Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

29. svibnja 2024.

Na području Virovitičko-podravske županije provedeno 10 edukacija prve pomoći za građanstvo

Sukladno nacionalnom programu prve pomoći za građane u svakodnevnom životu, koji financira Hrvatski Crveni križ, u periodu od 15. do 27. svibnja održano je 10 edukacija na području Virovitičko-podravske županije.

Njima je bilo obuhvaćeno 199 učenika 7. i 8. razrada osnovnih škola u Voćinu, Čađavici, Čačincima, Gradini i OŠ Eugena Kumičića u Slatini. Nositelj edukacija bilo je Društvo Crvenog križa Virovitičko-podravske županije, a edukator je bio djelatnik Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu VPŽ Marko Vlajnić, nacionalni instruktor za BLS (osnovno održavanje života).

Učenicima je na pristupačan i šaljiv način prenio vježbe reanimacije na lutki uz prethodni poziv Hitnoj pomoći, rad sa AVD-om (automatskim vanjskim defibrilatorom), praktične vježbe Heimlichovog zahvata kod gušenja osobe hranom i postavljanje onesviještenog u bočni položaj. Svaki učenik je osobno prošao svaku vježbu i 90% njih je veoma dobro svladalo ovu materiju, što je samo početak u pružanju prve pomoći. (www.icv.hr, V. Jelenčić, adf)

Share Button