Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

07. siječnja 2024.

Načelnik Općine Zdenci, Tomislav Durmić: Prošle godine riješili smo važan zadatak, raspolaganje državnim zemljištem

Općina Zdenci, u kojoj u devet naselja živi 1453 stanovnika u protekloj je godini odradila velik posao i niz projekata o kojima smo razgovarali s načelnikom Tomislavom Durmićem.

Koje biste investicije izdvojili kao najvažnije u prošloj godini?

Možda jedan od najvećih projekata koji je važan našim poljoprivrednicima je donošenje programa raspolaganja državnim zemljištem. Trebalo je pogledati 5300 hektara na oko 5000 čestica i za njih dobiti suglasnost nadležnih institucija. To smo i odradili. Konačno smo 14. rujna predali prijedlog u Ministarstvo poljoprivrede te za njega zatražili suglasnost. Prijavili smo projekt odvodnje za naselje Duga Međa na natječaj iz programa Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, potpisali smo sporazum s HEP-om o suradnji na razvoju projekta sunčane elektrane u Poduzetničkoj zoni Duga Međa na površini od 27 hektara priključne snage 19,99 MW.

Po kojem događaju ćete pamtiti godinu iza nas?

Izdvojio bih baš taj program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Mi smo poljoprivredna općina i svaki projekt koji se tiče naših poljoprivrednika i OPG-a iznimno nam je važan i zato sam zadovoljan i sretan realizacijom tog projekta. Ima tu još tzv. manjih projekata koji su itekako važni za normalan život, kao što su uređenje ulica, nogostupa i drugo.

Što planirate graditi i u što ulagati ove godine?

Puno toga će ovisiti o jednom od naših najvećih projekata ove godine, a to je projekt širokopojasnog interneta. To je iznimno financijski zahtjevan projekt koji je u skladu s Odlukom Vlade Republike Hrvatske o donošenju Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja.

Koje mjere i potpore Općina koristi za pomoć sumještanima?

Smatramo da je najvažnije ulagati u ljude, pa smo tako kroz podmirenje troškova ogrjeva i stanovanja osigurali sredstva isplate pomoći obiteljima i kućanstvima, osobama s invaliditetom i korisnicima socijalne pomoći, odnosno onima u potrebi.

Također, osigurali smo sredstva za rad dječjeg vrtića i primljena su sva djeca čiji su roditelji podnijeli prijavu. Došlo je i do promjene u cijenama potpora, pa je umjesto dosadašnjih 13,27 eura cijena vrtića smanjena na 10 eura po djetetu mjesečno. Osigurali smo sredstva za nabavku knjiga za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole, sufinanciramo prijevoz učenika srednjih škola, kao i smještaj u učeničke domove.

Osigurali smo bespovratne potpore za sve studente od 100 eura mjesečno, umjesto dosadašnjih 66,36 eura. Pomažemo doista svima, udrugama, braniteljima, sportašima, vatrogascima, od najmlađih do najstarijih i na to smo ponosni. To nam je najvažnije: našim sumještanima osigurati normalan život, da rade i da od svoga rada mogu živjeti.

Surađujete li s lokalnom zajednicom i kako?

Suradnja s udrugama je više nego dobra, pomažemo svima koliko god možemo. Našu pomoć ima Kulturno-umjetničko društvo, Udruga umirovljenika, sve sportske udruge, lovci i ribolovci… Svaku potporu, iskreno to moram reći, vrate svojim napornim radom i velikom promocijom općine. Moram također naglasiti kako je u planu i izgradnja spremišta za vatrogasna vozila, što nam je posebno drago jer su naši vatrogasci iz dana u dan sve bolji, brojniji i kvalitetnije opremljeni.

Na kojim još projektima radite, a možda neće biti dovršeni ove godine?

Puno toga će ovisiti o razvoju projekta širokopojasnog interneta. Planiramo i rješavamo projektne dokumentacije za niz projekata i čekamo odgovarajuće natječaje. Tako radimo na projektima izgradnje sunčane elektrane u Dugoj Međi te izgradnji odvodnje za mjesta Duga Međa i Bankovci. Čim se ukaže prva prigoda, reagirat ćemo. (www.icv.hr, V. Grgurić)

Share Button