Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

23. lipnja 2024.

Fotogalerija: Tradicija, spretnost i preciznost: Na 38. ivanjskoj Moto alki pobjedu odnio Ivan Mihelčić te Mario Šulc i Marin Škara

Ulice Špišić Bukovice bile su ispunjene brujanjem motora i uzbuđenjem gledatelja koji su došli podržati svoje favorite i uživati u 38. Moto alki u organizaciji MK “Alka” Špišić Bukovica. Ovaj tradicionalni događaj koji se održava u sklopu Dana općine “Ivanje 2024” i koji svake godine privlači brojne ljubitelje motocikala, okupio je 26 natjecatelja u dvosjedu i devet u jednosjedu, uz sudjelovanje oko 200 motora i još toliko gledatelja. Prije samog natjecanja, župnik Krunoslav Siroglavić izmolio je molitvu i posvetio motore, vozače i sve prisutne, kako bi bili što sigurniji na cestama.

Miris benzina i zvuk snažnih motora potom su stvorili jedinstvenu atmosferu. Natjecatelji su ponosno pokazivali svoje vještine, dok su gledatelji uživali u demonstraciji spretnosti i preciznosti. Alka je započela jednosjedom, a najbolji je ove godine bio iskusni Ivan Mihelčić – Skuf koji je od 1984. godine aktivan sudionik alkarskih natjecanja.

“Prvi puta startao sam u Bjelovaru, a od 1987. godine, kada smo pokrenuli alku, redovito se natječem u Špišić Bukovici. Za mene je natjecanje više od sporta – to je prilika za zajedništvo i druženje s ljudima iz cijele regije” – rekao je Skuf koji ne posvećuje puno vremena treningu, vjeruje u prirodni talent, ali i u važnost iskustva koje je stekao tijekom godina. Skuf je i ponosni vlasnik više od 20 pehara za prvo mjesto te savjetuje mladima da slušaju starije i iskusnije, no dodaje, važne su i druge stvari.

“Treba imati i sreće, važno je da se poklope različiti faktori poput vremena, stabilnosti, stanja motora i brzine. Sve to utječe na ishod, ali najvažnije je iskustvo” – istaknuo je. Njegov uzor već slijedi dvoje od četvero djece, supruga ga podržava, a osobito ga veseli što će svoje znanje moći prenijeti i unuku koji će zasigurno jednoga dana biti alkar. 

Drugo mjesto u jednosjedu osvojio je Alen Krce, a treće Mario Šulc, oba iz MK Bjelovar.

Iako su rezultati manje važni, ipak postoje oni koji vole natjecanje i redovito odnose pobjede. Tako su i ove godine, pobjednici u dvosjedu bili Mario Šulc i Marin Škara iz MK Bjelovar. Mario Šulc već godinama osvaja prva mjesta u Špišić Bukovici.

“Mi ovdje osvajamo, a MK ‘Alka’ kod nas, i tako već godinama, uzajamno. Nema strategije, samo dobro oko, mirna ruka i dobar vozač” – izjavio je Šulc. Prva moto alka bila mu je upravo u Špišić Bukovici, gdje je osvojio prvo mjesto u jednosjedu i dvosjedu, i od tada već više od deset godina traje njegova uspješna karijera. Danas je također sudjelovao na alki u Bjelovaru, gdje je osvojio prva tri mjesta, a potom je došao u Špišić Bukovicu i zaključio dan s još jednim peharom.

Drugo mjesto u dvosjedu osvojili su Josip Galović i Josip Lukačić, a treće Mario Svetec i Ivan Zdjeličan, svi iz MK „Alka“.

Predsjednik kluba Zvonko Lulić – Škija izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjom alkom i odazivom motorista, no vjeruje kako su vremenski uvjeti spriječili dolazak sudionika iz udaljenijih krajeva. I sam se natječe u dvosjedu, bez posebnog treninga, jer mu je najvažnije zajedništvo i druženje.

“Za pogodak u sridu treba imati sreće. Važno je kako te vozi motorista ako je dvosjed, hoće li te zanositi, ima li kakva rupica na asfaltu, kao i koliko je tko popio” – našalio se. Dodao je kako nije važan rezultat već da bude što više natjecatelja i da svi uživaju u ovom zanimljivom događaju. 

Također, ove godine održana je i 8. Moto alka za osobe s invaliditetom, koja je naglasila važnost uključivanja svih članova zajednice u sportske aktivnosti. Natjecatelji s invaliditetom pokazali su iznimnu vještinu i hrabrost u suočavanju s izazovima staze, pružajući inspiraciju i primjer drugima.

Nakon natjecanja održan je defile motociklista ulicama Špišić Bukovice koji je bio jedan od najuzbudljivijih dijelova dana. Oko 200 motora prošlo je ulicama, gdje su ih pratili brojni mještani i posjetitelji, mašući i pozdravljajući vozače. Gledatelji su imali priliku vidjeti različite modele motora, od klasičnih do modernih, te se družiti s entuzijastima koji dijele istu ljubav prema ovim moćnim strojevima. Glazba, hrana i piće, kao i srdačna dobrodošlica domaćina, stvorili su pravi ugođaj koji je zaključio rock koncert grupe Ostatak i Milko. Više fotografija pogledajte OVDJE. (icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

Share Button