Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

03. svibnja 2024.

Župan.hr: Virovitičko-podravska županija je među vodećima u Hrvatskoj po ulaganju u zaštitu okoliša

Virovitičko-podravska županija izdvojila je 75,76 kuna (10,06 eura) po stanovniku, odnosno iz proračuna 0,82 posto za zaštitu okoliša u 2022. godini, pokazala je analiza portala župan.hr napravljena iz podataka konsolidiranih proračuna za 2022. godinu, posljednju za koju su dostupni podaci o izvršenju proračuna.

Županija je završila projekt istraživanja geotermalnog potencijala, a rezultati istraživanja potvrdili su postojanje geotermalnih potencijala u regijama Virovitice, Orahovice, Slatine i Nove Bukovice. Studija je pokazala da županija leži na geotermalnom bazenu. Na području Čađavice je završena istražna bušotina koja je otkrila geotermalni izvor na dubini od 4300 metara. Planira se izgradnja geotermalne elektrane snage 20 megavata, koja bi mogla postati najveća u Europi…

  • Naš je prioritet upotreba geotermalne energije u javnom i privatnom sektoru, ali i u poljoprivredi, primjerice za grijanje plastenika, što bi omogućilo produljenje sezone uzgoja raznih kultura. Time bi se dugoročno smanjili troškovi proizvodnje, a povećali proizvodni kapaciteti, što bi imalo pozitivne učinke na jednu od najznačajnijih grana na našem području, poljoprivredu. S obzirom na to da ležimo na značajnom geotermalnom potencijalu, velik interes za područje Virovitičko-podravske županije iskazuju i privatni investitori – rekao je nedavno župan Igor Andrović i dodao da Županija daje značajan doprinos dekarbonizaciji, odnosno smanjenju emisije ugljika u atmosferi.

Primjerice, od 2016. godine, do danas, na području VPŽ je provedeno 30-ak projekata energetske obnove javnih zgrada, uz prosječnu uštedu emisije CO2 za oko 60 posto. Vrijednost tih projekata je bila veća od 1,2 milijuna eura. Županija je poticala i potiče i nadalje građane na energetsku obnovu stambenih objekata u privatnom vlasništvu i višestambenih zgrada u čemu značajnu ulogu igra razvojna agencija VIDRA. Tu je i projekt „solarnih krovova“ grada Virovitice, tj. postavljanja solarnih elektrana na krovu Dvorca Pejačević, Palače Pejačević, Dječjeg vrtića Cvrčak, tvrtke Virkom i Opće bolnice Virovitica, gdje će uštede biti značajne.

Inače, u Virovitičko-podravskoj županiji se nalaze dva zaštićena UNESCO-ova područja, područje rijeka Drava i Parka prirode Papuk. (župan.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)

Share Button