Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

08. travnja 2024.

U Pitomači održana dvodnevna Konferencija o provedbi koncepta Pametnih sela u ruralnim područjima

Dana 04. i 05. travnja 2024. godine, u organizaciji Virovitičko – podravske županije (koja je bila i prijavitelj konferencije) te partnera Lokalne akcijske grupe „Virovitički prsten“, Općine Pitomača i Poduzetničkog inkubatora Virovitičko – podravske županije d.o.o. održana je dvodnevna Konferencija o provedbi koncepta Pametnih sela u ruralnim područjima.

Konferencija o provedbi koncepta Pametnih sela u ruralnim područjima započela je u četvrtak, 04. travnja 2024. godine, u Centru za kulturu „Drago Britvić“ u Pitomači, na području općine Pitomača, odnosno Virovitičko – podravske županije, s početkom u 11:00 sati.

Uz domaćina načelnika Općine Pitomača, Željka Grgačića, na otvorenju konferencije sudjelovali su i saborski zastupnici, Josip Đakić i Vesna Bedeković, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Domagoj Mikulić, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Antun Vujić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Darja Sokolić, župan Virovitičko – podravske županije, Igor Andrović, i njegov zamjenik, Marijo Klement, predsjednik Županijske skupštine, Dinko Begović, gradonačelnik Grada Virovitice, Ivica Kirin, i njegova zamjenica, Vlasta Honjek – Golinac, predsjednik Lokalne akcijske grupe „Virovitički prsten“, Mario Lukačević, direktorica Poduzetničkog inkubatora Virovitičko – podravske županije d.o.o., Neda Martić, predstavnici LAG-ova s područja Republike Hrvatske te ostali predstavnici javnog, gospodarskog i civilnog sektora.

Na samom početku konferencije sve prisutne sudionike pozdravio je župan Virovitičko – podravske županije, Igor Andrović, koji je istaknuo kako će ova konferencija zasigurno iznjedriti nove ideje koje će omogućiti mladima da ostanu živjeti u svojim ruralnim krajevima. Nakon njega, sudionike konferencije pozdravio je i domaćin, načelnik Općine Pitomača, Željko Grgačić, koji je istaknuo kako je općina Pitomača – „općina kruha, vina i pjesme“, odnosno najveća općina u Virovitičko – podravskoj županiji te da će ova konferencija doprinijeti sprječavanju negativnog trenda depopulacije i iseljavanja stanovništva iz ruralnih krajeva. Sve prisutne pozdravio je i predsjednik Lokalne akcijske grupe „Virovitički prsten“, Mario Lukačević, koji je istaknuo kako su lokalne akcijske grupe jedan veliki korak prema razvijanju koncepta pametnih sela kroz razne projekte koje će provoditi putem svojih lokalnih razvojnih strategija i intervencija, a koji će doprinijeti zadržavanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta i općenito razvoju ruralnih krajeva. Naglasio je kako svi zajedno trebamo podupirati one projekte koji će doprinijeti razvoju pametnih sela, koji će revitalizirati sela, a stanovnicima osigurati bolje uvjete života, usavršavanje i napredak. Sve prisutne sudionike, također je pozdravila i direktorica Poduzetničkog inkubatora Virovitičko – podravske županije d.o.o., Neda Martić, koja je istaknula kako je cilj svih potpornih institucija, kao što je Poduzetnički inkubator Virovitičko – podravske županije d.o.o., pomoć ruralnim krajevima da se što prije i što bolje razviju u pametno selo.

Nakon otvaranja konferencije, odnosno uvodne i pozdravne riječi, održana su prva dva predavanja, prvo predavanje na temu: „Pametna sela: koncept za održive i otporne zajednice“, koje je održao Ivan Ciprijan, voditelj Službe za razvoj lokalne zajednice u Ministarstvu poljoprivrede, odnosno zamjenik člana Upravnog odbora Nacionalne mreže Zajedničke poljoprivredne politike, te drugo predavanje pod nazivom „Europski fondovi – prilika za razvoj hrvatskih pametnih sela“, koje je održala načelnica Sektora za partnerski dijalog, strateško izvještavanje i koordinaciju investicija iz EU instrumenata i ispunjavanja uvjeta koji omogućuju provedbu EU fondova u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Marija Rajaković.

Nakon predavanja uslijedila je panel rasprava na temu „Potencijal za ruralnu revitalizaciju kroz koncept Pametnih sela“, na kojoj su, o problemima s kojima se susreću, provedenim i aktualnim projektima, iskustvima i budućim rješenjima vezanim uz koncept pametnih sela govorili državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Domagoj Mikulić, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Antun Vujić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Darja Sokolić, župan Virovitičko – podravske županije, Igor Andrović, gradonačelnik Grada Virovitice, Ivica Kirin, i načelnik Općine Pitomača, Željko Grgačić. Panel rasprava dovela je do zaključaka kako ruralna područja Virovitičko – podravske županije, ali i cijele Republike Hrvatske, značajno zaostaju za selima u razvijenim državama Europske unije te da je uvelike prisutan trend starenja stanovništva, depopulacije i općenito negativna demografska slika. Upravo je to razlog za jačanje ruralne revitalizacije kroz koncept pametnih sela kako bi stanovnici ruralnih sredina imali prilike i mogućnosti jednostavnije odlučivati o budućnosti s ciljem kvalitetnijeg društvenog i gospodarskog razvoja.

