Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. travnja 2024.

Savez udruga pčelara VPŽ: Za održivost pčelarstva i zaštitu okoliša ključno je partnerstvo, za dopredsjednika izabran Željko Vrbos

U Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici, u utorak je održana prva redovna sjednica Skupštine Saveza udruga pčelara Virovitičko-podravske županije. Na sjednici se predsjednik Saveza, Milanko Jeličić osvrnuo na osnivanje saveza u studenom prošle godine i istaknuo glavne ciljeve osnutka.

  • Savez okuplja pet udruga s područja županije, članstvo broji ukupno 394 pčelara s 32.000 pčelinjih zajednica. Osnovan je s ciljem zajedničkog djelovanja prema institucijama radi poboljšanja uvjeta za pčelarstvo i pčelarenje, te radi korektne partnerske aktivnosti – pojasnio je Jeličić.

Predsjednik Milanko Jeličić istaknuo je da pčelari se suočavaju s nizom izazova, poput nepravilne primjene pesticida od strane pojedinih poljoprivrednika, što značajno utječe na brojnost pčela i opstanak vrste. Nadalje, istaknuo je i klimatske promjene te složenost pčelarske proizvodnje, uz problematiku prodaje proizvoda zbog prekomjernog uvoza i podvaljivanja patvorina, nedovoljne kontrole i rasta ulaznih troškova u pčelarskom sektoru.

  • Iz tog razloga nudimo partnersku suradnju za poboljšanje ukupnih uvjeta za pčelarstvo što smatramo vrlo važnim, ako ne i presudnim za opstanak pčelarske proizvodnje. Osim toga, a to nam je također od presudnog značenja, naišli smo na razumijevanje kod župana Androvića i njegovih suradnika koji slijede naša nastojanja i svesrdno nas pomažu u radu – rekao je Jeličić.

Financijsko izvješće i namjenu sredstava predstavio je tajnik SUP VPŽ Mirko Kostelac. Sve nazočne je u ime Hrvatskog pčelarskog saveza pozdravio i član uprave Duško Grdić, inače pčelar iz Čačinaca, kao i stručna suradnica iz Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica, Nela Drača koja na razne način pomaže kod edukacije i kvalitetne prezentacije pčelinjih proizvoda pčelara iz VPŽ.

Osim toga, na sjednici je izabran i Nadzorni odbor, te Sud časti, a za novog dopredsjednika SUP VPŽ umjesto dosadašnjeg Dubravka Milanovića, jednoglasno je izabran Željko Vrbos, pčelar iz Cabune i nekadašnji predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

Sjednici su nazočili županijski pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok te virovitičko-podravski župan Igor Andrović koji je tom prigodom istaknuo važnost podrške Županije sektoru pčelarstva, kako pri financiranju, tako i u promociji, koja je od izuzetne važnosti za sveukupan uspjeh.

  • Želim istaknuti važnost naših sajmova kao prostora gdje imate priliku najbolje predstaviti svoje proizvode. Također, želim potaknuti suradnju između pčelara i osnovnoškolaca u našoj županiji, jer vjerujem da ta suradnja može donijeti mnogo koristi objema stranama. Naravno, jedan od ključnih načina podrške je objava natječaja za potpore udrugama, uključujući i pčelarske udruge, kako bismo omogućili nabavku potrebne opreme. Također, svjesni smo važnosti Nacionalne staklenke te ćemo nastaviti subvencionirati njezinu nabavku – rekao je tom prilikom župan Andrović te naglasio kako je Županija spremna nastaviti pružati podršku pčelarstvu u ovoj županiji te razmotriti povećanje financijskih sredstava namijenjenih tom sektoru. (www.icv.hr, Fotografije: Bruno Sokele)
Share Button