Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. siječnja 2024.

Jubilarni 20. Virkas održat će se od 9. veljače do 9. ožujka: Odlične predstave za sve ljubitelje kazališta

U Kazalištu Virovitica predstavljen je program 20. jubilarnog izdanja Virkasa koji će se od 9. veljače do 9. ožujka održavati u Virovitici, Suhopolju, Slatini i Pitomači.

U društvu virovitičkog gradonačelnika Ivice Kirina, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i stručnog suradnika za programe u kulturi i kazališnu suradnju Mirana Hajoša, bogat program Virkasa 2024. predstavio je ravnatelj Kazališta Virovitica Tomislav Pintarić, a predstavljanju je nazočio i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Virovitice Alen Bjelica.

– Godinu dana je brzo prošlo pa smo se danas okupili ovdje kako bi predstavili jubilarni 20. Virkas. Za posjetitelje smo pripremili bogat program. Složili smo jednu sjajnu priču, 20 godina je prošlo i pripremili smo odlične predstave. Ovogodišnji Virkas otvaramo 9. veljače svečanom premijerom Kazališta Virovitica i u koprodukciji s Dramskim kazalištem Gavella iz Zagreba s predstavom “Krvi Billy s inishmaana” pod redateljskim vodstvom Dražena Ferenčina. Uz predstave u Virovitici već tradicionalno Virkas će se održati i u Slatini, Suhopolju i Pitomači, a organizirane su i predstave za virovitičke škole i predstave za djecu i mlade. Ovo je zasigurno dosad najbogatiji program i pozivamo sve da dođu i pogledaju predstave – rekao je T. Pintarić te zahvalio Ministarstvu kulture, Gradu Virovitici i Virovitičko-podravskoj županiji na podršci.

Osim Kazališta Virovitica i GDK Gavella iz Zagreba, posjetitelji Virkasa imat će priliku pogledati predstave “Tri dana” (BNP Zenica), “Vidi kako lokrum pere zube” (Kazalište Marina Držića i Dubrovačke ljetne igre), “Čaruga” (HNK Osijek), “Kad svijeće dogore” (Teatar Erato i HNK Zagreb), “Legenda” (HNK Varaždin), “U ritmu Broadwaya” (HNK Ivan pl. Zajc Rijeka i B GLAD produkcija), “Plišana revolucija” (Kulturni centar Osijek), “Početak” (Dom kulture Kristalna kocka vedrine Sisak i Teatar Exit), “Majka i dijete” (INK Gradsko kazalište Pula), “Što na podu spavaš” (SNP Novi Sad, GDK Gavella, NP Sarajevo i MESS Sarajevo) i “Testosteron” (Teatar Exit, Ludens Teatar i Kulturni centar Osijek).

Predstavu “Divljaci” Centra za kulturu Čakovec, kazališne družine Pinklec, moći će pogledati školska djeca, a predstavu “Krokodil” HNK Varaždin otvorena je za djecu i mlade.

U Slatini i Suhopolju će posjetitelji moći pogledati predstavu “Julijin balkon” Hit Teatra, a u Pitomači će se odigrati predstava “Vla vla vlajland cabaret” Kazališta Moruzgva.

Točne termine i popis svih predstava možete pogledati OVDJE.

– Cijene su vrlo pristupačne svima, a posebne popuste imaju umirovljenici, učenici i studenti, ali i svi koji će uzeti cijeli paket. Tako će pojedinačna cijena ulaznice za predstavu biti 10 eura, a za umirovljenike, učenike, studente i pretplatnike kazališta je 6 eura. Paket ulaznica će biti 60 eura – istaknuo je M. Hajoš.

O počecima Virkasa govorio je Miran Hajoš koji je istaknuo kako je sam Virkas nastavljen zahvaljujući virovitičkoj publici.

– Drago mi je da ćemo nakon godinu dana svi moći uživati u kazališnim delicijama koje smo pripremili. Da se vratimo na prvi Virkas koji je bio prije 20 godina je zapravo trebao biti samo jedan jer to je bila ideja da se održi premijera predstave “Višnjika” povodom 60 godina kazališta, a zatim da se uz vlastite premijere pozovu u goste kazališta odnosno naši prijatelji s kojima smo surađivali. Osim kazališta, za ovaj festival zaslužna je i virovitička publika, ali i gradonačelnik Ivica Kirin koji je prepoznao to nešto što ni mi sami nismo znali kada smo se u to upustili. I tako smo uz njegovu podršku nastavili s Virkasom svih ovih godina na veliku radost publike. Ovo je zasigurno najjači Virkas, sve predstave su nagrađene i svatko će pronaći sigurno nešto za sebe – zaključio je M. Hajoš.

Gradonačelnik Ivica Kirin istaknuo je kako je nakon 20 godina Virkas postao uspješna i lijepa tradicija, predstavljajući Viroviticu kao kulturnu destinaciju.

– Virkas je danas jedan od najvećih događaja u Republici Hrvatskoj, kreće odmah nakon adventa i mirnog prvog mjeseca. Prepoznat je ne samo u gradu i županiji nego i u drugim dijelovima Hrvatske. Ljudi su oduševljeni jer imamo pristupačne cijene ulaznica, a publika je izuzetno važna, kad glumci dišu s publikom i dobiju gromoglasni pljesak to je najbolja nagrada i veliko hvala svima koji glume, režiraju i organiziraju. Krenuli smo s malim korakom, a taj put traje evo već 20 godina. Uvijek smo bili ponosni na Kazalište, nije samo predstavljalo grad i županiju, već i Europu. Kazalište Virovitica među 10 najboljih je u Republici Hrvatskoj i šire po broju predstava i gostovanja. Svatko će naći predstavu za sebe, ali isplati se pogledati jer riječ je o predstavama renomiranih kazališta. Virkas je početak kulturnog ljeta u Virovitici i Hrvatskoj – rekao je gradonačelnik Kirin.

Župan Igor Andrović istaknuo je kako je Virkas manifestacija koja promovira kulturu u Virovitici i cijeloj županiji.

– Drago mi je da možemo najaviti jubilarni Virkas koji se već 20 godina održava ovdje u Virovitici, u našem virovitičkom kazalištu, na koje smo doista svi ponosni zbog njegovog cjelogodišnjeg rada, ali i zbog ove manifestacije koja je jedinstvena u ovom dijelu Hrvatske. Zasigurno da nema ovakve kazališne manifestacije od Zagreba do Osijeka i time na ovaj način promoviramo i kazalište, grad Viroviticu, ali i cijelu Virovitičko-podravsku županiju. Ovom manifestacijom se promiče kultura grada Virovitice, ali i cijele županije s obzirom da se predstave već dugi niz godina ne odigravaju samo u Virovitici, nego i u Pitomači, Slatini i Suhopolju. Na taj način se omogućava da i oni žitelji u ruralnim dijelovima naše županije imaju mogućnost biti dio Virkasa. Virovitičko kazalište je svih ovih godina opstalo i doista je uvijek težilo prema naprijed, a vjerujem da će tako biti i dalje. Naravno, bez publike ne bi imalo smisla, a vjerujem da će i ove godine kazalište na svakoj predstavi biti puno i zato i jesmo najbolja kazališna publika – rekao je župan Andrović te se zahvalio svima i pozvao sve zainteresirane na ovogodišnji Virkas. (www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan, virovitica.hr)

Share Button