Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

23. veljače 2024.

Smanjiti pogreške prilikom uzorkovanja krvi: Više od 150 medicinskih djelatnika prošlo edukaciju u Virovitici

U TIC-u Virovitica održano je stručno predavanje na temu “Umijeće uzorkovanja venske krvi”, kojemu je organizator Opća bolnica Virovitica.

Više od 150 medicinskih djelatnika iz OB Virovitica i povezanih zdravstvenih ustanova – županijskog Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu, primalje, kao i učenici smjera medicinski tehničar/medicinska sestra Tehničke škole u Virovitici prošli su edukaciju kojoj je bio cilj usvojiti nove vještine i znanja vezanih uz uzimanje uzoraka krvi pacijentima, transport i skladištenje spremnika te uklanjanje uobičajenih pogreški u procesu rada.

Edukaciju su provele djelatnice tvrtke Greiner i HKO-a, a okupljene su pozdravili Dinko Blažević, ravnatelj OB Virovitica, Lidija Knapić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo te voditelj Odjela Medicinsko –biokemijskog laboratorija OB Virovitica Samy Tayfour, mag.med.biochem. spec.

Na predavanju je naglašeno kako se oko 75 posto grešaka vezanih uz cjelokupnu analizu krvi događa upravo u predanalitici – samom postupku uzorkovanja (uzimanja) krvi i njegovom skladištenju, odnosno pohranjivanju u epruvete.

Budući da je riječ o postupku o kojem ovisi ne samo kvalitetna dijagnoza, već i samo liječenje pacijenta, nužno je te pogreške smanjiti na najmanju moguću mjeru, naglasio je S. Tayfour, voditelj Odjela Medicinsko-biokemijskog laboratorija OB Virovitica, koji godišnje obavi oko 3,3 milijuna raznih pretraga.

“Budući da se broj pretraga i pacijenata u našem laboratoriju povećava, pa smo od 2 milijuna pretraga u 2019. godini došli do 3.313.000 u prošloj, što je povećanje od 25 posto, nužno je smanjiti pogreške koje se događaju prilikom uzorkovanja krvi i tako povećati postotak uspješnosti kvalitetne dijagnostike. Najčešće greške događaju se kada su na redu tzv. „teška vađenja krvi“, kod pacijenata koji boluju od težih bolesti poput karcinoma, neke od grešaka su i zamjena uzoraka, u žurbi se napiše krivo ime i prezime ili krivi datum rođenja pacijenata. Potom može doći do ugrušaka, zbog kojih ne možemo raditi analizu pa se postupak mora ponoviti. Današnja edukacija nije bila usmjerena samo na ljudski faktor, već i na kvalitetniju opremu, od igala do novih sustava vađenja krvi, a sve navedeno trebalo bi pomoći točnijem i kvalitetnijem pristupu uzorkovanja krvi, a samim tim i točnijim nalazima” – naglasio je S. Tayfour.

Svaka greška koja se dogodi prilikom vađenja krvi košta. Ne samo bolnicu, već i pacijenta, kojemu se pritom prolongira potrebna medicinska usluga ili stvori potpuno kriva dijagnoza.

Procjene Europske unije govore kako samo jedno neuspješno „vađenje krvi“ stoji 157 eura po pacijentu te da će 6 od 10 pacijenata morati čekati na pregled, pretragu ili posjet liječniku ako nešto krivo pođe prilikom vađenja krvi.

Bolnica je prije dvije godine za pacijente uvela desetak novih pretraga – od markera za tumor pluća, analizu šest ženskih hormona, marker za rak debelog crijeva, analizu vitamina B12, folne kiseline, što je povećalo i broj samih usluga, ali i broj pacijenata koji ih trebaju. 

“Ovime smo omogućili da godišnje tisuću naših pacijenata više ne mora putovati u kliničke bolničke centre izvan Virovitice na pretrage, već ih mogu obaviti ovdje. Zato ovdje moraju dobiti točnu i kvalitetnu uslugu” – rekao je S. Tayfour i naglasio važnost današnje edukacije kojoj je cilj upravo to. 

Stručna edukacija je bodovana od strane Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatske komore zdravstvenih radnika i Hrvatske komore primalja.

Na predavanju je naglašeno kako epruvete koje imaju barkod i jasno naznačene parametre (ime, prezime, godište pacijenta, vrijeme uzimanja uzorka i slično) smanjuju klasične pogreške u predanalitici za čak 50 posto, dok su o smanjenju drugih grešaka polaznici  praktično učili na radionicama, tijekom kojih su uzorkovali krv na dvije intravenozne trening ruke te isprobali uređaj za detekciju krvnih žila. (www.icv.hr,mlo)

Share Button