Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

23. svibnja 2024.

Diljem Euopre održava se Alien CSI Bioblitz: Doznajte koje invazivne strane vrste će se prijavljivati na području VPŽ

Ove godine diljem Europe, održat će se Alien CSI Bioblitz u periodu od 24. do 26. svibnja 2024. godine. Naziv Bioblitz potječe od kombinacije grčke riječi za život (“bios”) i riječi “blitz” koja označava “napraviti nešto brzo i intenzivno”. Bioblitz označava zajednički rad na prikupljanju podataka o biljakama, životinjama i gljivama na nekom području u određenom vremenskom razdoblju. Alien Bioblitz je događaj kojemu je uz povećanje svijesti javnosti o invazivnim stranim vrstama, cilj prikupiti što veći broj nalaza stranih, a primarno invazivnih stranih vrsta koji su važni za upravljanje tim vrstama. Alien CSI Bioblitz je do sada u Hrvatskoj organiziran dva puta, 2022. i 2023. godine. Prošle godine tijekom Alien CSI Bioblitz-a, fokusiranog na invazivne strane vrste (IAS) u Hrvatskoj prijavljeno je ukupno 398 nalaza u osam županija.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, provoditi će Alien CSI Bioblitz od 24. do 26. svibnja 2024. godine na području Virovitičko-podravske županije. Invazivne strane vrste na kojima će biti naglasak su prava svilenica (Asclepias syriaca), žljezdasti nedirak (Impatiens glandulifera), pajasen (Ailanthus altissima), crvenouha kornjača (Trachemys scripta elegans), signalni rak (Pacifastacus leniusculus) i bizamski štakor (Ondatra zibetjicus), ali prijavljivat će se nalazi i svih ostalih invazivnih stranih vrsta koje se uoče tijekom ovog događaja. Područja provedbe Alien CSI Bioblitz događaja biti će unutar zaštićenih područja Regionalnog parka Mura-Drava, Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, Natura 2000 – područja očuvanja značajnih za ptice i područja očuvanja značajnih za vrste i stanišne tipove – Srednji tok rijeke Drave. Tijekom događaja koristit će se mobilna aplikacija “Invazivne strane vrste u Hrvatskoj” koju besplatno možete preuzeti i na svoje mobilne uređaje putem QR koda.

Ovim putem pozivamo svu zainteresiranu javnost da nam se priključi u provedbi ovog događaja kako bi nam pomogli u otkrivanju stranih invazivnih vrsta unutar naše županije. Na ovaj način naučiti ćete više o bioraznolikosti, bolje razumjeti opasnosti koje predstavljaju invazivne strane vrste, ali i važnost njihovog praćenja i ranog otkrivanja u prirodi. (virovitica-nature.hr)

Share Button