Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

06. veljače 2024.

Na Jankovcu pronađena nova edemska vrsta: Kukac obalčar za sada je pronađen samo u Jankovačkom potoku

Na Jankovcu je nedavno pronađena nova endemska vrsta – kukac obalčar nazvan Leuctra Papukensis i za sada je pronađen samo u Jankovačkom potoku.

Krajem prošle godine grupa autora iz materijala koji je mađarski entomolog sakupio davne 2005. opisala je novu vrstu obalčara (Plecoptera) naziva Leuctra papukensis. Obalčari su kukci koji su vrlo osjetljivi na zagađenja i obično su vezani za čiste tokove kakvih je kod nas srećom još mnoštvo. U ličinačkom stadiju koji živi u vodi i diše škrgama provede od jedne do četiri godine, a zatim se u konačnoj preobrazbi pretvori u odraslog krilatog kukca koji živi svega nekoliko tjedana.

Iz izvorišnog dijela Jankovačkog potoka opisane su čak tri usko endemične vrste. Uz dva pužića iz roda Graziana, novi obalčar novi je ponos, ali i velika odgovornost Jankovca. Leuctra papukensis za sada je poznata samo iz Jankovačkog potoka do ušća u Kovačicu i niti sa jednog drugog lokaliteta na svijetu.

O samome pronalasku više možete pročitati u originalnom radu: Reding, J.-P., Vincon, G., Wolfram, G. (2023): Notes on Leuctra signifera Kempny, 1899 and Leuctra austriaca Aubert, 1954 (Plecoptera: Leuctridae), with the description of a new species. Zootaxa 5296 (1): 001–015.. 5296. 001–015. 10.11646/zootaxa.5296.1. (pp-papuk.hr, Foto: Park prirode Papuk).

Share Button