Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

24. svibnja 2024.

U Park prirode Papuk stiže novi atraktivan turistički sadržaj: Održana početna konferencija povijesnog projekta “Vrata Papuka – prijemna točka u Slatinskom Drenovcu”

U Eko točki Jankovac održana je početna konferencija projekta ”Vrata Papuka –prijemna točka u Slatinskom Drenovcu”, projekta koji potpisuje javna ustanova Parka prirode Papuk. 

Konferenciji su nazočili izaslanik ministra turizma i ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije pri ministarstvu Slavko Štefičar, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač, dikretorica Poduzetničkog inkubatora VPŽ Neda Martić, ravnatelji i predstavnici parkova prirode kontinentalne Hrvatske i drugi.

Na početku konferencije, ravnatelj Parka prirode Papuk i načelnik općine Čačinci Alen Jurenac predstavio je osnovne odrednice projekta.

“Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz mehanizma za oporavak i otpornost, tijelo nadležno Javnoj ustanovi Park prirode Papuk, odobren je projekt izgradnje Centra za prihvat posjetitelja – Prijemne točke “Vrata Papuka” za koji je primljena Odluka Ministarstva turizma i sporta o financiranju projekta iznosom od 2.659.559,03 eura, a ukupno vrijednog 3,313.975,93 eura. Centar će biti izgrađen u Slatinskom Drenovcu, a rekonstrukcijom i opremanjem stvorit će se visokokvalitetni uvjeti za održavanje širokog spektra događanja i aktivnosti iz područja turizma, prirodne, društvene i gospodarske djelatnosti usmjerenih na unaprjeđenje kvalitete života lokalne zajednice. Projektom će se uspostaviti i gljivarski park te poučno-edukativna staza koja se nalazi na području Parka prirode Papuk. Od srca hvala svima koji su pridonijeli realizaciji ovog projekta, u prvom redu županu Igoru Androviću i Ministarstvu turizma te našim partnerima Općini Velika“ – rekao je Jurenac.

Projekt je zatim detaljno predstavila rukovoditeljica Odjela za projekte pri Parku Sanja Galović.

“Nedostatak tzv. ulaznih točaka u sklopu samog Parka stvorio je preopterećenje jedne startne točke posjetitelja – Park šumu Jankovac. To je uzročno-posljedično dovelo do potrebe osiguranja druge, ciljane točke ulaza s adekvatnijim infrastrukturnim uvjetima za prihvat većeg broja posjetitelja, a samim time i osiguranja novog turističkog sadržaja u sklopu cjelokupne ponude Parka. Dodatno, revitalizacija podrazumijeva obnovu nefunkcionalne zgrade te uređenje okolišnog prostora oko građevine”– rekla je Galović.

Nakon upoznavanja projekta, nazočnima se obratio župan Igor Andrović koji je istaknuo kako je ovaj projekt i ova investicija bila nužnost za razvoj Parka.

“Znamo kolika je posjećenost Parka šume Jankovac te koliki je problem parking i prihvat svih posjetitelja zbog čega je važno imati ovakvu početnu točku s nizom različitih sadržaja i mogućnosti. Ovo je važan projekt kojim upotpunjujemo turističku sliku cijele županije. Mi, kao županija, nakon ulaganja u javnu infrastrukturu, objavili smo i Javni poziv gdje, uz pomoć sredstava Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice te sredstvima naše županijske Turističke zajednice, krećemo u davanje sredstava privatnom sektoru koji imaju smještajne kapacitete kako bi upotpunili svoju ponudu s izgradnjom bazena, kupovinom opreme ili rekonstrukcijom prostora. Također, ove godine pristiglo je najviše do sada sredstava HTZ-a za naše lokalne turističke zajednice, a sve kako bi privukli što više posjetitelja” – rekao je Andrović.

Izaslanik ministra turizma i ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije pri  ministarstvu, Slavko Štefičar naglasio je kako Park prirode Papuk ima više posjetitelja od dvije županije koje pokriva zajedno i zato su ovakvi projekti krucijalni.

“Park prirode Papuk s ovim je projektom ušao među pet odabranih od 104 projekta koje smo sufinancirali i zato svaka pohvala Parku, županu i županiji jer odradili su ogroman i visokokvalitetan posao. Ovaj projekt za naš poziv bio je iznimno zahtjevan iz razloga što želimo da takvi projekti budu održivi za 15 godina i vrijednost hrvatskog turizma. Ovaj projekt apsolutno se uklapa u strateški plan hrvatskog turizma i ono što mi u ministarstvu radimo, a to je da imamo turizam aktivan kroz cijelu godinu na cijelom području Hrvatske” – zaključio je Štefičar. (www.vpz.hr, V. Grgurić, Foto: V. Grgurić)     

Share Button