Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. travnja 2024.

Prema analizi portala zupan.hr, Virovitičko-podravska županija hrvatski je lider po izdvajanju za obitelj i djecu s iznosom od gotovo 10 eura po stanovniku

Virovitičko-podravska županija izdvojila je u 2022. godini u odnosu na ostale županije najviše po stanovniku za obitelj i djecu – 72 kune (gotovo 10 eura), odnosno iz proračuna 0,78 posto, a vodeća je i po povećanju sredstava u odnosu na godinu prije, za preko 3 milijuna kuna (gotovo 400.000 eura), odnosno više od 100 posto. Pokazala je to nedavno napravljena analiza portala zupan.hr, bazirana na proračunskim brojevima za 2022. godinu, posljednju za koju su dostupni podaci o izvršenju proračuna.

Naime, Virovitičko-podravska županija u proračunu izdvaja 145,5 tisuća eura za stipendije za učenike i studente. Na području Županije ima sedam Centara izvrsnosti – Centar izvrsnosti u Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica (matematika, kemija, fizika, informatika s robotikom, povijest i medijska pismenost) i Centar izvrsnosti novih tehnologija u Industrijsko-obrtnička Škola Slatina. Rad centara u potpunosti financira VPŽ svojim vlastitim sredstvima s iznosom od oko 35.000 eura svake godine, ovisno o radu Centara. Godišnje se, nadalje, 450.000 eura izdvaja za sport i sportske klubove.

Osim toga, za subvenciju kamata za stambene kredite liječnicima i najam stanova za liječnike u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Županija izdvaja se gotovo 90 tisuća eura – 67.000 eura za subvencioniranje najma stana liječnicima (do 200 eura mjesečno) i 22.500 eura za sufinanciranje kamate na stambene kredite liječnicima i drugim zdravstvenim radnicima. Godišnje se 130 tisuća eura izdvaja za sufinanciranje radnih materijala za učenike osnovnih škola, 100 tisuća eura za prijevoz studenata željeznicom, podupire se i cijena javne usluge prijevoza putnika u cestovnom prometu, 33.000 za bibliokombi…

Kako kažu u Virovitičko-podravskoj županiji, uz sve to, osnovni uvjeti za odgoj i obrazovanje su osigurani.

  • Svaka jedinica lokalne samouprave u zadnjih desetak godina provela je brojne infrastrukturne projekte, stvorila određena radna mjesta te zaposlila određeni broj ljudi. Virovitičko-podravska županija neprestano surađuje s jedinicama lokalne samouprave i pronalazi način za dodatna ulaganja i za stvaranje dodatnih radnih mjesta kroz stvaranje osnovnih uvjeta od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja, ali i materijalne sigurnosti za svaku obitelj. Kada bismo prepoznali osnovno, gore navedene mjere za poticaj mladim obiteljima, stvorili bismo sigurnost i želju za ostanak na području određene jedinice lokalne samouprave, ali i Virovitičko-podravske županije. Tako bi i nezaposleni roditelji imali mogućnost ostati i ne razmišljati o egzistenciji i budućnosti izvan granica Republike Hrvatske – kazali su u Virovitičko-podravskoj županiji. (www.zupan.hr)

Share Button