Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. siječnja 2024.

U sklopu provedbe projekta „Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske“, Hrvatski astronomski savez održao petodnevni tečaj astronomije za učitelje i nastavnike

U sklopu provedbe projekta „Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske“ u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Slatini od 15. do 19. siječnja Hrvatski astronomski savez održao je petodnevni tečaj astronomije za učitelje i nastavnike.

Na tečaju je sudjelovalo 19 učitelja i nastavnika iz 6 osnovnih škola s područja Virovitičko-podravske županije.

Gost predavač bio je Dorian Božičević, diplomirani teolog, glavni tajnik Hrvatskog astronomskog društva i stalni delegat Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba.

Tijekom tečaja učitelji i nastavnici upoznali su se s osnovama astronomije i astrognozije te tako imali prilike saznati koja nebo sadržava najljepša zviježđa i najsjajnije zvijezde te kako pronaći zvijezdu Sjevernjaču. Uz osnovne podatke o Suncu i Sunčevom sustavu, polaznici tečaja imali su prilike upoznati vrste teleskopa, naučiti kako pravilno sastaviti teleskop i pripremiti ga za promatranje nebeskih tijela i zvijezda. Četvrtog dana tečaja vremenske prilike su se malo popravile i omogućile promatranje Mjeseca, Saturna, Jupitera i njegovih satelita te polaznicima uvid u ljepote zimskog neba i njegovih zviježđa i zvijezda.

Hrvatski astronomski savez za sve sudionike ove edukacije pripremio je materijale koji bi trebali olakšati učiteljima provođenje izvannastavne aktivnosti iz astronomije mladim zaljubljenicima u noćno nebo. Zahvala iz škole ide Dorijanu Božičeviću na detaljnim predavanjima i zanimljivim radionicama kojima smo obogatili i proširili svoje znanje o svemiru i zvijezdama.

Program je obuhvaćao sljedeće: osnove astronomije i astrognozije / upoznavanje sa zviježđima na nebu, osnove o Sunčevom sustavu / promatranje Mjeseca, Jupitera i drugih objekata, osnove o Suncu i kako promatrati Sunce / promatranje Sunca, osnove koordinatnih sustava na nebu, teleskopa i montaža / praktični rad s raznim optičkim teleskopima i montažama te kako provoditi izvannastavne aktivnosti iz astronomije.

Kako je bilo pogledajte na fotografijama.

(os-jkozarca-slatina.skole.hr)

Share Button