Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

09. ožujka 2024.

U Slatini potpisan novi Sporazum o suradnji oko organizacije Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena

U Slatini u Gradskoj upravi Grada Slatine održan je sastanak oko svečanog potpisivanja Sporazuma o suradnji oko organizacije Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena.

Potpisivanjem ovog Sporazuma Glazbena škola Milka Kelemena prestaje biti organizator Festivala te ulogu glavnog organizatora sada preuzima Grad Slatina, dok je zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić imenovan novim predsjednikom Festivalskog odbora. Članove Festivalskog odbora čine župan Igor Andrović u ime Virovitičko-podravske županije, ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena Slatina Antonio Brzica, ravnatelj Zavičajnog muzeja Slatina Vlado Majhen, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijela Fabric Fabijanac, predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Slatini Zorica Varga, direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj, te prof. Berislav Šipuš i prof. Goran Končar.

Uz navedene, potpisivanju Sporazuma nazočili su i pročelnica za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije Martina Bunić, kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić, potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske u Slatini Danijel Vilček, voditelj Odsjeka za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Krešimir Štimac, te viši savjetnik za gospodarstvo i projekte pri Upravnom odjelu za razvoj Grada Slatine i v.d. ravnatelj Gradske razvojne agencije Slatine Jurica Culej.

Uz 30. jubilarni Festival ujedno obilježavamo i 100. obljetnicu rođenja maestra Milka Kelemena. Vjerujem da ćemo na najbolji mogući način obilježiti ove velike obljetnice tim više što je Programsko vijeće pripremilo vrlo bogat i kvalitetan program Festivala koji će se održati od 11. do 21. listopada ove godine“ – rekao je Culej te istaknuo kako je ove godine Gradska razvojna agencija Slatine zadužena za administrativni i financijski aspekt projekta.

Dobrodošlicu je zaželio i zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić naglasivši značaj Festivala za grad.

Potrudit ćemo se da se kontinuitet ovoga Festivala, koji je itekako značajan za naš grad, ali i cijelu Hrvatsku, nastavi što je kvalitetnije moguće te da ovogodišnji jubilarni festival podignemo na jedan viši nivo. Čast nam je ugostiti planirane izvođače te maksimalno uključiti našu Gradsku razvojnu agenciju i ostale gradske ustanove koje će uz Ministarstvo, Županiju i Grad također dati svoj doprinos“ – rekao je Nikolić.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović zahvalio je svima koji već godinama sudjeluju u organizaciji Festivala, ali i publici koja svake godine sve više posjećuje Festival i time doprinosi značaju istog.

Veliko je zadovoljstvo što je ovo jubilarna godina, tako da smo mi kao Županija zadovoljni što i ove godine sudjelujemo u organizaciji, što smo jedni od organizatora, kako financijski, tako i operativno ukoliko bude bilo potrebe. Drago mi je što će i ovogodišnji festival okupiti ugledne hrvatske i svjetski poznate umjetnike, a ponajviše zahvaljujući međunarodnoj reputaciji velikana hrvatske glazbe Milka Kelemena koji još uvijek kroz ovaj Festival promovira grad Slatinu i Virovitičko-podravsku županiju“ – istaknuo je župan Andrović.

Član Programskog vijeća prof. Antonio Brzica komentirao je kako je organizator Festivala u prva dva izdanja bio Grad Slatina, a tome se i vraća ove godine.

Unatoč preprekama proteklih pet godina, uspjeli smo održati Festival i svi smo se složili da Dani Milka Kelemena trebaju postati brand Slatine kroz koji bi se, osim u vrijeme festivala, različitim turističkim sadržajima mogao privući veći broj posjetitelja u naš kraj“ – rekao je Brzica.

Posljednju riječ imao je uvaženi gost prof. Goran Končar koji se posebno zahvalio svima koji sudjeluju u organizaciji Festivala.

Zahvaljujem svima koji su se uključili u organizaciju budući da se radi o vrlo velikom i organizacijski zahtjevnom poslu koji je u suštini svakodnevni posao. Kelemen je bio na neki način vizionar, a gledajući njegove ranije intervjue mogli bi reći da je to istina jer je predvidio i pandemije i ratove, a to se vidi i kroz njegovu glazbu jer njegovo prisustvo je daleko šire nego što to mi sada ovdje vidimo. Mislim da smo na dobrom putu da se i ove godine da jedan pečat i s jednom novom snagom krene u iduće festivale“ – zaključio je prof. Končar.

Na sastanku je predstavljen prijedlog programa 30. festivala DMK koji će široj javnosti biti predstavljen u četvrtak, 28. ožujka uoči stote godišnjice rođenja maestra Kelemena koja se obilježava 30. ožujka. (www.vpz.hr, Foto: A. Zeko)

Share Button