U prostorijama GDCK Virovitica otvorena prva Banka hrane na području Virovitičko-podravske županije
Stigla je dobra vijest za sve one koji žele donirati hranu i svojim društveno odgovornim angažmanom smanjiti crne brojke otpada hrane u Hrvatskoj. U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa u Virovitici službeno je otvorena prva Banka hrane na području Virovitičko-podravske županije.
Otvorenju su, uz ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Nikolu Slavića, nazočili i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić, načelnica Sektora za kvalitetu hrane Sanja Kolarić Kravar, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok, predsjednica Skupštine i Odbora Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Margareta Stanić, potpredsjednica Skupštine i Odbora Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Sanja Kirin, ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund sa suradnicama i drugi.
“Grad Virovitica i Virovitičko-podravska županija uživaju bogatstvo poljoprivrede i mnoštva uzgajivača. Puno smo se puta susreli sa situacijama u kojima naši gospodarstvenici i poljoprivrednici žele negdje ostaviti svoje viškove. Ovo je hvalevrijedan projekt koji je rješenje za problem kvarenja i bacanja hrane. Želim zahvaliti svim djelatnicima Crvenog križa koji rade za dobrobit najpotrebnijih na području cijele Virovitičko-podravske županije, uz suradnju s Gradom Viroviticom i Ministarstvom poljoprivrede. Nadamo se nastavku te dobre suradnje” – istaknula je Vlasta Honjek-Golinac, zamjenica virovitičkog gradonačelnika.
Sve okupljene u ime župana Virovitičko-podravske županije pozdravio je i zamjenik župana Marijo Klement. Zahvalio se državnom tajniku Zdravku Tušeku i suradnicima na kvalitetnoj suradnji i provedbi svih projekata u sklopu Ministarstva poljoprivrede, kao i na uvrštavanju istih u Nacionalni plan oporavka i otpornosti.
“Grad Virovitica i Virovitičko-podravska županija svrstavaju se među rijetke u Hrvatskoj koji imaju Banku hrane. Znamo koliko je hrana danas značajna, a tome smo posebice svjedočili u vrijeme koronavirusa. Svjesni smo i crnih brojki koje govore da se na godišnjoj razini u Hrvatskoj baci čak 300.000 tona hrane. Nadamo se da će ovaj projekt donijeti manje otpada zdravstveno ispravne hrane, a svim donatorima i djelatnicima želim puno sreće u daljnjem radu i neka ovo zaživi na području cijele Virovitičko-podravske županije” – ustvrdio je Marijo Klement, zamjenik župana.
Projekt “Banka hrane na području Virovitičko-podravske županije” odobren je i financiran sto posto bespovratnim sredstvima u iznosu od 58.708,77 eura kroz EU Mehanizam za oporavak i otpornost, u okviru provedbe reforme mjere Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. pod nazivom Unaprjeđenje sustava doniranja hrane.
“U Europi je prosječno 20 posto kupljene hrane bačeno ili propadne. Do 2040. godine trebat ćemo 60 posto više hrane nego što danas proizvodimo, stoga su ovakve navike i pristup zbrinjavanju hrane posebno važni. Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo je važnost unapređivanja sustava doniranja hrane i upravo zbog toga doniramo investicijsku mjeru u vrijednosti od nešto manje od 4 milijuna eura. Ovaj projekt je možda skroman po pitanju financijskih resursa, ali je velik u tome što doprinosi i pomaže najpotrebitijima. Ovakvim mjerama želimo opremiti i one koji pomažu socijalno ugroženim skupinama kako hrana ne bi završila u smeću” – govori državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Zdravko Tušek.
Banka hrane zamišljena je kao centralno mjesto u svakoj županiji koje prikuplja informacije o potrebitima. Ovom mjerom nastoji se potaknuti društvo da stekne nove navike, posebice kroz rad s djecom kako bi od najranije dobi počeli razmišljati koliki je to izazov za moderno društvo. Do sada je u Hrvatskoj opremljeno 9 banaka hrane i nešto više od 40 posrednika u doniranju.
“Dvije su ciljane skupine obuhvaćene ovim projektom. S jedne strane su donatori i proizvođači hrane, a s druge su naši krajnji korisnici, poput korisnika zajamčene minimalne naknade i korisnika Pučke kuhinje. Za sada su prijavljena dva skladišta prehrambenih proizvoda, jedno na adresi Masarykova 6, a drugi je naša Socijalna samoposluga u Pejačevićevoj 4. U budućnosti ćemo nastojati iznaći financijska sredstva za prihvatljivije i modernije skladište, kako bi djelatnost doniranja i posredovanja hrane bila olakšana. Doniranjem hrane podižemo svijest javnosti o velikim troškovima bacanja hrane i zadovoljni smo što smo jedni od devet županija u Republici Hrvatskoj koji su ovaj projekt prijavili i proveli” – istaknuo je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Virovitica, Nikola Slavić.
Banka hrane u okviru GDCK-a Virovitica kroz projekt je opremljena dostavnim vozilom, klima-uređajima, namještajem za skladišta, informatičkom opremom, rashladnim vitrinama (hladnjacima), rashladnim uređajima (zamrzivačem), električnim viličarem, skladišnom opremom – policama, setovima posuda za prenošenje hrane – jelonošama i kruhoreznicom.
Svi koji žele donirati voće, povrće, meso, ribu, mlijeko, čokoladu, tjesteninu, kolače, peciva, kruh i slično svoje mjesto mogu pronaći u sustavu donatora Banke hrane. Donatori će osjetiti i poreznu olakšicu – na doniranu hranu neće morati platiti PDV. Princip doniranja hrane je jednostavan – nakon što se subjekt prijavi u sustav “E-doniranje” i obavijesti koju hranu želi donirati, na redu su posrednici, odnosno centralni upravitelji koji će donore spojiti s krajnjim korisnicima.
Sve je više socijalno ugroženih ljudi. Kroz Socijalnu samoposlugu “Djelo ljubavi” u 2023. prošlo je više od 11.000 kilograma hrane i higijenskih potrepština koji su završili u 1239 paketa krajnjih korisnika. Zajedničkim snagama možemo spriječiti da u budućnosti zdravstveno ispravna hrana ne postane otpad. (www.icv.hr, dj, www.vpz.hr, Foto: A. Zeko)