Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

21. svibnja 2024.

Antunu Habijancu, jednom od ključnih organizatora obrane virovitičkog kraja u Domovinskom ratu, uručena “Velika zlatna plaketa – Da se ne zaboravi”

Puno je emocija bilo u ponedjeljak navečer u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, gdje je Antunu Habijancu, jednom od ključnih organizatora obrane virovitičkog kraja u Domovinskom ratu, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91, uručila “Veliku zlatnu plaketa – Da se ne zaboravi”. Bile su to emocije koje su evocirale sjećanja na događanja prije 33 godine, u „olovna vremena“ kada se stvarala slobodna Hrvatska… A tog 20. svibnja, 1991. godine, završeno je suđenje u montiranom procesu „Virovitičkoj skupini“… Tog dana, na slobodu su pušteni Đuro Dečak, Vinko Belobrk i Antun Habijanac. Svjedoci kažu, kako je kolona vozila, koja je pratila Virovitičane, koja se kretala od Zagreba prema Virovitici, bila dugačka 15 kilometara. A u središtu Virovitice, dočekalo ih je mnoštvo Virovitičana…

„Veliku zlatnu plaketu – Da se ne zaboravi“, Antunu Habijancu uručio je predsjednika Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91 Mladen Pavkovića, naglasivši njegov iznimni doprinos u povijesnom kontekstu, uključujući optužnicu protiv njega i uhićenje Virovitičke skupine 1991. godine, te nepravomoćnu osudu na 3,5 godina zatvor na  koliko je nepravomoćno osuđen Antun Habijanac. Na ovaj način se priznanjem koje je dodijeljenu Habijancu, željelo podsjetiti upravo na te povijesne događaje i važnu ulogu Virovitičana u stvaranju Hrvatske i počecima Domovinskog rata.

  • U ono vrijeme nije bilo osobe u Virovitici koja nije poznavala Antuna Habijanca, Đuru Dečaka i Vinka Belobrka jer upravo su oni bili ikone borbe za hrvatsku državu. Da nije bilo te volje i borbe, nikada ne bi imali svoju slobodnu Hrvatsku, stoga je važno u svakoj prilici zahvaliti našim braniteljima i svima onima koji su položili život za Lijepu našu. Ono što smo prošli nikada se više ne bi trebalo ponoviti i zato moramo našu povijest prenositi na naše najmlađe, baš iz tog razloga, da se nikad ne zaboravi – rekao je ovom prilikom virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

Biranim riječima o Antunu Habijancu govorio je i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, župan virovitičko-podravski, Igor Andrović.

  • Kada govorimo o Antunu, govorimo i o devedesetim godinama prošlog stoljeća kada nam je prijetila ugroza, kada su se htjele stvarati neke nove granice u kojima bi bio i naš grad. Upravo je ovdje počeo rat za slobodnu nam Hrvatsku, a Antun je bio jedan od onih koji je kod svih stvorio nacionalni ponos koji je branitelje “vukao” da se bore za Domovinu. Neki su u toj borbi dali i ono najvrjednije što su imali – svoje živote. Njihova žrtva nije bila uzaludna, a na nama ostaje da im odajemo počast i da se uvijek sjećamo tih velikih ljudi – rekao je Andrović.

O značaju tih događanja i ulozi Antuna Habijanca u Domovinskom ratu govorio je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića, predsjednik HVIDR-e RH, saborski zastupnik Josip Đakić.

  • Ova Zlatna plaketa samo je dio onoga što Antun i njegove kolege koji su sudjelovali u onim olovnim danima zaslužuju, a i prilika da se sda satisfakcija njegove uloge u vremenu kada je trebalo imati hrabrosti, dostojanstva i ljubavi prema Domovini i obitelji. Trebalo je koncipirati obranu protiv neprijatelja koji su “virili” i iz okolnih sela. To su bili dani ponosa i slave, dani kada je trebalo imati hrvatsko srce i kada je trebalo naoružati sve koji su bili spremni boriti se. Virovitičani su imali to junačko srce i potaknuli su narod diljem Hrvatske da postane svjestan onoga što se događa oko nas, kao i onoga što bi se moglo dogoditi, a što se na žalost i dogodilo. Imali smo pravi cilj, pravu viziju što je donijelo ploda- našu slobodnu Hrvatsku – istaknuo je između ostalog Đakić.

O tom vremenu govorio je i sam Antun Habijanac koji je s okupljenima podijelio svoja sjećanja o događajima iz 1991. godine, o samom suđenju, vremenu provedenom u zatvoreništvu kao i o prvim naoružavanjima, a o kojima bi, kako je i sam rekao, mogao govoriti danima.

Uz spomenute, svečanoj dodjeli “Velike zlatne plakete – Da se ne zaboravi” prisustvovali su i izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, Tome Medveda – Marina Kraljić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića – Javor Bogati, izaslanik Ministarstva vanjskih i europskih poslova – Domagoj Knežević, izaslanik MUP-a i Ravnateljstva hrvatske policije –  Marcel Štrok, izaslanik načelnika PU koprivničko-križevačke – Krunoslav Karas, gvardijan Župe sv. Roka – fra Ivica Jagodić, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Robert Fritz. Svečanost, koja se održala pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja RH, održana je u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91 i ostalih braniteljskih udruga, a svojom nazočnošću, uveličale su je i Mažoretkinje gradske glazbe Virovitica… (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Prošlo je 33 godine od uhićenja organizatora obrane virovitičkog kraja od strane Kontraobavještajne službe JNA

Protestom Virovitičana zbog razoružanja Hrvata, počele prve bitke za slobodnu Hrvatsku

Share Button