Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

05. siječnja 2024.

Što Virovitici donosi Poduzetnička mega zona, najveća u Hrvatskoj? Kirin: Idealna za velike logističke centre, proizvodne pogone, IT i industriju koja čuva okoliš

Grad Virovitica dobiva najveću poslovnu zonu, točnije Poduzetničku mega zonu u Hrvatskoj, koja će ujedno biti i među najvećima u Europi. Za njeno osnivanje s ciljem privlačenja investitora i gospodarskog razvoja Virovitice i Virovitičko-podravske županije glasali su krajem studenog prošle godine gradski vijećnici te su njenom osnutku, koja u svojoj prvoj fazi pokriva 360 hektara površine, dali „zeleno svjetlo“.

Što jedna takva mega zona donosi Virovitici, postoje li zainteresirani investitori, ali i kako će ih Grad privući, kako posluju dosad osnovane i pokrenute zone; na ta i druga pitanja odgovorio nam je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Za početak, zašto mega zona i otkud ona u Virovitici?

Zato jer nam je potrebna. Poduzetnička mega zona, smještena zapadno od obilaznice, uz virovitičko prigradsko naselje Korija, prostire se na oko 360 hektara državnog i gradskog zemljišta. Iako je prostorno-planski definirana, ovi hektari nisu njena posljednja granica. Predviđeno je njeno širenje i uređenje u III. fazi na dodatnih 600 hektara te potom u posljednjoj fazi na čak 1200 hektara. Kao takva bit će jedna od najvećih u Europi.

Položaj ove poduzetničke zone uz državnu cestu idealan je za smještaj velikih logističkih centara jer se nalazi na spoju postojećih i budućih državnih i brzih cesta D2 i D5 te brze ceste D12, odnosno na najvećem prometnom čvorištu u ovom dijelu Hrvatske i regije.
Izgradnja brze ceste, koja je u tijeku i koja će spojiti Viroviticu sa Zagrebom do kraja 2027. godine, iznimno nam je važna zbog stavljanja u punu funkciju poduzetničkih zona grada Virovitice, a osobito mega zone.

Postoje li zainteresirani investitori i iz kojih područja ili zemalja dolaze? Što će se graditi u mega zoni?

Imamo dosta upita i postoji velik interes gospodarskih subjekata. Neću za sada otkrivati imena potencijalnih investitora, ali dobili smo upite iz Slovačke, Češke, Njemačke, pa čak i Kine te s njima razmjenjujemo dopise oko potencijalnih ulaganja upravo u mega zonu. Njena lokacija povoljna je za gradnju velikih objekata te je i predviđena za smještaj investitora kojima je potrebna veća površina za izgradnju poslovnih objekata.

Primjer za to su nam zemlje kao što su Češka, Mađarska i Slovačka koje su privukle velike investitore i auto industriju prvenstveno jer su im mogle ponuditi velike parcele.

Za sada je na prostoru buduće poslovne zone rezervirana parcela za gradnju Sušionice povrća, projektu koji je pokrenula Virovitičko-podravska županija i koji sa sobom povlači i gradnju 900 metara duge ceste do zone. Ostatak komunalne infrastrukture gradit će se postepeno, sukladno zahtjevima ulagača.

Već u startu, i prije nego što smo krenuli u realizaciju projekta, želimo se uhvatiti u koštac s onečišćenjem okoliša. U budućoj zoni rado bismo smjestili IT sektor, distribucijske centre, proizvodnju solara i ostale opreme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Dakle, tzv. čišću industriju koja će imati što manje negativnih utjecaja na okoliš.

Koje će pogodnosti Grad u novoj zoni nuditi investitorima kada bude izgrađena?

Ulagačima, posebice onima koji se bave proizvodnjom, Virovitica i danas nudi niz prednosti pri ulasku u poduzetničke zone, a tako će biti i u budućnosti s mega poduzetničkom zonom. Četvorni metar zemljišta prodaje se investitorima za 13 centi te nisu dužni plaćati komunalnu naknadu sve dok ne počne proizvodnja.

Za potencijalne investitore vrlo je važna i činjenica da je zemljište u poduzetničkoj zoni isključivo gradsko i državno, a izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola u nadležnosti Grada Virovitice. Samim time olakšana je i ubrzana procedura vezana uz cjelokupnu administraciju, koja ponekad zna značajno utjecati na trajanje investicijskog procesa.

Koje su nove investicije planirane u postojećim zonama u ovoj i sljedećoj godini?

