Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

04. srpnja 2024.

Nizom edukacija na državnim stručnim skupovima psiholog Siniša Brlas prikazao modele prevencije koji su razvijeni u Virovitičko-podravskoj županiji

Tijekom ovoga tjedna održan je niz stručnih skupova na najvišoj, državnoj razini namijenjenih odgajateljima, učiteljima i nastavnicima. Prigodu i čast biti predavačem na ovim skupovima dobio je i profesor psihologije i specijalist kliničke psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Profesor Brlas je tako u ponedjeljak 1. srpnja 2024. godine u Zagrebu na stručnom skupu stručnih suradnika učeničkih domova iz cijele Hrvatske održao dva predavanja i vodio dvije radionice. Prvi set (predavanje i radionica) odnosio se na nove ovisnosti među mladima, a drugi je set bio posvećen modelu suzbijanja vršnjačkog nasilja koji se pod nazivom „Kroz život bez nasilja“ uspješno provodi u Virovitičko-podravskoj županiji u kojoj je i razvijen. Potom je u srijedu 3. srpnja na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu održan državni stručni skup za učitelje i nastavnike u odgojno-obrazovnom sustavu. Skup su zajednički organizirali Sveučilišni odjel za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta i državna Agencija za odgoj i obrazovanje. Na ovome je skupu Siniša Brlas održao predavanje „Kroz život bez nasilja“ o modelu prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja. Sudionicima ovih skupova tom je prigodom predstavljena i posljednja knjiga profesora Brlasa „Kroz život bez nasilja – vodič za prevenciju vršnjačkog nasilja kao rizika za mentalno zdravlje i ovisnost mladih“.

U kontekstu interdisciplinarnog i međusektorskog povezivanju dionika i transfera znanja i iskustava u okviru vrlo osjetljive i društveno važne problematike, vrlo je vrijedno kada se preventivni modeli koje osmišljavaju stručnjaci našeg županijskog Zavoda prepoznaju kao primjeri dobre prakse i izvan granica naše županije. Osim toga, ovo sudjelovanje profesora Brlasa na stručnim skupovima na državnoj razini pokazuje kako Virovitičko-podravska županija i Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije imaju prepoznate i cijenjene stručnjake koji mogu na najvišoj stručnoj i akademskoj razini stvoriti dodanu vrijednost promociji zdravlja i svojim iskustvima i znanjima pomoći u prevenciji rizičnih ponašanja djece i mladih. (Siniša Brlas)

 

Share Button