaganjem u energetsku obnovu obrazovnih ustanova osigurat će se uštede energenata čime će se povećati školski proračun, pa će se taj “višak” sredstava koji bi inače potrošili za energente, koristiti za poboljšanje uvjeta školovanja. Ciljanoj skupini, učenicima i učiteljima, djelatnicima, osigurat će se ugodniji uvjeti rada što će rezultirati povećanjem učinkovitosti obrazovanja. Virovitičko-podravska županija nastavlja ulagati u male područne škole u ruralnim područjima, kako bi djeca u njima imala uvjete, kao djeca u gradovima. Ovo je posljednja škola na području općine Špišić Bukovice, koja je ili novoizgrađena ili koja će biti temeljito obnovljena, tako da će, nakon obnove ove škole u Okrugljači, sve biti – kao nove – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Zgradu koja je predmet energetske obnove čini jedna samostalna konstruktivna cjelina koja je izgrađena prije 15. veljače 1968. godine. Ulaganjem u obrazovnu infrastrukturu kroz ovaj projekt osigurat će se kvalitetniji i ugodniji boravak učenika i djelatnika u školi te stvoriti bolji uvjeti za rad i odvijanje odgojno obrazovnog procesa. Također će se osigurati uvjeti za smanjene utroška energije i štetnih emisija CO2 kroz toplinsku zaštitu vanjske ovojnice zgrade, zamjenu rasvjetnih tijela te zamjenu plinskih kotlova i instalaciju fotonaponske elektrane. Sve navedeno pridonijet će demografskoj revitalizaciji i promicanju održivog razvoja kako lokalne tako i regionalne zajednice. (www.vpz.hr, www.icv.hr, Fotografije: Tin Szabo i Kristijan Toplak)

Share Button