Za sada imamo najavljeno nekoliko novih investicija. U Poduzetničkoj zoni Zapad II prošle je godine Grad darovao Virovitičko-podravskoj županiji neizgrađeno građevinsko zemljište površine 99.919 m2 za izgradnju Sušionice povrća. Za ovu godinu u pripremi je natječaj za prodaju građevinskog zemljišta u Poduzetničkoj zoni III, za što imamo iskazan interes od strane petorice investitora. Radi se o jednom proširenju, o investitoru koji već je u Zoni, a ostalo su novi investitori.

Zbog pregovora koji se vode s potencijalnim investitorima, gdje smo u konkurenciji s još nekoliko lokacija u Europi, ne želimo izlaziti u javnost s podatcima dok ugovori ne budu i potpisani. U poslovnom svijetu nitko ne želi svoje planove prerano otkrivati, kako zbog njihove realizacije, tako i zbog konkurencije na tržištu. Zato ćemo o investitorima govoriti konkretno tek kad potpišemo ugovore s njima.

Koji su to motivacijski čimbenici kojima Grad privlači investitore u zone? Koje pogodnosti su ulagači dosad iskoristili?

Grad prodaje zemljište po vrlo poticajnim uvjetima, odnosno potpuni poticaj ovisno o djelatnosti i broju zaposlenih iznosi 0,13 eura/m2.
Investitorima u poduzetničkim zonama nudi se građevinsko zemljište opremljeno infrastrukturom te svakog investitora pratimo od ideje do realizacije projekta. Na raspolaganju je i naša Razvojna agencija VTA koja za sve naše poduzetnike u poduzetničkim zonama piše i prijavljuje projekte na aktualne natječaje, a sve kako bi se investitorima što više pomoglo i olakšalo.

Također, važno je istaknuti da smo u samom vrhu u državi po brzini izdavanja potrebnih dozvola za gradnju; imamo jednu od najboljih gruntovnica te sređene imovinsko-pravne odnose (80 ha zemljišta je u vlasništvu Grada, a 280 ha u vlasništvu države).

Zaštita javnog interesa – na koji način Grad štiti građevinsko zemljište od zloupotrebe (nepoštivanje ugovora, rokova izgradnje) i koliko je ugovora dosad raskinuto zbog tih razloga?

Grad redovito prati svakog poduzetnika od ulaska u poduzetničku zonu do realizacije projekta i uporabne dozvole te još narednih pet godina ako postoji obveza novih zapošljavanja, a temeljem koje je dobivena olakšica. Do sada je raskinuto ukupno 11 ugovora, a razlog je neispunjavanje ugovornih obveza, tj. nepoštivanje rokova izgradnje.

Koliko će brza cesta utjecati na popunjenost zona i privlačnost ovog područja ulagačima u budućnosti?

Uvijek ističem da je brza cesta važna ne samo zbog kraćeg puta do Zagreba, već i gospodarskog razvoja ovoga kraja, kao i stavljanja u punu funkciju svih poduzetničkih zona grada Virovitice. Također, nama nedostaje visokoobrazovanih stručnjaka te se nadamo da će se završetkom izgradnje ove ceste taj deficit smanjiti, jer sat vremena putovanja, ako su u pitanju dobra primanja, zaista nije mnogo.

Naime, Zagreb je sjedište visokoobrazovnih institucija i tamo se nalazi potreban stručni kadar za pokretanje investicija u ovakvim zonama koje će biti udaljene od njega na sat vremena. Na kraju, ta zona je planirana u prostorno-planskoj dokumentaciji još 2008. godine, kada se računalo na njene prostorne i vlasničke prednosti po izgradnji brze ceste do Zagreba.

DEVET ZONA, ŠEZDESETAK TVRTKI I VIŠE OD 1600 ZAPOSLENIH

Grad Virovitica ima 9 poduzetničkih zona (PZ I, PZ II, PZ III, PZ Antunovac, PZ Bilogora, PZ Sjever, PZ Zapad I, PZ Zapad II i Poduzetničku mega zonu).

U Poduzetničkoj zoni I radi 17 poslovnih subjekata s ukupno 716 zaposlenih, u Poduzetničkoj zoni II 12 poslovnih subjekata i ukupno 167 zaposlenih, u Poduzetničkoj zoni III je 18 poslovnih subjekata s ukupno 419 zaposlenih te je osigurano još 173 radna mjesta, u Poduzetničkoj zoni Antunovac je 9 poslovnih subjekata i ukupno 179 zaposlenih, u Poduzetničkoj zoni Zapad I radi jedan poslovni subjekt s 30 zaposlenih; u Poduzetničkoj zoni Zapad II u pripremi je jedna investicija s 20 osiguranih radnih mjesta, a u Poduzetničkoj zoni Sjever posluje jedan poslovni subjekt s ukupno 5 zaposlenih. (www.icv.hr, mlo)

Share Button