Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

06. siječnja 2024.

Načelnik Općine Suhopolje, Goran Doležal: Čekaju nas energetske obnove, nova LED rasvjeta, izgradnja novih dionica cesta

Na području općine Suhopolje živi 5305 stanovnika u 22 naselja (Borova, Budanica, Cabuna, Dvorska, Gaćište, Gvozdanska, Jugovo Polje, Levinovac, Mala Trapinska, Naudovac, Orešac, Pčelić, Pepelana, Pivnica Slavonska, Rodin Potok, Sovjak, Suhopolje, Trnava Cabunska, Velika Trapinska, Zvonimirovo, Žiroslavlje, Žubrica), a prošlu godinu obilježila su važna komunalna ulaganja. O realiziranom i svemu onome što Općinu čeka ove godine, razgovarali smo s načelnikom Goranom Doležalom.

Koje investicije biste izdvojili kao najvažnije u prošloj godini?

To je prije svega rekonstrukcija pristupne ceste i pješačke staze, postavljanje javne rasvjete do Centra za kulturu zdravlja u Cabuni (Grofova ulica), projekt koji je sufinanciran iz europskih i strukturnih investicijskih fondova (85 posto), a čija je ukupna vrijednost nešto više od 226.000 eura. Uredili smo stazu i ograde na groblju u Suhopolju uz pomoć natječaja LAG-a Virovitički prsten. Adaptirali smo i uredili društveni dom u Cabuni vrijedan više od 178.000 eura uz pomoć nadležnog ministarstva. Pri dovršetku je izgradnja pješačke staze u naselju Pčelić, kao i radovi na domu u Naudovcu. U tijeku su radovi i na izgradnji multifunkcionalnih terena za šest sportova u Suhopolju, kao i opremanju svlačionica i stadiona NK Suhopolje.

Opremili smo dječje igralište, izgradili dio Zrinsko-Frankopanske ulice, što nam je zbog sigurnosti djece i boljeg pristupa vrtiću kroz dvorište OŠ Suhopolje jedan od najvažnijih projekata u prošloj godini.

Moram izdvojiti i sanaciju tri nerazvrstane ceste na području općine, čime smo dobili više od kilometar obnovljenih cesta. Ulagalo se i u uređenja platoa oko mjesnih domova u Jugovom Polju, Borovi, Zvonimirovu, Gaćištu i Pepelani. Na području cijele općine zasađeno je više od 400 novih stabala, grmova i ukrasnog višegodišnjeg bilja. Uređene su kapelice u Trapinskoj i Borovi, napravljena je vanjska ovojnica na svlačionicama NK Orešac i još mnogi drugi, uvjetno rečeno, manji i redovni projekti koji su imali zadatak podići kvalitetu stanovnika općine Suhopolje na društvenoj, kulturnoj, komunalnoj i sportskoj razini.

Što očekuje općinu u 2024. godini, sukladno planovima i programima gradnje?

Na području suhopoljske općine očekuje nas nastavak ulaganja u sve aspekte društva. Od većih projekata nabrojat ću samo neke: adaptacija i uređenje kuće oproštaja i platoa na groblju u Suhopolju, energetska obnova Hrvatskog doma Suhopolje, implementacija LED rasvjete na području općine, završetak radova na Kući meda u Cabuni. Također, planiramo i izgradnju novih dionica cesta; od Ulice Matije Gupca do Zrinsko-Frankopanske ulice u Suhopolju, izgradnju ceste i komunalne infrastrukture na Poduzetničkoj zoni. U tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, za koje se nadam da će biti pozitivno riješeni u našu korist, te ishođenje potrebnih dozvola za gradnju, a nakon toga i prijava na natječaj. Bitno je spomenuti da postoje izuzetno velike šanse da financiranje za izgradnju prvospomenute ceste bude u stopostotnom iznosu iz europskih fondova. Zato je bitno što prije riješiti imovinsko-pravne odnose koji su trenutno najveća prepreka za prijavu, a kasnije i financiranje projekta.

Koje demografske mjere koristite za pomoć sumještanima?

Općina isplaćuje naknadu za rođenje djeteta koju smo podigli na 398 eura za prvo dijete, dok za svako sljedeće dijete naknada raste. Sufinanciramo smještaj djece u vrtiću, nabavljamo radne materijale za sve učenike OŠ Suhopolje, stipendiramo studente sa 130 eura mjesečno, a prošle godine smo s čak 11 mladih obitelji sklopili ugovore kojima im pomažemo pri kupnji prve nekretnine. Pomažemo i poduzetnicima koji pokreću svoj posao, a osigurali smo i sredstva koja su našim sumještanima omogućila jeftiniji javni linijski prijevoz. Za pojedine od ovih mjera već sada se rade projekcije za njihovo povećanje zbog interesa i potrebe iskazanih od strane mještana.

Surađujete li s lokalnom zajednicom i kako?

Suradnja sa svim dionicima lokalne zajednice je izuzetno dobra. Smatramo se privilegiranima biti dijelom svih manifestacija, obljetnica ili ostalih događaja koji se odvijaju na području naše općine, bez obzira tko je organizator. Ponosni smo na sve naše udruge i klubove, od NK Suhopolje koji okuplja sve veći broj djece i mladih, preko naših vrijednih kreativaca iz Udruge KrEdA bez kojih nema nijedne manifestacije u našoj općini, do KUD-ova, DVD-a, likovnjaka…

U kojim projektima dugoročno vidite razvoj općine?

Općina veličine naše nikada neće dostići svoj maksimum i uvijek će biti potrebno puno projekata, programa i mjera za što bolji život. Među prvima koje vidimo u skoroj budućnosti su aglomeracija, izgradnja suvremene sportske dvorane, stavljanje u funkciju poduzetničkih zona, obnova tribina na stadionu NK Suhopolje, daljnji razvoj poduzetništva i poljoprivrede, razvoj ruralnog turizma na području općine, konstantno ulaganje u obrazovanje, kulturu i sport. Svjesni da sami nećemo moći to sve ostvariti, ulažemo velike napore i pratimo sve natječaje, javne pozive i fondove koji bi nam uvelike olakšali ostvarenje svih naših potreba. (www.icv.hr)

Share Button