Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

19. ožujka 2024.

Udruga S.O.S. Virovitica javnom akcijom u centru grada obilježila Dan očeva

Udruga S.O.S. Virovitica ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica javnom akcijom obilježila je Dan očeva. Na javnoj akciji podijeljeni su informativni i promotivni materijali s ciljem osvještavanja važnosti ravnomjerne raspodjele roditeljskih i  kućanskih obveza. Javna akcija dio je projekta „SuperTata“ koji se provodi u partnerstvu s Centrom za podršku i razvoj civilnog društva “DELFIN” uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Na današnji dan važno je osvijestiti neizmjernu važnost uloge očeva u životima njihove djece i u obiteljskoj dinamici općenito. Očeva uključenost ima pozitivan utjecaj na djetetov kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj. Ostvarivanju očinske uloge svakako pridonosi korištenje očinskog dopusta zahvaljujući kojemu očevi imaju priliku aktivno se uključiti u djetetov život u prvim mjesecima te tako početi razvijati snažnu povezanost. Korištenjem roditeljskog dopusta očevi mogu nastaviti izgrađivati tu povezanost i zdrave odnose unutar obitelji.

Dok su ovi zakonski okviri izuzetno važni i otvaraju prilike za razvoj ravnopravnog roditeljstva važno je da cijela zajednica prepozna dobrobit ovakvog načina odgoja djece. Zbog različitih društvenih očekivanja, očeve percepcije vlastite uloge, ali i drugih faktora ta se uloga često zanemaruje ili očevi ne znaju kako da ju ostvare. Zato je važno stvoriti okruženje koje će poticati očeve na preuzimanje aktivnije uloge u odgoju svoje djece, ali i u samom kućanstvu. Neka današnji dan bude podsjetnik na nezamjenjivu ulogu očeva u rastu i razvoju djece te bude poticaj široj zajednici da podržava ravnopravno roditeljstvo pružajući potrebne resurse i podršku kako bi svaki otac mogao ispuniti svoju ulogu na najbolji mogući način.

U sklopu projekta udruga S.O.S. Virovitica pruža pomoć, podršku i informacije očevima o ostvarivanju njihovih prava propisanih Zakonom te o aktivnijem uključivanju u djetetov život. Ove informacije dostupne su svakog radnog dana od 10:00 do 16:00 sati pozivom na broj 033 721 500. Svi očevi i osobe koje su uključene u odgoj djece pozvani su da učine prvi korak u stvaranju kvalitetnijeg okruženja za svoju djecu, ali i cijelo društvo. (sosvt.hr)

Share Button