Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

24. lipnja 2024.

Ivanjsko navečerje u Špišić Bukovici: Degustacija vina, natjecanje u dizanicama, karate, ples, tamburaši i paljenje krijesa obilježili ovogodišnju proslavu

U parku Čimen u Špišić Bukovici održano je svečano obilježavanje Ivanjskog navečerja, koje je okupilo veliki broj posjetitelja u povodu obilježavanja Dana općine. Organizaciju ove manifestacije potpisuju brojne lokalne udruge i klubovi, s ciljem očuvanja tradicije i kulturnog identiteta.

Tako su zahvaljujući Udruzi vinogradara i voćara “Sv. Ivan” Špišić Bukovica, posjetitelji imali priliku uživati u degustaciji vrhunskih vina, čime je naglašena bogata vinarska tradicija ovog kraja. Paralelno s tim, članice Udruge žena “Bukovčanke” su organizirale natjecanje u pravljenju tradicionalnih dizanica, što je dodatno obogatilo gastronomski doživljaj događaja. Pobjedu je odnijela Nada Bačar iz Špišić Bukovice, druga je bila Ivana Prepelec iz Vukosavljevice, a treća Snježana Pavić, također iz Špišić Bukovice.

Karate klub “Bilogora” je svojim impresivnim pokaznim vježbama privukao znatiželjne poglede posjetitelja, istovremeno demonstrirajući visoku razinu tehničke vještine i fizičke snage svojih članova. Također, na ovaj su način naglasili važnost sportskog duha i posvećenosti članova kluba “Bilogora”.

Vrhunac večeri obilježio je nastup Kulturno-umjetničkog društva “Seljačka sloga” Špišić Bukovica i njihovih “Malih slogaša” koji su svojim plesnim izvedbama prenijeli duh tradicije i narodnih običaja. Nakon plesnog dijela, uslijedio je svečani trenutak paljenja krijesa, simboličan čin koji je upotpunio atmosferu toplom i zajedničkom energijom.

Glazbeni dio večeri dodatno je obogatio tamburaški bend “Dyaco”, čije su melodije krasile ovaj tradicionalni događaj sve do kasnih noćnih sati, stvarajući ugodnu atmosferu koja je pratila završetak manifestacije. Više fotografija pogledajte OVDJE. (icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

Share Button