Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

20. prosinca 2023.

Usvojen je Proračun Virovitičko-podravske županije za 2024. godinu koji iznosi 74.770.000,00 eura

Usvojen je Proračun Virovitičko – podravske županije za 2024. godinu koji iznosi 74.770.000,00 eura. Sjednica Županijske skupštine održana je u Velikoj Vijećnici Virovitičko – podravske županije, uz predsjedavanje Dinka Begovića, predsjednika Županijske skupštine, kao i nazočnost virovitičko – podravskog župana Igora Androvića. 

Pročelnica Službe za javne financije VPŽ Ankica Garaj obrazložila je stavke Proračuna, a ujedno je njegove ključne dijelove pojasnio i virovitičko – podravski župan Igor Andrović. 

“Proračun koji danas predstavljamo iznosi 74.770.000,00 eura. Proračun je manji u odnosu na 2023. godinu iz razloga što je u uputama za izradu proračuna navedeno da JLRS od 1. siječnja 2024. godine prestaju biti osnivači općih bolnica. Osnivačka prava nad općim bolnicama od 1. siječnja 2024. godine prenose se na RH, a to znači da se sredstva za financiranje općih bolnica više ne planiraju u proračunu županija već u državnom proračunu. Zbog toga je prijedlog proračuna za 2024. godinu kao i projekcije za 2025. godinu i 2026. godinu, manji nego ove godine jer su iz njega isključena sredstva koja su se odnosila na Opću bolnicu Virovitica” – istaknuo je župan Igor Andrović.

Govorilo se i o projektima koji su završeni u 2023. godini kao i onima koji se nastavljaju ili planiraju realizirati u 2024. godini. 

Kao jedni od značajnijih završenih projekata u 2023. godini izdvojeni su Sušionica povrća, Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti, Istraživanje geotermalnih potencijala na području VPŽ. Tijekom 2024. godine nastavlja se sa započetim projektima, a neki od njih su Centar za posjetitelje – dvorac Janković Suhopolje III. faza, Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna, Projekti energetskih obnova, Javni prijevoz na području VPŽ, Projekt razvoja širokopojasnog interneta… Projekti koji su planirani u budućem razdoblju najviše se odnose na ulaganja u području obrazovanja i zdravstva. 

Aktualni sat obilježila su važna pitanja i pokrenute teme o projektima koji su od stalnog značaja za daljnji razvoj Virovitičko – podravske županije. 

Župan Igor Andrović predstavio je rezultate uvedene usluge Javnog linijskog prijevoza na području Virovitičko – podravske županije.

“Mi smo ljetos u 6. mjesecu kao četvrta županija u Hrvatskoj uveli Javnu uslugu linijskog prijevoza putnika kojom smo dobili popuste na jednosmjerne karte i to čak do 50%, a na mjesečne karte za umirovljenike, studente čak do 90% ovisno o zoni kategoriji putnika. Za učenike srednjih škola koji su članovi kućanstva koji su korisnici zajamčene minimalne naknade ili za djecu bez roditeljske skrbi županija je osigurala financiranje karte od 100%, dakle u punom iznosu. Ono što su rezultati, nakon samo 6 mjeseci je da se na području naše županije povećao broj polazaka autobusa za više od 30%, a prema rezultatima prodaje karata javna usluga u ovih 6 mjeseci bilježi sve veći i veći broj korisnika. Tako prodaja jednosmjernih karata bilježi porast od čak 80% u odnosu na razdoblje prije javne usluge, a mjesečne karte bilježe porast od 15%. Ono što je važno naglasiti je da umirovljenici daleko više putuju nakon uvođenja javnog linijskog prijevoza pri čemu naglašavaju kako im je osim povoljne karte omogućena i veća mobilnost te kako je ovako dostupan javni prijevoz puno bolji nego što je to bilo prije. Mreža linija se mijenja, ona nije fiksna pa tako uvijek dobijemo i pratimo informaciju sa terena ili od prijevoznika i sukladno tome linije se prilagođavaju i mijenjaju, ali uvijek trebamo biti u okviru onih sredstava koja su nam odobrena od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH. Obzirom da su trenutni Ugovori potpisani na razdoblje od dvije godine, trenutno su u fazi pripremne radnje kako bi Ugovori u budućnosti bili sklopljeni na 7 godina, što bi svakako bio dugoročni period za provođenje ove usluge jer se pokazala kao izrazito kvalitetna i poželjna mjera – govori župan Igor Andrović.

Riječ je bila i o dobivenim sredstvima za sport od strane Ministarstva turizma i sporta RH koja su dodijeljena Sportskoj zajednici VPŽ.

“Razveselila nas je vijest o Natječaju objavljenom od strane Ministarstva turizma i sporta RH kako izdvajaju sredstva za Sportske zajednice na razini RH, za sufinanciranje programa razvoja sporta od interesa za lokalnu zajednicu. Naša Sportska zajednica VPŽ prijavila se na taj natječaj, a sredstva su namijenjena isključivo za sufinanciranje rada stručnog kadra, dakle za plaće trenerima i za sportsku opremu za djecu i mlade do 18 godina. Sportska zajednica VPŽ slijedila je sve upute i odobrena su im sredstva u iznosu od 212.000,00 eura i kada tome još dodamo sufinanciranje Virovitičko – podravske županije dolazimo do 250.000,00 eura. Ukupno 59 trenera bit će na ovoj plaći te će se nabaviti prijeko potrebna oprema za 31 klub. Ovaj projekt ima veliki značaj i za lokalnu zajednicu i za poboljšanje uvjeta rada sportskih klubova koje mi kao županija uvijek podupiremo i financiramo. Nadamo se da će sve navedeno u budućnosti potaknuti i otvaranje novih sportskih programa” – naglasio je župan Igor Andrović.  (vpz.hr, Fotografije: Iva Barčan)

 

 

 

Share Button