Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

10. srpnja 2024.

Hodočašće puno nade: U virovitičkoj Knjižnici prikazan dokumentarni film „Svetac“

U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici prikazan je dokumentarni film  “Svetac” redatelja i scenarista Ante Duvnjaka. A. Duvnjak je poručnik HV-a u miru i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Lučonoše Domovinskog rata, koja čuva žrtvu hrvatskih branitelja, snima spotove, dokumentarne filmove i diljem Hrvatske odaju počast vitezovima koji su život položili za Domovinu.

“Svetac” je dokumentarni film koji govori o hodočašćima od Krašića, rodnog mjesta kardinala Alojzija Stepinca, do Vatikana, a koje su branitelji prolazili s cijem zahvaliti papi Franji na proglašenju kardinala Stepnica blaženim, te u ime hrvatskog naroda zamoliti ga za što ranije ostvarenje njegovog statusa sveca.

Film donosi atmosferu hodočašća u kojem branitelji mole u crkvama na svom putu, susreću se sa svećenicima, a potom i samim papom Franjom na audijenciji u Vatikanu. Kako kaže A. Duvnjak, Udruga je u 16 godina prošla više od 25 tisuća kilometara na raznim hodočašćima samo diljem domovine.

On sam kod pape je bio već četiri puta. Svaki put za njega je to bilo novo iskustvo iz kojeg je izašao duhovno promijenjen.

“Branitelji su u dva navrata išli na hodočašće u Vatikan, a povezivao ih je blaženi Alojzije Stepinac. Ovaj dokumentarac donosi priču o toj misiji i želji, za proglašenje svetim našeg kardinala, za što smo molili i nadali se tijekom puta i boravka u Vatikanu” – rekao nam je Ante Duvnjak, koji je hodočastio s kolegama “lučonošama” Stipom Đikićem i Antom Nadomirom Tadićem Šutrom, dok su, ranije, svoj hodočasnički put već završili Branko Čulo i Vlatko Jelinčić.

U knjižnici sinoć je okupljene pozdravila viša knjižničarka Mirjana Kotromanović u ime domaćina, dok su u filmu, između ostalih, uživali gradonačelnik Ivica Kirin sa suradnicima, predstavnici Virovitičko-podravske županije, predstavnici braniteljskih udruga i branitelji. 

Nakon Virovitice, “lučonoše” nastavljaju promociju “Sveca”, ali i drugog dokumentarca, “Koraci istine”, diljem Hrvatske.  (www.icv.hr, mlo, Foto: R. Kulej, Grad Virovitica, M. Lovrenc) 

Share Button