Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

23. lipnja 2024.

Međunarodnom smotrom folklora ”Petrovo je i žito se zlati, skupa ćemo zapjevati” započela proslava Dana općine Čađavica

Kulturno-umjetničko društvo “Podravina” Čađavica, pod pokroviteljstvom Općine Čađavica i Virovitičko-podravske županije, bilo je organizator 9. Međunarodne smotre folklora “Petrovo je i žito se zlati, skupa ćemo zapjevati”, kojom je započela proslava Dana općine i blagdana sv. Petra, zaštitnika čađavačke Župe sv. Petra apostola.

Uoči smotre, koja je održana u čađavačkom mjesnom domu, svi sudionici su se okupili na igralištu Osnovne škole Davorin Trstenjak gdje su zajedno otplesali kolo.

Na ovogodišnjoj smotri brojnoj publici predstavilo se šest folkloraških skupina, a prije njihovih nastupa smotru je službeno otvorio načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević.

“Drago mi je što program u prigodi proslave Dana općine i Petrova 2024. započinjemo smotrom folklora koja nam u Čađavicu donosi bogatstvo narodnih običaja, originalnih nošnji, pjesme i plesa. Općina Čađavica njeguje tradiciju svoga kraja, a ova manifestacija je prilika da upoznamo dio kulture naših gostiju kojima želim srdačnu dobrodošlicu” – rekao je načelnik Rončević te je otvorio 9. Međunarodnu smotru folklora.

Poslije govora načelnika publici su se predstavili mladi talentirani Čađavčani, jedan od najmlađih članova KUD-a “Podravina” Čađavica Filip Virovac koji je otpjevao pjesmu “Još i danas zamiriši trešnja”, te Klara Bučanac koja je na bisernici izvela skladbu “Žita”.

Uslijedili su nastupi folkloraških skupina, a ove godine to su bili KUD “Podravina” Čađavica, Kulturno-umjetničko društvo “Stružec” iz Stružeca, Folklorni ansambl “Panonija” iz Tuzle, Kulturna udruga “Šibenske šuštine” iz Šibenika, KUD “Slavko Kolar” iz Palešnika i Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Dika” iz Slatine. Nastupi su završili s dva bećarca koje je otpjevala Nika Antunović. Svi nastupi su dobili velike i dugotrajne aplauze okupljenih.

Ovogodišnja čađavačka smotra folklora je završila prigodnim domjenkom uz Suhopoljske tamburaše. (www.icv.hr, adf, Foto: D. Fišli, R. Turkalj)

Share Button