Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

31. svibnja 2024.

Započeo projekt “Pomagati, znači voljeti”: Deset gerontodomaćica brinut će se o 60 krajnjih korisnika s područja općine Gradina

U prostorijama općine Gradina, održana je početna konferencija projekta “Pomagati, znači voljeti” koji se provodi u sklopu Operativnog programa “Zaželi-prevencija institucionalizacije”. Načelnik Općine Gradina, Josip Vučemilović-Jurić, kao nositelj projekta, nakon uvodnog pozdravnog govora obratio se prisutnim gostima VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj VPŽ, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Virovitica, Centra za socijalnu skrb Virovitica, te istaknuo važnost ovog projekta s obzirom na ruralnu sredinu i starije stanovništvo.

Početnoj konferenciji također su nazočili i djelatnici Općine kao i deset novih djelatnica koje su ujedno potpisale i ugovor kojim će kroz sljedeće tri godine pružati usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu prema 60 krajnjih korisnika. Također, podijeljeni su i paketi s higijenskim i kućanskim potrepštinama, a gerontodomaćice će se brinuti o kućanskim poslovima, čišćenju stambenog prostora, nabavki hrane i pripremi obroka, odlaziti kod liječnika po lijekove, a sve u dogovoru s krajnjim korisnicima, odnosno prema njihovim potrebama jer ponekad je dovoljna i lijepa riječ koja mnogima od njih najviše nedostaje.

Sam projekt predstavila je koordinatorica projekta Daniela Vadoc, a sufinancira se iz sredstava Europske unije u stopostotnom iznosu od 510 tisuća eura. Ove godine projekt je usmjeren na krajnje korisnike, odnosno osobe starije od 65 godina i osobe s invaliditetom, a koje se mogu javiti na Javni poziv za iskaz interesa za ciljanu skupinu projekta kroz sljedeće tri godine. Glavni cilj projekta je doprinijeti povećanju socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanje dugotrajne skrbi u vlastitim domovima na području općine Gradina. (www.icv.hr)

Share Button