Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

11. lipnja 2024.

Održana 13. sjednica Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije: Razgovaralo se o brojnim važnim temama

Na 13. sjednici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, koja se održala u Velikoj vijećnici pod predsjedanjem predsjednika skupštine Dinka Begovića te uz nazočnost župana Igora Androvića i zamjenika Marija Klementa i Igora Pavkovića, raspravljalo se o brojnim važnim temama.

Jedna od ključnih tema aktualnog sata bila je sufinanciranje pomoćnih nastavnih materijala za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole, kao i rekonstrukcija igrališta ispred Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici.

“Krajem svibnja donesena je Odluka župana da ćemo zajedno s jedinicama lokalne samouprave sufinancirati pomoćne nastavne materijale za sve učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole, a to je oko 2500 učenika s područja županije. Napominjem da su ovdje uključeni i učenici gradske i vjerske škole kojima nismo osnivači. Udžbenici se osiguravaju iz Državnog proračuna RH, a pomoćne nastavne materijale ćemo uz općine i gradove osigurati i mi, osim za cjelodnevne škole jer one već imaju besplatne nastavne materijale kroz Državni proračun. Tako da će jedinice lokalne samouprave same moći osigurati još dodatno pomoćne nastavne materijale za učenike od 5. do 8. razreda, što je hvalevrijedna mjera koja će roditeljima osigurati besplatno školovanje za njihovu djecu”– izjavila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport VPŽ Martina Bunić.

Naglašeno je i ulaganje u školske objekte, pri čemu je Ministarstvo turizma i sporta odobrilo projekt rekonstrukcije igrališta kod Gimnazije Petra Preradovića koje će se pretvoriti u multifunkcionalni teren za više sportova. Rekonstruirat će se i drugo igralište u sklopu škole, a tereni će biti dostupni ne samo učenicima, već i svim ostalim korisnicima.

Također, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo je projekt rekonstrukcije svlačionica i sanitarnih čvorova u Srednjoj školi Stjepan Ivšić Orahovica, vrijednosti oko 100 tisuća eura, od kojih se sufinancira 70 tisuća eura. Rekonstrukcija krovišta SŠ Marka Marulića Slatina, ukupne vrijednosti 250 tisuća eura, također je u planu, uz sufinanciranje od 70 tisuća eura.

U tijeku su i postupci nabave za izmjenu krovišta na Gimnaziji Petra Preradovića i Tehničkoj školi Virovitica, vrijednosti oko 700 tisuća eura, koje osigurava Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih. Radovi u četiri škole na području županije, koji će biti završeni u rujnu, te priprema 11 projekata dogradnje i rekonstrukcije škola od Pitomače do Orahovice, također su u planu.

“Brojna su ulaganja pred nama, a sve to radimo kako bi svi učenici imali jednake uvjete za rad” – zaključila je Bunić.

Razgovaralo se i o vremenskim neprilikama koje su u posljednje vrijeme pogodile područje Virovitičko-podravske županije, a pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok govorio je o štetama te hoće li Županija proglasiti elementarnu nepogodu.

“U proteklih mjesec dana imali smo tri vremenske neprilike koje su praćene jakim vjetrom, kišom i tučom na području Virovitičko-podravske županije, no do sada nije stigao niti jedan zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode. Poljoprivrednike koji su nam se javili uputili smo gdje mogu dati podatke o šteti u svojim općinama i gradovima, nakon toga slijedi procjena, a tek potom možemo proglasiti elementarnu nepogodu ako se pokaže da je to potrebno”– ističe Mijok.

Dodao je kako se Županija zalaže za vraćanje protugradne obrane na području svih pet slavonskih županija usprkos informacijama iz DHMZ-a koji tvrde da protugradna obrana ne služi svrsi s čime se ne slažu.

Povuklo se danas pitanje i o stranim radnicima, njihovom broju na području Virovitičko-podravske županije i što se čini za njihovo uključivanje u društvo.

“Od prijavljenih poslodavaca zaprimili smo 481 zahtjev za izdavanje radne dozvole. Dosad je izdano 212 dozvola, 93 zahtjeva su pozitivno riješena, osam je odbijeno, a 186 zahtjeva je u pripremi. Važno je napomenuti da izdavanje dozvola spada pod nadležnost Ministarstva unutarnjih poslova te da postoje deficitarna zanimanja za koja mi ne provodimo procjenu i koja ne dolaze do nas”– rekao je Hrvoje Belobrk, predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje-Područnog ureda Virovitica.

Belobrk je istaknuo i mjere podrške za strane radnike:

“Što se tiče pomoći, sufinancira se učenje hrvatskog jezika za strance, a uključena je i Gospodarska komora. Od jeseni s uslugama počinje i škola u Pitomači. Trenutni zakon ostaje na snazi barem do jeseni zbog velikog pritiska poslodavaca. Kasnije se očekuje stroža kontrola radne snage, stručne spreme i smještaja”– govori.

Dodao je i da među stranim radnicima prevladavaju radnici iz Nepala, Srbije i drugih bližih zemalja, dok su sljedeći po broju radnici iz Indije i drugih dijelova svijeta.

“Sve ove mjere provodimo kako bismo olakšali integraciju stranih radnika i osigurali im adekvatne uvjete za rad i život”– zaključio je Belobrk.

Virovitičko-podravska županija i ove je godine nastavila s mjerom subvencioniranja kamata na kredite za proljetnu i jesensku sjetvu, a prema riječima Bojana Mijoka, pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i gospodarstvo, interes je nadmašio sva očekivanja.

“Ovu mjeru provodimo nekoliko godina, a interes je bio veći nego ikada prije. Prijavilo se čak 68 poljoprivrednika, što je nadmašilo sva naša očekivanja. To nam govori kako je ova mjera potrebna poljoprivrednicima i gospodarstvenicima. Cijene variraju, a upravo im ovakve mjere daju konkurentsku prednost koju mogu iskoristiti kako bi smanjili troškove za repromaterijale”– rekao je Mijok.

Županija sufinancira kamatu od četiri posto, a poljoprivrednici mogu ostvariti kredite u rasponu od tri tisuće do 65 tisuća eura. Radi se o kratkoročnim kreditima s rokom otplate do 12 mjeseci, namijenjenima za nabavku repromaterijala poput sjemenja, presadnica i zaštitnih sredstava.

“Pozivam sve poljoprivrednike da prate stranicu Županije jer će mjera biti raspisana i za sljedeću godinu, vjerojatno s još većim sredstvima”– dodao je Mijok.

Mijok je također naglasio važnost drugih mjera potpore u poljoprivredi koje provodi Županija:

“Sufinanciramo kamate na kreditne linije “Mladi, žene i početnici”, dajemo potpore tradicijskim obrtnicima te mikro i malim poduzetnicima koji se bave proizvodnjom i preradom, a godišnje izdvajamo oko 500 tisuća eura za sve navedene mjere”– zaključio je Mijok.

Ovakve inicijative Virovitičko-podravske županije značajno pomažu lokalnim poljoprivrednicima i gospodarstvenicima, osiguravajući im financijsku podršku potrebnu za konkurentnost i održivost u promjenjivim ekonomskim uvjetima. (www.icv.hr, www.vpz.hr, Foto: A. Zeko)

Share Button