Nakon završetka panel rasprave i donesenih zaključaka prvog dijela konferencije, uslijedio je ručak u Zlatnom klasu Otrovanec, u Otrovancu, nakon kojega je uslijedio posjet i predstavljanje primjera dobre prakse, odnosno turističkog izletišta u Sedlarici/ Kladarskom bregu: TIC „Klopotec“. Turističko informativni centar (TIC) „Klopotec“ i sam rad centra predstavio je Alen Janči, voditelj Turističko – informativnog centra (TIC-a) „Klopotec“.

Prvi dan održavanja konferencije završio je predavanjem predsjednika Lokalne akcijske grupe „Virovitički prsten“, Marija Lukačevića, i voditeljice Lokalne akcijske grupe „Virovitički prsten“, Sanje Stubičar, na temu „Provedba koncepta Pametnih sela na primjeru Lokalne razvojne strategije LAG-a „Virovitički prsten“ za razdoblje 2023. – 2027.“, razmjenom iskustava sudionika na temu: Zamisli svoje Pametno selo te večerom i druženjem sudionika.

Drugi dan održavanja Konferencije o provedbi koncepta Pametnih sela u ruralnim područjima započeo je u petak, 05. travnja 2024. godine, registracijom sudionika u „Kući čaja – Oazi mira“ u Špišić Bukovici. Nakon registracije sudionika, uslijedilo je predstavljanje primjera dobre prakse, odnosno „Kuće Čaja – Oaze mira“ kao posjetiteljskog centra u Špišić Bukovici.

Nakon posjeta primjera dobre prakse, na lokaciji Zlatni klas Otrovanec, u općini Pitomača, uslijedilo je prvo predavanje na temu: „Pametna sela – EU koncept za ravnomjerni razvoj ruralnih područja“, koje je održao zastupnik u Europskom parlamentu, Tomislav Sokol. Sljedeće predavanje na temu: „Provedba koncepta Pametnih sela kroz Strateški plan zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske za razdoblje 2023. – 2027.“ održala je voditeljica Odjela za ruralnu infrastrukturu i šumarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, Ivana Ozretić, i vanjski suradnik Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju u Ministarstvu poljoprivrede, Tomislav Majdandžić. Iduće predavanje na temu: „Razvoj ruralne infrastrukture unutar LEADER intervencije, uključujući dosadašnja iskustva, kao jednog od glavnih elemenata provedbe koncepta Pametnih sela“ održale su više analitičarke u Službi za provedbu LEADER-a u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Željana Đođo i Lidija Majić.

Na održanoj panel raspravi za LAG-ove na temu: Provedba koncepta Pametnih sela u okviru LRS LAG-ova za razdoblje 2023. – 2027., predstavnici četiri LAG-a iz različitih područja Republike Hrvatske, odnosno voditeljica LAG-a „Adrion“, Anđela Mimica, voditeljica LAG-a Baranja, Lidija Dabić, predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi, Sanja Krištofić, i voditelj LAG-a „Zrinska gora – Turopolje“, Sven Dorotić, predstavili su svoja dosadašnja iskustva, probleme i planirane načine provođenja koncepta pametnih sela u okviru svojih Lokalnih razvojnih strategija za razdoblje 2023. – 2027.

Nakon panel rasprave za LAG-ove, uslijedila su dva predavanja na temu: „LEADER pristup: Potpora razvoju inicijativa za Pametna sela putem LAG natječaja za razdoblje 2023. – 2027.“ i „Europski Zeleni plan: Mogućnosti za budućnost“ koje je održao predsjednik Leader mreže Hrvatske, Milan Medić. Na samome kraju drugoga dana konferencije održala se je još jedna panel rasprava na temu: Smart Village iskustva na kojoj su svoj dosadašnji rad, iskustva te primjere projekata o pametnim selima predstavili direktorica Poduzetničkog inkubatora Virovitičko – podravske županije d.o.o., Neda Martić, direktor poduzeća DRAFT d.o.o., Davor Deskar i ravnatelj Razvojne agencije TINTL, Albert Varga. Po završetku panel rasprave uslijedilo je donošenje glavnih zaključaka ove dvodnevne konferencije te završna riječ zastupnika u Europskom parlamentu, Tomislava Sokola, i voditeljice Lokalne akcijske grupe „Virovitički prsten“, Sanje Stubičar. Konferencija je završila ručkom za sudionike konferencije.

Cilj ove dvodnevne konferencije bio je upoznati i pojasniti koncept pametnih sela, koji još uvijek nije dovoljno implementiran na području Virovitičko – podravske županije, ali također i cjelokupne Republike Hrvatske, s ciljem jačanja veza između urbanih i ruralnih područja na razini Europe. Sve sudionike konferencije nastojalo se informirati o mogućnostima inovativnih i pametnih rješenja u ruralnim područjima, digitalizaciji u poljoprivredi i ostalim društvenim aktivnostima te doprinosu ciljevima i ublažavanju klimatskih promjena u selima.

Organizacija ove konferencije odobrena je na Pozivu za podnošenje prijedloga aktivnosti Nacionalne mreže Zajedničke poljoprivredne politike u 2023. godini, koji je raspisala Nacionalna mreža Zajedničke poljoprivredne politike (osnovane od strane Ministarstva poljoprivrede), a troškovi konferencije (su)financirani su sredstvima Europske unije, iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja, iz Mjere 20 „Tehnička pomoć“ – Podmjere 20.2. „Podrška za osnivanje i upravljanje Nacionalnom ruralnom mrežom“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2022.

Prezentaciju s konferencije možete preuzeti OVDJE

Vijest o održanoj konferenciji možete pogledati na linku VPŽ i ICV

Program konferencije možete pogledati OVDJE

Cjelokupnu fotodokumentaciju možete preuzeti na linku OVDJE

Video o konferenciji možete pogledati OVDJE.

(lagvip.hr, Foto: K. Toplak)

Share Button