Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. studenoga 2023.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković najavio gradnju Veteranskog centra u Virovitici

Najveća podružnica Veteranskog centra otvorila je u Daruvaru vrata hrvatskim braniteljima, a predsjednik Vlade Andrej Plenković je na svečanosti otvorenja istaknuo da je politika Vlade prema hrvatskim braniteljima konzistentna te najavio da je u planu izgradnja novih podružnica, također putem EU fondova.

  • Vlada je podržala ovaj projekt koji je ministar Medved sa svojim timom iz Ministarstva hrvatskih branitelja predložio, iznašli smo za njega financijska sredstva i za sljedeće razdoblje predvidjeli da se izgrade još najmanje četiri ovakva veteranska centra – u Osijeku, Virovitici, Krapini i Senju – poručio je premijer.

Naglasio je da je izgradnja veteranskih centara jedan od načina da se država oduži hrvatskim braniteljima za slobodu i samostalnost, kao i za žrtvu koju su podnijeli u Domovinskom ratu.

Podsjetio je da je projekt izgradnje i opremanja četiri podružnice Veteranskog centra vrijedan 45 milijuna eura, pri čemu je 85 posto investicije financirano iz EU fondova.

Veteranski centar u Daruvaru prostire se na 10 hektara, ima 105 soba za 200 korisnika, kao i pet soba za stopostotne invalide. Jedina je podružnica građena od temelja, kao green field investicija, dok su ostale, u Petrinji, Sinju i Šibeniku dograđivane ili proširivane.

Ukupna vrijednost izgradnje i opremanja daruvarske podružnice je 14 milijuna eura. Centar je smješten na mirnoj, šumom okruženoj lokaciji, koja je istovremeno blizu gradskog centra i svakodnevnih društvenih sadržaja, a u neposrednoj blizini su i Daruvarske toplice odnosno zdravstveno-rehabilitacijski, sportsko-rekreacijski i turistički sadržaji. U centru će biti otvoreno pedesetak radnih mjesta.

Premijer Plenković je poručio da Vlada nikada nije propustila obilježiti bilo koji relevantan trenutak Domovinskoga rata kao temelja suvremene i slobodne Hrvatske jer je to dio Vladine konzistentne politike i temelj rada.

  • Veteranski centri koji su u gradnji, dio su programa Vlade, a bit će i u budućnosti. Oni predstavljaju snažan doprinos onome što je u srži naše politike, a to je zaštita Domovinskog rata, kao i jačanje prava hrvatskih branitelja – kazao je Plenković te dodao da je Hrvatska otvorila veteranske centre i ukrajinskim braniteljima te njihovim ratnim vojnim invalidima s posebnim programima i posebnom skrbi.
  • U sklopu svakog veteranskog centra postoji i spomen-soba poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, a u centrima će se na poseban i dostojanstven način obilježavati sve važne obljetnice i datumi iz Domovinskog rata – istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Dodao je da je svaki Veteranski centar istovremeno i centar razvoja u kojem se pruža savjetodavna pomoć, održavaju edukacije, radionice, seminari, treninzi, osnažuju se potencijali korisnika za zapošljavanje i poduzetništvo te za uključivanje u rad zadruga hrvatskih branitelja kao dio radne terapije. (vlada.gov.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)

Više možete vidjeti OVDJE

Share Button