Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. studenoga 2023.

Šampionska titula – „Veliki suncokret ruralnog turizma“ – u rukama je Centra za posjetitelje Dvorac Janković Suhopolje, TIC-u Klopotec – brončano priznanje

Prestižna nacionalna turistička nagrada, Šampionska titula – Veliki zlatni suncokret – ruralnog turizma Hrvatske, u rukama je – Centra za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju u kategoriji „Ruralno turistički projekti“. Brončano priznanje u istoj kategoriji, ponio je TIC Klopotec. Na svečanosti u Gospodarskom centru u Osijeku, nagradu je primio Marko Blažević voditelj Centra za posjetitelje Dvorac Janković Suhopolje. Istodobno priznanje za TIC Klopotec, uručeno je načelniku Općine Pitomača Željku Grgačiću.

Najznačajnije je ovo priznanje za Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju, omiljenu destinaciju Virovitičko-podravske županije i ovog dijela Hrvatske. Prošle godine, Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju proglašen je najboljim županijskim projektom u kategoriji „Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici“ koji su proveli Hanza media u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, portalom župan.hr i uz potporu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a godinu ranije, Dvorac Janković Suhopolje dobio je nagradu „Simply the best“ – u kategoriji „Novi projekt u turizmu“ za 2021. godinu. Istodobno je Suhopolje bilo Šampion kontinentalnog turizma Večernjeg lista…

  • Ovo je nastavak priče koju na području Virovitičko-podravske županije provodimo petnaestak godina, u vremenu u kojem smo europskim sredstvima promijenili sliku Virovitičko-podravske županije. Uz kuriju u Kapela Dvoru, rodnu kuću Petra Preradovića u Grabrovnici, ljetnikovac grofa Draškovića koji je postao prekrasna Dravska priča, ali i Dvorac Pejačević u Virovitici, Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju – je naš ponos, koji smo od ruševnog stanja, pretvorili u prekrasno zdanje. Tako smo kulturnu, povijesnu i arhitektonsku baštinu na području Virovitičko-podravske županije, sačuvali za buduće generacije i ponudili ih brojnim turistima – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović primajući brojne čestitke nakon osječke svečanosti.

Obnovljeni dvorci i kurije na području Virovitičko-podravske županije privlače sve više turista. Iza Centra za posjetitelje “Dvorac Janković” je statistički najuspješnija godina jer su od 1. siječnja do 30. studenog, ove godine, uz 2.985 dolazaka, zabilježili su 4.497 noćenja ili 600 više nego u cijeloj 2022. kada ih je bilo 3.874.

  • Nagrade Suncokret ruralnog turizma potvrda su da je Virovitičko-podravska županija turistima sve atraktivnija. Nova era turističkog razvoja u VPŽ započinje prije petnaestak godina s dostupnošću sredstava iz EU fondova. Od tada smo u turizam i s turizmom povezane djelatnosti uložili više od 450 milijuna kuna, a turistički promet je višestruko porastao. Šampionska titula Suncokret ruralnog turizma za Centar za posjetitelje Dvorac Janković, te brončani suncokret za TIC Klopotec dokaz su kako turistička ponuda kontinentalne Hrvatske, kao i Virovitičko-podravske županije, ima sjajne adute i atraktivne destinacije koje mogu zadovoljiti i najizbirljivije turističke posjetitelje – naglasila je direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije Martina Jakelić.
  • Ova nagrada nije mogla doći u bolje vrijeme. Uranjeni božićni poklon stigao je na našu adresu – s osmijehom na licu kazao nam je voditelj Centra za posjetitelje „Dvorac Janković“ Marko Blažević te dodao.
  • Kad smo otvorili Centar za posjetitelje „Dvorac Janković“ 2021. godine imali smo jednu prekrasnu građevinu koju smo trebali predstaviti Hrvatskoj i svijetu. Nije to bio lak posao. Na najbolji način iskoristili smo njegov potencijal. Sama pomisao na to da ćete boraviti i spavati u dvorcu uvijek je bila jedna od naših najvećih prednosti na turističkom tržištu. Kroz tri godine poslovanje dvorca je postao jedan od glavnih turističkih središta Virovitičko-podravske županije. Bili smo domaćini raznim eventima, koncertima, vinskim večerima, kazališnim predstavama i svadbama. Kroz naš posjetiteljski centar proveli smo brojne grupe posjetitelja koje smo na jedan zabavan i interaktivan način učili o povijesti dvorca i obitelji Janković. Povezali smo se s brojnim lokalnim proizvođačima čije smo proizvode uvrstili u ponudu našeg looby bara, suvenirnice i doručka. Rezultate koje smo ostvarili u 2023. rezultat su napornog rada i truda gdje smo kvalitetu naših usluga podigli na još jednu veću razinu. Svakom našem gostu pristupamo individualno, od trenutka kad stigne u dvorac trudimo se da njegov boravak stvarno bude „grofovski“. To su oni i prepoznali, a svoje zadovoljstvo nam iskazuju  i visokim ocjenama na našim rezervacijskim platformama.

