Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

22. ožujka 2024.

Virovitičko-podravska županija raznim projektima nastavlja ulagati u obrazovanje: Brojni uspjesi i rezultati učenika pokazatelj su visoke kvalitete ulaganja

Mnogi se gradski i županijski čelnici mogu pohvaliti ulaganjem u jačanje kvalitete obrazovanja, ulaganjem u izvannastavne aktivnosti, razne programe i poticaje, no koliko je uistinu obrazovni sustav uspješan i kako zapravo izmjeriti uspjeh obrazovnog sustava? Pitanje je to koje muči županije i gradove diljem Hrvatske, no neki su tim mukama ipak doskočili s kvalitetnim rješenjima. Jedna od njih je i Virovitičko-podravska županija.

Virovitičko-podravska županija uspjeh mjeri kroz rezultate natjecanja i broj sudionika na državnoj razini, kao i uspjeh određene škole na državnoj razini, a svaka škola po izboru provodi i testiranje učenika trećeg i četvrtog razreda kao određenu identifikaciju darovitih. Županija će to sada osiguravati školama kako bi svatko imao sredstva za nabavu testova i identifikaciju darovitih učenika koji će kasnije sudjelovati u radu Regionalnih znanstvenih centara.

„Nadalje, Virovitičko-podravska županija ima dugu tradiciju održavanja manifestacije pod nazivom „Zbogom školo do jeseni“ kojoj posebnim Pravilnikom i obrascima izabiremo „najučenika“ svake osnovne, trogodišnje i četverogodišnje srednje škole te među svim tim učenicima i „najučenika“ svih osnovnih, trogodišnjih i četverogodišnjih škola na području Virovitičko-podravske županije, kao i „najučenika“ umjetničkih osnovnih glazbenih škola, a biramo i najbolje školsko sportsko društvo na području županije“ – rekla nam je Martina Bunić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije napominjući da kroz obrasce za izbor tih „najučenika“ prate i boduju njihove uspjehe, a najboljem u četverogodišnjem programu osiguravaju i izravnu županijsku stipendiju ako nastavi visokoškolsko obrazovanje.

Naime, Virovitičko-podravska županija ima 74 školske ustanove nad kojima ima osnivačka prava, a spremno su rekli „da“ velikoj reformi obrazovnog sustava te imaju četiri eksperimentalne cjelodnevne škole, pripremaju deset projekata izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije osnovnih škola i školskih sportskih dvorana te jedan projekt za srednje škole.

„Glavni ciljevi su nam osigurati za sve jednake uvjete obrazovanja bez obzira u kojem području županije se nalazili i bez obzira jesu li u gradu ili selu. Želimo da učenici ne primijete razliku. Pokrenuli smo Centre izvrsnosti za šest STEM područja u Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica te Centar izvrsnosti novih tehnologija u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina, za osnovne škole otvaramo ispostave Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske u Osnovnoj školi Josipa Kozarca Slatina i Osnovnoj školi Suhopolje tako da će za svakog učenika biti dodatnih mogućnosti, a sve to financira Virovitičko-podravska županija od predavača, prijevoza učenika, prehrane učenika i materijala potrebnih za rad“ – kaže Bunić.

Koje još ciljeve županije žele postići, kako modelirati obrazovne politike na županijskoj razini, kako digitalizacija i umjetna inteligencija mogu unaprijediti obrazovanje, ali i kako obrazovni sustav može odgovoriti na izazove budućnosti samo su neke od tema koje su ove godine u fokusu Regionalnog razvojnog foruma kojeg 24. travnja u zagrebačkom hotelu Sheraton organiziraju Hrvatska zajednica županija uz partnerstvo Zaklade Konrad Adenauer. Sudjelovanje na forumu je besplatno, a svoje mjesto osigurajte OVDJE. (lidermedia.hr, Foto: K. Toplak)

Share Button