Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

08. srpnja 2024.

U Zokovom Gaju održane tradicionalne 18. Žetvene svečanosti Slovaka: Običaji žetve, pjesme i jela vratili Slovake u prošla vremena

U organizaciji Matice slovačke Zokov Gaj, a pod pokroviteljstvom Saveza Slovaka Hrvatske i Općine Zdenci, u Zokovom Gaju održane su tradicionalne 18. Žetvene svečanosti Slovaka.

Žetvenim svečanostima nazočili su predsjednik Saveza Slovaka RH Mirko Vavra, načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić, predsjednik općinskog Vijeća Jurica Kiris te uz domaćina članovi Matica iz Jakšića, Osijeka i Miljevaca te udruge Rukotvorine Zdenci.

Program je započeo odlaskom svih sudionika u polje gdje je održan prikaz starinske žetve. Kosci su kosama kosili žito pa nakon nekoliko otkosa brusili svoje kose, a žene skupljale u granice.

Uslijedio je odmor uz tradicionalna slavonsko-slovačka jela postavljena na starinski stolnjak na početku reda. Jeli su se domaći čvarci, kobasica, šunka, masni kruh s mljevenom paprikom i druga prepoznatljiva jela.

Nakon žetve ispred Doma Matice održan je svečani kulturno-umjetnički program na početku kojeg se obratila predsjednica Matice slovačke Zokov Gaj Vesna Kunštek prepuna emocija što je ova svečanost dočekala svoju punoljetnost.

“Srce mi je danas prepuno, mala smo Matica, sve manje ljudi, ali ne damo se. Dajemo sve od sebe kako bi očuvali tradiciju Slovaka u Hrvatskoj, kako bi očuvali sve ono što su naši stari godinama skupljali i čuvali da bi sačuvali običaje, jezik i kulturu Slovaka u Hrvatskoj. Od srca hvala Savezu Slovaka Republike Hrvatske i predsjedniku Mirku Vavri i Općini Zdenci i načelniku Tomislavu Durmiću na velikoj pomoći jer bez njih sve ovo ne bismo mogli organizirati i naravno veliko hvala svim našim prijateljima iz prijateljskih Matica” – rekla je Kunštek.

Načelnik Tomislav Durmić zahvalio se Matici iz Zokovog Gaja na ogromnom trudu i radu.

“Matica slovačka Zokov Gaj uvijek je nešto posebno u našoj općini, jako su marljivi i vrijedni i čuvaju svoje običaje na najljepši mogući način. Ove godine je ova svečanost službeno punoljetna, 18 godina prelijepog čuvanja običaja Slovaka u Hrvatskoj, a ja se nadam da ćemo se svi zajedno ovako družiti još barem 18 godina. Hvala vam za sve što radite, a Općina i ja osobno smo vam uvijek na raspolaganju za sve” – rekao je Durmić.

Žetvene svečanosti otvorio je predsjednik Saveza Slovaka RH Mirko Vavra.

“Kada vidim sve ovo osjećam kako je sve ovo dio moje prošlosti, mog Josipovca i mojih predaka koji su se iz ovoga kraja preselili u Đakovštinu. Matica slovačka Zokov Gaj, hvala Bogu u dobrim je rukama što su mi potvrdili i naši veliki prijatelji iz Slovačke, načelnik grada Zborov nad Bystricou iz kojeg su Slovaci i došli u ovaj kraj. Moram se od srca zahvaliti Matici i predsjednici Vesni Kunštek što ovdje sve ovako dobro funkcionira i što su pokazali da i ovako male matice mogu odraditi jako velik i kvalitetan posao. Dok vas tu ima živjet će i vaše mjesto. U ovom malu selu nema nogometa, vatrogasaca, jedini kolektiv je Matica slovačka koja je zadnji branik kulturnog života u ovom mjestu i tako te treba i nastaviti” – rekao je Vavra.

Kroz kulturno-umjetnički program nastupile su Pjevačka skupina Matice slovačke Zokov Gaj i Osijek, pjesmom i plesom mlade plesne skupine predstavila se Matica iz Miljevaca, a posebno atraktivan i prekrasan nastup odradili su članovi Matice slovačke Jakšić izvevši slovačku polku.

Uz svečani program unutar doma bila je postavljena i izložba slavonskih i slovačkih rukotvorina koje su pripremile gostujuće Matice te udruga Rukotvorine Zdenci.

Bila je ovo prelijepa svečanost koja je prikazala običaje žetve, tradicionalne pjesme, glazbu i jela te posebnu kulturu i život Slovaka u Hrvatskoj te vratila Slovake, ali i Slavonce u ona lijepa stara vremena. (www.icv.hr, vg, Foto: V. Grgurić)

Share Button