Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

24. travnja 2024.

Berba kamilice započela 20 dana ranije: Neobično visoke temperature mogle bi smanjiti prinos, ali ne i kvalitetu

U prvih nekoliko tjedana travnja, neuobičajeno visoke temperature i vremenski uvjeti promijenili su dinamiku poljoprivrednih aktivnosti. U općini Špišić Bukovica, na parceli u Bušetini, iskusni kamiličar Miroslav Kereš, započeo je berbu kamilice čak 20 dana ranije nego što je to uobičajeno. Ovaj kamiličar s 25 godina iskustva, ističe da su visoke temperature početkom travnja imale značajan utjecaj na ovogodišnju berbu. 

“Predviđanja su da bi prinos mogao biti za oko 20 posto manji, ali kvaliteta kamilice neće biti upitna tako da ne brinemo oko tog” – istaknuo je Kereš, koji ovaj OPG vodi sa svojom suprugom Marinom i sinom Patrikom.

Kamilica je prva kultura koju beru, omogućujući im brzi priljev financijskih sredstava koja potom ulažu u daljnji razvoj poljoprivrede. Njihov uzgoj kamilice proteže se na oko 10 hektara u Bušetini i Đolti pokraj Lozana.

“Ukupni prošlogodišnji prinos bio nam je oko 5 tona dobrog cvijeta. Kooperanti smo tvrtke Dam iz Lozana koji su nam za kamilicu dali dobru otkupnu cijenu s kojom smo zadovoljni” –  kaže Kereš, koji je također iznenađen ovom preranom berbom kamilice.

Osim kamilice, obitelj Kereš uzgaja i kukuruz i suncokret kao kooperanti tvrtke ZEA na ukupno oko 12 hektara, što im pruža dodatnu sigurnost u slučaju varijacija u prinosima.

U susjednom području, na PG-u Bistrica u općini Sopje, Ivan Gojević, agronom i vlasnik tvrtke “Agrimex” d.o.o. iz Detkovca, suočava se s istim izazovima. No on kamilicu bere po prvi put. 

“Visoke temperature početkom travnja iznenadile su nas i ubrzale početak berbe. Da su se takve temperature nastavile, došlo bi do prebrzog sazrijevanja i potencijalnog prezrijevanja cvijeta kamilice, što bi negativno utjecalo na prinose i kvalitetu biljke. Stoga je hladnije vrijeme dobro došlo, ne samo za kamilicu, već i za ostale poljoprivredne kulture posađene u jesen. Naravno, važno je da temperature zraka ne padnu ispod nule i da nema drugih vremenskih nepogoda” – istaknuo je Gojević.

Ovaj agronom tvrtku vodi sa svojom suprugom i sinovima, koji su također agronomi. Kamilica je izazov koji su odlučili svladati.  

“Dosad nismo imali iskustva s uzgojem kamilice, pa je ovo naša prva berba zasijana na oko 112 hektara poljoprivredne površine u području poznatom kao Vaško Polje. Nakon što je kamilica zasijana, sušimo je u našim sušarama i pakiramo u našem pogonu u Bistrici” – kaže Gojević.

Iskustva s uzgojem kamilice, ističe, tek počinju stjecati, budući da im je ovo prva berba te biljke. Unatoč tome, osjećaj optimizma i motivacije ne jenjava, jer su svjesni da je ovo samo početak njihovog puta u svijetu kamiličarstva. (icv.hr, bs, Foto: B. Sokele)

Share Button