Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

17. lipnja 2024.

Održana je sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika Virovitičko-podravske županije: Evo o čemu se raspravljalo

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije održana je sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika Virovitičko-podravske županije kojoj su nazočili virovitičko-podravski župan Igor Andrović, zamjenici župana Marijo Klement i Igor Pavković, gradonačelnici i načelnici s područja županije, županijski i gradski pročelnici i ostali.

Na sjednici se raspravljalo o nekoliko tema, među kojima je i mogućnost financiranja u okviru novog programa INTERREG VI-A Mađarska – Hrvatska.

“Dugo nismo imali natječaj iz INTERREG-a Mađarska – Hrvatska, no ponovno nam dolaze europska sredstva i program gdje smo se u povijesti pokazali uspješni kao županija, općine i gradovi. Imamo nacrte određenih projekata koje želimo prezentirati na ovoj sjednici kako bi svi bili upoznati te vidjeli daljnje mogućnosti, smjerove i realizacije projekata. Također, na sjednici želimo predstaviti i financiranje putem “Urbanog razvojnog fonda” gdje postoji mogućnosti da se 50 posto glavnice otpiše što je zanimljivo za naše područje, kao i raspisani natječaj NPOO-a za škole i vrtiće gdje, kao Županija u suradnji s općinama, pripremamo brojne projekte” – rekao je župan I. Andrović.

Zamjenica ravnateljice Razvojne agencije VIDRA, Željka Vuković prezentirala je navedeni program INTERREG VI-A Mađarska – Hrvatska koji je dugo očekivani program, a iz kojeg Virovitičko-podravska županija bilježi vrlo pozitivne rezultate u prethodnim razdobljima.

“Područja u kojima možemo očekivati neke svoje potencijalne prilike za nove projekte su prije svega projekti koji se odnose na obrazovanje, razvoj turizma te prirodnu i kulturnu baštinu. To su sve područja gdje naša županija ima jako puno potencijala za razvoj. Tu su i projekti suradnje naših poduzetnika, projekti na zaštiti prirode te projekti manjeg obujma i suradnje gdje općine, udruge, klubovi i sportske zajednice mogu surađivati u prekograničnom prostoru. Natječaj se tek očekuje i kada bude objavljen održat će se informativna radionica gdje će biti poznati svi detalji natječaja” – objasnila je Željka.

Na Kolegiju je predstavljena i mogućnost financiranja putem financijskog instrumenta “Urbani razvojni fond” koji je namijenjen jedinicama lokalne samouprave i firmama u njihovom vlasništvu i to kreditima gdje se može otpisivati do 50 posto glavnice kredita s vrlo dobrom ročnosti i povoljnim kamatama.

“Zajedno je osigurano nekih 172 milijuna eura za realizaciju projekata koji nisu samo socijalno orijentirani nego moraju u sebi sadržavati komponentu komercijalnoga. U principu bi trebali biti financijski održivi i morali bi se vraćati iz poslovanja, odnosno kredit bi se trebao vraćati iz realizacije kroz poslovanje. Prošli tjedan je donesen plan kreditiranja tako da se jedinice lokalne samouprave i njihove firme mogu za kreditiranje javiti već danas, a taj program će se provoditi do kraja 2029. godine” – rekao je Mario Perić, direktor u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak.

Županijska pročelnica za obrazovanje, kulturu i sport Martina Bunić, prisutnim načelnicima i gradonačelnicima prezentirala je stanje projekata izgradnje, nadogradnje i rekonstrukcije osnovnih škola i sportskih dvorana za prijavu kroz NPOO te sufinanciranje radnih materijala za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole.

“Krajem svibnja izašla je četvrta izmjena javnog poziva za izgradnje, nadogradnje i rekonstrukcije osnovnih škola i sportskih dvorana čime je produžen rok za prijavu škola do svibnja sljedeće godine. U toj izmjeni je i nadopuna dijela javnog poziva gdje je objavljena Grupa 2 za čiste školske sportske dvorane kakvu imamo u Osnovnoj školi Suhopolje. To je škola u jednoj smjeni, u cjelodnevnoj školi bez adekvatne dvorane s obzirom na broj učenika, zbog čega smo u pripremi za dvodijelnu sportsku dvoranu. Nadalje, za Područni odjel OŠ Petra Preradovića u Pitomači i trodijelnu sportsku dvoranu imamo 100 posto suglasnost Ministarstva za izgradnju škole te oko 40 posto za izgradnju dvorane. Tu su još i izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije škola i/ili dvorana u Gradini, Slatini, Orahovici, Čađavici i Novoj Bukovici. Gotovo nam je i idejno rješenje za izgradnju Gimnazije u Virovitici, odnosno škole i sportske dvorane, dok kroz NPOO za četiri cjelodnevne škole do rujna provodimo 12 nabava, šest otvorenih postupaka i jednostavnih nabava od građevinskih radova, sitne opreme, namještaja, nabave klime uređaja i kombi vozila“ – rekla je županijska pročelnica Bunić.

Posljednje, na sjednici je jedna od tema bila i prijedlog Grada Virovitice o sufinanciranju rada Zajedničke službe Organizacije slijepih Virovitičko-podravske županije koji je predstavio gradski pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica. Ovim prijedlogom, za općine i gradove na području županije, razmotrilo bi se stvaranje mogućnosti da preuzmu financiranje za članstvo unutar Organizacije koja pomaže u ostvarivanju prava osoba starije životne dobi i slabo pokretljivih osoba čime bi se osigurao i prijevoz te sve ostalo što im je potrebno. (www.vpz.hr, www.icv.hr, Foto: A. Zeko)

Share Button