Suhopoljski dvorac je često polazišna točka za istraživanje destinacije.

  • Mi smo ti gdje gosti dobiju svoje prve informacije i smjernice koje ima pomažu da svoj boravak iskoriste na najbolji mogući način. Iza dobrih rezultata je i kvalitetan tim ljudi. Upravo su zaposlenici Centra za posjetitelje „Dvorac Janković“  jedni od najzaslužnijih za ovaj uspjeh. Oni su ti koji stvaraju jednu dodatnu vrijednost i koji dalju obilježja ovome prekrasnom dvorcu. Ovime ne stajemo, smatramo da još uvijek nismo ostvarili puni potencijal. Pred nama su  projekti koji će doprinijeti još boljoj posjećenosti i popunjenosti.  Početkom iduće godine očekujemo otvaranja novih sadržaja, wellnessa, multifunkcionalne dvorane, bazena i kušaonice vina, čime će se obogatiti turistička ponuda dvorca i otvorit će se mogućnost za razvoj specifičnih oblika turizma koji do sad nisu postojali u destinaciji – zaključio je Blažević.

Svečanosti u Osijeku, između ostalih, nazočio je potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, državni tajnici, Tonči Glavina, Zdravko Tušek, Domagoj Mikulić, eurozastupnica Sunčana Glavak, brojni saborski zastupnici i župani(ce), zamjenici župana…Video putem, nazočnima se obratila Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju…

Ovo 11. izdanje Suncokreta ruralnog turizma, potpisuje Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, uz potporu, između ostalih – Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske turističke zajednice, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka… 12. izdanje Suncokreta ruralnog turizma, 2024. godine, održat će se na području Vukovarsko-srijemske županije…

Dvorac Janković u Suhopolju, koji je u potpunosti vlasništvo Virovitičko-podravske županije, zaštićeni je spomenik kulture iz sredine 18. stoljeća, dok je povijesni perivoj u kojemu je dvorac smješten zaštićen kao spomenik vrtne arhitekture. Kroz godine se izmijenjalo nekoliko vlasnika, a 2012. kupila ga je Županija. Kompleks je bio napušten i posve devastiran. Kako bi se zaustavilo daljnje propadanje tog vrijednog kulturnog dobra, Županija ga je kandidirala i s projektom prošla na EU natječaju. Projekt vrijedan više o 40 milijuna kuna, provela je Virovitičko-podravska županija u suradnji sa županijskom Turističkom zajednicom, Gradskim muzejom Virovitica, Razvojnom agencijom VIDRA i Općinom Suhopolje. Sufinanciran je bespovratnim sredstvima kroz Europski fond za regionalni razvoj. (www.vpz.hr, Fotografije: Marko Blažević, PrintScreen Youtube)

Share Button