Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

22. ožujka 2024.

Industrijsko-obrtnička škola Virovitica proslavila 120. rođendan, Andrović: Učenici ove škole postaju hvalevrijedni obrtnici čiji će rad Županija uvijek podržati

Industrijsko-obrtnička škola Virovitica, škola koja je s radom počela 1903. godine i od tada u velikoj mjeri pridonijela razvoju obrtništva i školovanju djece, proslavila je 120 godina postojanja. Tom prigodom, učenici škole pripremili su bogat program, a istom su nazočili virovitičko-podravski župan Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Martina Bunić, zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, predsjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice Ivančica Fett-Škvarić te voditeljica Odjela za gospodarstvo Grada Virovitice Sanja Kirin.

Na samom početku, ravnatelj škole Goran Horvat zaželio je dobrodošlicu svim uzvanicima osvrnuvši se na dugu povijest škole i njezine vrijednosti.

„Ova škola svoj trenutni naziv dobiva 1992. godine od kada su prošle brojne generacije učenika, ali i mnogo nastavnika. Želimo da ova škola bude škola budućnosti koja učenicima pokušava približiti njihove struke raznim sudjelovanjem na projektima, natjecanjima i sajmovima. Svjesni da njeguju obrtnička zanimanja, trudimo se učenicima približiti ljubav prema tim zanimanjima, ali i istinskim ljudskim vrijednostima – obitelji, prijateljima i poslu. Ova škola je živa i radosna, a krasi ju ono najvažnije, zajedništvo“ – rekao je ravnatelj i zahvalio Virovitičko-podravskoj županiji, Gradu Virovitici, kolegama, suradnicima i roditeljima na pomoći i ukazanom povjerenju svih ovih godina.

Župan Igor Andrović pohvalio je zalaganje i trud svih učenika te istaknuo važnost obrtničkih zanimanja i kvalitetnih uvjeta rada.

„Učenici koji izlaze iz ove škole postaju hvalevrijedni obrtnici i vrlo uspješni na tržištu rada. Danas upravo obrtnička zanimanja imaju neprocjenjivu vrijednost, a ova ih škola već 120 godina educira i stvara obrtnike koji su danas-sutra samostalni ili zapošljivi u mnogim tvrtkama. Županija će uvijek podržati rad učenika i škole kvalitetnim opremanjem prostorija za izvedbu praktične nastave jer bez kvalitetne opreme nismo u mogućnosti pratiti nove trendove. Vjerujemo da ovakvi projekti ponajviše znače samim učenicima jer bez ljudskog rada ništa nije moguće“ – naglasio je župan Andrović i čestitao djelatnicima i učenicima škole veliku obljetnicu.

Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin koji se osvrnuo na današnje tržište rada i sve veću potrebu za zanimanjima obrtničkih škola.

„Danas ova škola, gledajući tržište rada, sve više dobiva na značaju. Zahvaljujući njoj i sličnim strukovnim školama stvaramo zanimanja kojih je danas sve manje, a sve su traženija. Generacije koje su napustile ovu školu svojim uspjehom dokazuju prepoznatljivost Industrijsko-obrtničke škole, koja će uvijek imati podršku grada Virovitice, kako u ovim, tako u svim nadolazećim vremenima digitalizacije i restrukturiranja“ – naglašava gradonačelnik Kirin.

Uslijedili su pjevački i plesni nastupi učenika, recitacije, revije i igrokaz, a završetak prigodnog programa obilježilo je darivanje nastavnika jubilaraca, kao i stručnih učitelja koji su dobili priznanja za kreativan rad i promociju imena škole.

Dan škole obilježilo je i svečano otvorenje novoopremljenog praktikuma za usmjerenje elektromehaničara, zaduženo za održavanje svih kućanskih aparata, električnih strojeva i instalacija. Kako bi lakše savladali nastavni plan i program, Virovitičko-podravska županija školi je nabavila upravljačku jedinicu s radnim stolom u iznosu od 11.807,50 eura.

„Dobili smo novi kabinet za predmete elektrotehnike koji će pokrivati sve praktične i laboratorijske vježbe vezane uz ovo usmjerenje. Do sada smo imali praktikum iz 80-ih, kada je naša ustanova bila dio Tehničke škole. Međutim, praktična nastava za „elektro-zanimanja“ specifična je zbog prijeko potrebne didaktičke opreme i izuzetno smo sretni da sada imamo nešto svoje. Učenici vole praktičan rad, zanima ih to i prije savladaju gradivo“ – rekao je Dubravko Milanović, nastavnik grupe predmeta iz područja elektrotehnike i elektronike.

Svečano obilježavanje 120 godina Industrijsko-obrtničke škole završilo je izložbom radova učenika škole koji su na ovaj način pokazali dosadašnji trud i ulaganje u razvoj vlastitih vještina te promovirali obrtnička zanimanja. (www.vpz.hr, Foto: A. Zeko, M. Volenik)

Share Button