Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. siječnja 2024.

U Đakovu održana 16. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Đakovu je održana 16. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Domaćini sjednice Savjeta bili su zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić i gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić.

Na sjednici je s područja Virovitičko-podravske županije nazočio virovitičko-podravski župan Igor Andrović, saborski zastupnik Josip Đakić, pročelnica Službe za poslove župana i opće poslove Jasna Abramović i ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač.

Na sjednici su predstavljene informacije o napretku ulaganja u regionalni razvoj, poljoprivredu i kontinentalni turizam na području Slavonije, Baranje i Srijema. Razgovaralo se o poduzetim naporima i o uspješnom suzbijanju afričke svinjske kuge, kao i o ostvarenim rezultatima te ulaganjima u 2024. kroz Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara. Kao važna mjera jačanja obrambenih sposobnosti, ali i revitalizacije ovoga kraja, predstavljen je i plan povratka Hrvatske vojske u Beli Manastir. Uz redovne točke predstavljena su i ulaganja u zdravstvo s naglaskom na KBC Osijek kao i ulaganja u gospodarstvo, vodno-gospodarstvo, radna mjesta i energetiku na području pet slavonskih županija.

Napredak u ugovaranju i isplati sredstava za projekte na području Slavonije, Baranje i Srijema

Na području pet slavonskih županija, u razdoblju od 18. listopada 2016. do 31. prosinca 2023. ugovoreno je 2,95 milijardi eura.

Na području Brodsko-posavske županije ugovoreno je 337 milijuna eura, Požeško-slavonske županije 246,8 milijuna eura, Osječko-baranjske županije 1,09 milijardi eura, Virovitičko-podravske županije 329,4 milijuna eura i Vukovarsko-srijemske županije 632,9 milijuna eura. Do sada je u sklopu Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. objavljeno 40 poziva ukupne vrijednosti 1,26 milijardi eura.

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović osvrnuo se na prijavljene projekte, projekte u provedbi kao i one završene projekte koje je važno istaknuti

Od prošle sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem prijavljeni su brojni projekti. Prijavljen je projekt Izgradnje reciklažnog dvorišta u Orahovici na natječaj NPOO, prijavljeno je 12 projekata na nacionalne pozive (za područja naseljena nacionalnima manjinama i potpomognuta područja), prijavljeni su brojni projekti iz programa ZAŽELI (sve JLS s područja županije su uključene u program ZAŽELI), prijavljen je i odobren projekt In-IN Integracija i inkluzija, prijavljen je i projekt Energetske obnove Opće bolnice Virovitica – zgrada A, B, C i D.

Od posljednjeg Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem Virovitičko-podravska županija provodi brojne projekte. U provedbi je projekt Centar za kulturu zdravlja – dvorac Janković Cabuna, projekt Turističko-rekreacijski centar „Jezero Orahovica-Hercegovac-Ružica grad“, u tijeku je provedba projekta Razvoj širokopojasnog interneta na području Općina Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćin i Zdenci, u tijeku je provedba projekta pripreme projektno-tehničke dokumentacije za projekt Izgradnje nove energetski učinkovite zgrade Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici, u provedbi su projekti u okviru Poziva Centralno financiranje specijalizacija – 3 projekta za 5 specijalizacija za slijedeće institucije, u provedbi su projekti u okviru Poziva Specijalističko usavršavanje medicinskih sestara i tehničara u djelatnosti hitne medicine za specijalističko usavršavanje medicinskih sestara i tehničara u djelatnosti hitne medicine VPŽ te je u provedbi i projekt Izgradnje i opremanja centra za starije osobe u Voćinu…

Završena je provedba projekata ugovorenih kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnoga razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu, kao što je: Izrada projektne dokumentacije za Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti, Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko – podravske županije, Izrada projektne dokumentacije za izgradnju i opremanje Sušionice povrća.

Detaljne zaključke 16. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem možete pročitati OVDJE. (vlada.gov.hr, vpz.hr, Foto: Ivana Ognjenčić)

Share Button