Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

09. ožujka 2024.

Udruga S.O.S. Virovitica ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica održala javnu akciju povodom Međunarodnog dana žena

Udruga S.O.S. Virovitica povodom Dana žena održala je javnu akciju podjele informativno-promotivnih materijala ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica. Javnu akciju podržalo je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova VPŽ i Županijskim tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji VPŽ. Javnu akciju financijski su podržali Hrvatski duhani d.d. kroz projekt „Ravnopravno je ispravno“.

Međunarodni dan žena služi kao podsjetnik na sve što su žene i borkinje za ženska prava postigle te je prilika da se snažno suprotstavimo nepravdi i neravnopravnosti. Unatoč napretku, mnoga prava žena i dalje se sustavno ignoriraju i krše. Rodno utemeljeno nasilje, zlostavljanje i spolno uznemiravanje na radu su najčešći oblici diskriminacije i kršenja radnih prava žena. Sindikalne povjerenice u svom radu dobivaju upravo najveći broj prijava rodno utemeljenog nasilja, zlostavljanja i spolnog uznemiravanja na radu. Prema istraživanjima, 75% žena u Europskoj uniji u profesionalnom svojstvu ili na položajima najvišeg menadžmenta doživjelo je seksualno uznemiravanje tijekom života (FRA, 2014.). Novija istraživanja također pokazuju alarmantno visoke brojke spolnog uznemiravanja na radnom mjestu, čak 73,36% (Bonacci Skenderović, 2021.) Većina žena doživjela je više oblika spolnog uznemiravanja i nasilja, od neželjenih seksualnih primjedbi do pokušaja silovanja ili silovanja od strane osobe na višoj poziciji.

Žene su uobičajena meta zlostavljanja na radnom mjestu! Samo 16% prijavilo je uznemiravanje zbog nedostatka povjerenja u sustav zaštite i straha od odmazde. Zbog toga u povodu Dana žena tražimo da Hrvatska žurno ratificira Konvenciju 190 Međunarodne organizacije rada protiv nasilja i uznemiravanja i da djelatno provede zaštitu od takvog kršenja radnih prava žena. Važno je da se sve osobe pridruže ovoj borbi kroz aktivno zalaganje za ravnopravnost u svim segmentima života. Jedino zajedničkom borbom protiv diskriminacije i patrijarhalnih struktura koje ograničavaju prava i slobode možemo izgraditi pravednije društvo gdje svaka osoba ima jednake prilike i poštovanje. (sosvt.hr)

Share Button