Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

04. lipnja 2024.

Održana svečana sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije na kojoj je uz premijera Andreja Plenkovića i brojne ministre, nazočio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović

Povodom Dana Osječko-baranjske županije danas u Gospodarskom centru OBŽ održana je Svečana sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. Tom središnjem dijelu obilježavanja 31. godišnjice osnivanja najveće slavonske županije i 27. obljetnice povijesne sjednice Skupštine kojom je označena uspostava državnog suvereniteta na svim područjima Županije i Hrvatske nazočilo je više od 500 osoba.

Uz vijećnike, obnašatelja dužnosti župana Matu Lukića, predsjednicu Skupštine Ivanu Bagarić i druge županijske dužnosnike i djelatnike, sjednici su nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić. Bili su tu i – saborska zastupnica Nataša Tramišak kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, rektor Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac, nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Đuro Hranić, županica Antonija Jozić i župani hrvatskih županija, Danijel Marušić, Igor Andrović i Marko Marušić, saborski zastupnici Marijana Petir, Goran Ivanović, Sanja Bježančević, Marin Mandarić, Vesna Vučemilović, Krešimir Čabaj i Boris Piližota, zastupnici u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, Karlo Ressler i Tomislav Sokol, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, državni tajnici Željka Josić i Domagoj Mikulić, članovi diplomatskog zbora, dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda dr. Davor Pranjić, predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić te drugi predstavnici Hrvata iz BiH, Srbije i Mađarske, predstavnici vjerskih zajednica, sudbene vlasti, gradova i općina, Hrvatske vojske i policije, gospodarstvenici i drugi gosti.

Nakon pozdravnih riječi predsjednice Županijske skupštine Ivane Bagarić, nazočnima se obratio obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić. Kazao je kako se Dan Osječko-baranjske županije ove godine obilježava s osobitim ponosom na rad i rezultate koji se kontinuirano bilježe u prethodnih sedam godina i pružaju još više čvrstih razloga za kvalitetan, ugodan, siguran i perspektivan život za sadašnjih 260.000 stanovnika, kao i sve goste i buduće sugrađane.

U ime hrvatskih gradova i općina, pozdravnim riječima obratio se gradonačelnik Grada Osijeka i saborski zastupnik Ivan Radić. Istaknuo je dobru suradnju Grada i Županije na niz kapitalnih projekata, od Gospodarskog centra i Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće do niza drugih projekata koji su realizirani zajednički i uz potporu Vlade, a uvjeren je da će se takva suradnja nastaviti i u narednom razdoblju.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić podsjetio je na početak, 2017. godine, kada je izabran za župana, a kada je postojala izrazilo loša percepcija javnosti o Osječko-baranjskoj županiji i cijeloj Slavoniji i Baranji te je najvažniji početni uspjeh bio promijeniti takvu percepciju u pozitivnu. Potom su slijedile promjene na mnogim područjima djelovanja. Pri tomu je posebno zahvalio Vladi RH na pokretanju projekta Slavonija, Baranja i Srijem i potpori u ostalim investicijama.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Nataša Tramišak naglasila je kako je Osječko-baranjska županija posljednjih godina preuzela vodeću ulogu i primjer je drugima u smislu kvalitetnog funkcioniranja i razvoja. Realizirani su tako brojni projekti, a s osobitom pozornosti priprema se projekt novog Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Potom se nazočnima obratio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

  • Danas smo imali prigodu čuti i vidjeti napredak koji je Osječko-baranjska županija ostvarila u proteklim godinama. Zaista sjajna energija, agilnost i težnja da se unaprijedi kvaliteta života svih ljudi na istoku Hrvatske, a osobito u najvećoj slavonskoj županiji. Kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem u proteklih osam godina, dakle prva dva mandata naše Vlade, ovdje smo usmjerili 3 milijarde eura u različite projekte, od poljoprivrede, infrastrukture, gospodarstva, vodno-komunalnog gospodarstva, obrazovanja, zdravstva, izgradnje novih centara poput ovog Gospodarskog centra OBŽ. Taj napredak se itekako vidi, kao i da su i župan i gradonačelnik, uz potporu naravno ministra obrane, učinili napore i za privlačenje stranih ulagača i otvaranje novih radnih mjesta. Osijek je prvi 5G grad u Hrvatskoj prema tome, vidimo paralelan proces zelene tranzicije, digitalne transformacije i dizanja kvalitete života u zaista pulsirajuće u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. I zato sve čestitke. Vlada je tu da nastavi podupirati brojne u zajedničke projekte, a projekt za ovaj mandat je novi KBC Osijek. S obzirom na to da ovdje gravitira više od milijun ljudi, smatramo da i Osijek, nakon brojnih ulaganja koje smo imali u drugim krajevima Hrvatske, zavređuje modernu bolnicu – izjavio je premijer Andrej Plenković nakon sjednice Županijske skupštine.

Opširnije možete pročitati OVDJE (www.obz.hr, Fotografije: www.obz.hr, Kristijan Toplak)

Share Button